(FOTO/VIDEO) A merge la cinema – un lux pentru soroceni și tineri?

0
228

De zeci de ani Cinematograful “Dacia” nu mai funcționează. Starea acestuia la ora actuală este deplorabilă. Geamurile sparte și scări în păragină sunt doar câteva din realitățile care îi știrbesc din frumusețea de altădată. Acum ușile casei de cinema sunt închise, iar pentru mulți soroceni, dar și tineri, rămâne a fi o necunoscută, când acestea vor fi redeschide.

Sorocenii își amintesc cu nostalgie de timpurile când lângă casa de bilete se formau cozi. “Cândva, cinematograful era un loc de distracție pentru tineret. Acum, nu a mai rămas nimic din ce a fost, doar pereți goi?!”, se indignează un localnic.

„Acest cinematograf a fost unul din locurile preferate atunci când eram tânăr. Am multe amintiri frumoase cu el. Desigur că, îmi pare rău că se distruge. Ar trebui să fie reparat, dar văd că nimeni nu are gând să facă asta”, spune doamna Maria.

„Am fost de multe ori acolo și mereu îmi crea bună dispoziție. Aş fi dorit să lucreze şi astăzi, pentru ca tânăra generatie să poată privi filme în timpul liber și să renunțe la obiceiurile care dăunează sănătății”, a afirmat un alt locuitor, Ion.

Cu câțiva ani în urmă, în oraş a fost deschis un alt cinematograf, unde deseori veneau tineri pentru a privi filme și a se întâlni cu prietenii. Acesta se afla în incinta unui centru comercial din localitate. Din motive necunoscute, el a fost închis, fapt care a afectat mulți tineri din Soroca. Acum ei sunt nevoiţi să meargă în alte oraşe pentru a viziona un film la cinema.

,,Cinematograful era locul în care mergeam des cu prietenii și priveam filme interesante și de calitate. După ce s-a închis, le urmăresc acasă sau când plec la Chişinău, cu părinţii. Cred că oraşul nostru are nevoie de un cinematograf ”, a afirmat Alina, tânără originară din Soroca.

Mulți din cei pe care i-am intervievat speră că cinematograful nu va rămâne o construcţie abandonată, dar va fi renovată și folosită conform destinaţiei. „Ar fi bine ca să fie redeschis, atunci am avea şi noi un cinematograf, cum sunt în alte oraşe. Îmi plac mult filmele si aş vrea să le vizionez la cinema, anume la Soroca”, susține Sergiu.


Mihail Grabciuc, viceprimarul municipiului Soroca: “Cinematograful a fost privatizat cu peste 10 ani în urmă de o firmă din Chișinău, ce aparține lui Victor Șelin. Noi am solicitat ca să fie efectuate lucrări de reparație, să se facă ordine, dar dumnealui refuză, cu toate că conform documentelor, cinematograful este în proprietatea sa. Uneori facem curat în preajma cinematografului, dar nu avem dreptul să intervenim fără acordul său. Dumnealui este obligat să facă reparație. În ce privește alte lucrări, cum ar fi extinderea clădirii, vor fi coordonate cu administrația publică locală”.


De menționat că, Cinematograful “Dacia”, aflat în preajma Centrului de Sănătate Soroca, a fost înființat în 1962 de arhitectorul V. A Voiţehovschi, sorocean de origine. În perioada postbelică, acesta era unul din cele mai populare locuri din oraş, unde veneau să vizioneze filme în vogă atunci, și locuitori ai orașelor și satelor din împrejurimile Sorocii.

Text: Cristina Cazac

Foto/Video: Dumitru Cojocari


Articolul rezultă din proiectul „Jurnalismul cetățenesc – curaj și implicare, dorință și responsabilitate”. Acest proiect este implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, cu suportul financiar al Uniunii Europeane. Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentDeconectări de energie programate în luna august
Articolul următorActivitatea posturilor Soroca-Țekinovka și Cosăuți-Iampoli rămâne a fi sistată
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.