Începute pe data de 19 decembrie, cu ziua Sfântului Nicolae, sărbătorile de iarnă pe care le omagiază creștinii ortodocși de rit vechi se termină astăzi, de ziua Sfântului Ion Botezătorul. În această zi credincioșii îl cinstesc pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.
Tradiția populară spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și veghează ca aceștia să se nască sănătoși. Ziua de Sfântul Ion este un prilej de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu apă sfințită (agheasmă nouă), pentru ca el să fie ferit de boli și necazuri tot timpul anului. Se mai spune că de Sfântul Ioan este interzisă folosirea cuțitului, toate alimentele de la masă fiind rupte cu mâna. De asemeni nu trebuie folosită mătura, se spune că măturatul ar deranja liniștea morților.