GUTUIA DE AUR 2017: Concurs pentru tinerii francofoni din Republica Moldova

0
123

Les reseaux sociaux: avantages et inconvénients pour moimeme (Rețelele sociale – avantaje și inconveniențe personale)aceasta este tema propusă pentru ediţia curentă, a XI-a, concursului pentru tinerii francofoni din Republica Moldova „GUTUIA DE AUR – LE COING d’OR-2017”. Şi anul acesta concursul a fost lansat la 26 septembrie, de Ziua limbilor europene, la liceul „Gheorghe Asachi” din capitală. Concursul, iniţiat în anul 2005 de Secţia Moldova a Uniunii internaţionale a Presei Francofone (UPF), în parteneriat cu Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, şi Centrul pentru Jurnalism Independent, îşi propune drept obiectiv promovarea diversităţii culturale prin filiera francofoniei, descoperirea și promovarea tinerelor talente printre liceeni și studenţi şi încurajarea activismului civic al tinerilor din Republica Moldova. La concurs sunt invitați să participe elevi, liceeni, studenţi şi alte categorii de tineri de la 15 la 25 de ani, care cunosc şi vorbesc fluent limba franceză.

De regulă, concursul se desfăşoară în 2 etape: prima, de elaborare și colectare a eseurilor pe tema anunţată la lansare, și CV-ul desfăşurat, cu fotografie, al participantului la concurs; a doua – etapa de expunere orală și dezbateri în fața publicului larg și a juriului pentru desemnarea învingătorilor. În ziua desfăşurării celei de-a doua etape a concursului, membrii juriului, care au verificat în mod independent toate lucrările, codificate anterior de către comitetul organizatoric, și astfel au desemnat cei 10 laureați, sunt prezenţi pentru a asculta şi a evalua comunicările verbale şi gradul de cunoaştere a limbii franceze de către finalişti. Această modalitate oferă garanţia evaluării obiective și dezinteresate a competenţelor şi performanţelor participanţilor la concurs. Eseurile celor 10 laureați, integral sau secvenţial, sunt publicate într-un număr special al publicaţiei secţiei Moldova UPF „Courrier de Moldavie”.

Tema pentru ediția din acest an sperăm să suscite interesul unui număr mare de tineri francofoni din Republica Moldova. Prima etapă în această ediție se încheie pe 16 octombrie; cea de-a II etapă – reuniunea laureaților, a membrilor juriului, bineînțeles şi a tuturor doritorilor, a fost fixată pe 20 octombrie, la 10.00 în sala 222, blocul IV al Universității de Stat din Moldova (str. A. Mateevici, 60, et.II). Laureaţii concursului, care vor demonstra cele mai apreciate performanțe de argumentare și de comunicare în limba franceză, vor beneficia de premii bănești, cadouri, diplome și stagii la Centrul pentru Jurnalism Independent. Din fructuoasa noastră colaborare de trei ani cu AUF învingătorii concursului, deținători ai diplomei de gradul I, beneficiază de posibilitatea participării în emisiuni în limba franceză la Radio România Actualități, inclusiv un sejur de două zile la București.

Condiţiile de organizare şi participare la concurs, precum şi criteriile de evaluare, sunt expuse şi explicate, de regulă, pe pagina publicației „Courrier de Moldavie”, (htpp//www.courrier.md, pe rețelele de socializare, în ziarele regionale, la postul naţional de radio şi Radio Chișinău, de asemenea, în cadrul întâlnirilor liceenilor şi studenţilor cu organizatorii concursului, cu participanţii şi laureaţii ediţiilor anterioare.

Reiterăm invitaţia de a participa la ediţiile concursului pentru toţi cei care se simt tineri, cutezători, capabili şi competitivi, demni de admiraţia semenilor. Îndemnul organizatorilor concursului pentru tinerii francofoni din Moldova este de a participa şi a avea curajul să-şi verifice competenţele, ori de câte ori se iveşte ocazia. Va așteptăm cu drag: cu diplome, cu gutui și cu premii. Numai prin comparare valorile devin evidente şi capătă statut de argument forte. Concursul nostru vă oferă această şansă, n-o rataţi.

Curaj, tenacitate şi inspirație!

Va așteptăm cu drag: cu diplome, cu gutui și cu premii. Bătălia performanțelor se va da pentru călătoria la București și participarea la emisiunea postului de radio Romania Actualități în limba franceză, oferită de Antena Chișinău a Agenției Universitare a Francofoniei, pentru premiile bănești, oferite de comunitatea moldovenilor din Elveția, pentru cărți și suporturi de stocare a informației ș.a.m.d.

Temele edițiilor anterioare ale concursului:

2006 – Les symboles forts de mon pays (Simbolurile reprezentative ale țării mele);

2007 – La Moldavie aux portes de l’Europe (Moldova la porțile Europei);

2008 – Changement de l’environnement – notre changement (Schimbând mediul ambiant, ne schimbăm şi noi);

2009 – La migration – opportunité ou menace (Migraţia – provocare sau oportunitate);

2010 – Mon enfance émigrée (Copilăria mea…a emigrat);

2011 – La jeunesse et son droit a lavenir (Tinerii și dreptul lor la viitor);

2012 – Préserver le patrimoine national – sauvegarder notre richesse commune (Ocrotirea patrimoniului național – păstrarea bogăției noastre comune);

2013 – Droit à l’éducation: réalités et possibilités (Dreptul la educație – realități și posibilități 2014 – Qu’est-ce que la Moldavie peut apporter au monde (varianta iniţială – Que peut la Moldavie porter au monde);

2015 – Les nouvelles technologies – pour s’informer, mais pas pour copier

2016 – Que devrions nous faire pour proteger l’environement dans notre pays? (Ce am putea întreprinde în țara noastră pentru a ne proteja mediul);

Pentru informaţii: htpp//www.courrier.md

Silvia Grossu, tel: 022 72 72 60; 069 05 07 58;

Courriel  s_grossu@yahoo.fr 

Coordonatorii concursului – Secţia Moldova a Uniunii internaţionale a Presei Francofone (UPF)– cu susţinerea Centrului Independent de Jurnalism, a Facultăţii Jurnalism si Ştiinţe ale Comunicării de la USM şi cu concursul periodic al Alianţei Franceze din Moldova sau al Antenei Chișinău a Agenţiei universitare a Francofoniei au oferit pe parcursul anilor premii valoroase – camere digitale pentru deţinătorii premiilor de gradul I, dictafoane, dicţionare electronice pentru poligloţi cu un volum total de circa 600 000 de cuvinte si 67 000 de expresii şi fraze în 29 de limbi, dicţionare bilingve (franceză-româna), de asemenea, cărţi în limba franceză, cărți în română – de retorică şi gramatică. De două ori – în 2008 și în 2013, în calitate de premiu mare, a fost oferită posibilitatea de a călători în țări francofone – Franța și Elveția.

Activitatea Secţiei Moldova UPF se desfăşoară în deplină concordanţă cu principiile diversităţii culturale, de care se ghidează organizaţiile francofone, și este angajată plenar în susţinerea interesului pentru limba franceză ca mesager cultural internaţional. Prin editarea în Moldova, cu forţele jurnaliştilor autohtoni, a unei publicaţii în limba franceză, şi prin desfășurarea, an de an, a concursului republican Gutuia de Aur – Le Coing d’Or, ajuns la cea de-a XI-a ediţie, ne propunem să stimulăm creativitatea tinerilor jurnalişti şi a tuturor condeierilor francofoni din Moldova.


Articolul precedentAbsolvenți din Soroca, studenți la cele mai bune universități din România
Articolul următorDonație din partea Consiliului Județean Buzău pentru Spitalul raional Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.