Grigore Leontoie, judocanul din Franța cu rădăcini la Volovița: „Îmi doresc cât mai multe locuri pe podium, la competițiile internaționale”

0
638
   După cum v-am informat anterior, recent, în capitală s-a desfășurat Campionatul Republicii Moldova la judo, rezervat seniorilor. Printre judocanii care au urcat pe podium au fost și doi soroceni, Mihail Marchitan și Grigore Leontoie, care au revenit acasă cu medalii de argint și titlul de vice-campioni republicani.
  Cei drept, pentru unul din ei, Grigore Leontoie, „acasă” înseamnă în Franța, unde locuiește de ceva vreme. Acest fapt m-a făcut să-i solicit proaspătului vice-campion al Republicii Moldova un expres interviu.
– Felicitări, Grigore pentru ultima, dar nu cea din urmă, cu siguranță, performanță sportivă de rezonanță! Apropo, ce titluri ai mai obținut pe parcursul carierei?
  •  Vă mulțumesc pentru felicitări. Pe parcursul anilor am obținut câteva rezultate notabile, cum ar fi locul III și medalia de bronz în campionatul Franței printre cadeți, locul II la Toournee de France, locul I la Internațional Aix-en-Provence Junior, locul I la Campionatul Republicii Moldova printre Juniori, locul 1 la Campionatul Republicii Moldova Under 23, și ultimul rezultat, vice-campion al republicii Moldova la seniori.
  • Cititorii noștri te cunosc prea puțin, de aceia ar fi bine să ne spui de unde ești, ce studii ani, când ai început să practici judo, cine a fost primul antrenor?
  • Sunt născut pe 4 iulie 2003 în  satul Volovița. Studiile  le-am făcut în Franța,  în mai multe domenii. Prima diplomă a fost în domeniul climei, iar a doua diplomă este din domeniul sportului –  profesor de judo (antrenor). Am început să practic sportul de la vârsta de ani , iar judo-ul l-am început la 11 ani, în Franța. Primul meu antrenor a fost și este David Poujeol, dintr-un mic club numit „Judo Club Croisette”.
  • De altfel, de ce luptele și nu alt sport? Este vorba despre o tradiție în
    familie sau „o modă”, când dorești să te afirmi în fața celor din jur
    ?
  •  În 2014, când am decis să plecăm în Franța cu familia, m-am gândit ce probă sportivă să aleg. M-am oprit la judo, care este foarte popular în această țară, cu cluburi accesibile peste tot… Consider că la timpul oportun am făcut alegerea corectă.
  • Unde activezi în prezent și la cine te antrenezi?
  • La moment, fac parte din lotul național al Republicii Moldova, pregătirile desfășurându-se la Chișinău. Antrenorii mei de aici sunt Dorin Goțonagă și Valeriu Duminica.
  • Știu că într-un mediu privat ai declarat că sistemele de antrenamente în Franța și Republica Moldova sunt diferite…  
  • Diferențele pe care le-am sesizat, în ceea ce privește antrenamentele în Republica Moldova și cele din Franța, constau în faptul că aici se practică mai puține lupte sparring, pentru a minimiza riscurile ce țin de traumatisme, însă intensitatea la lucrările tehnice este mai mare.
  • Și ultima întrebare: revii în Republica Moldova sau te stabilești permanent în Franța?
  •  Voi reveni când sezonul de competiții se va deschide, pentru pregătiri și participări la diferite competiții.
  • Ceva planuri pentru viitor, pe plan sportiv ?
  • Să particip și să câștig sau să urc pe podium la cât mai multe competiții internaționale.
  • Așa să fie!.

Articolul precedentCurs valutar 15 decembrie 2023: euro costă 19 lei și 53 de bani, iar dolarul american 17 lei și 87 de bani
Articolul următor„Observatorul de Nord” scrie a 125-oară despre construcția Stației de epurare. Lilia PILIPEȚCHI: „În anul 2027  obiectul va fi dat în exploatare”
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.