Gata cu sărbătorile religioase de iarnă: ziua Sfântului Ion Botezătorul este ultima din această listă

0
84

Începute pe data de 19 decembrie, cu ziua Sfântului Nicolae, sărbătorile de iarnă pe care le omagiază creștinii ortodocși de rit vechi se termină astăzi, de ziua Sfântului Ion Botezătorul. În această zi credincioșii îl cinstesc pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Tradiția populară spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și veghează ca aceștia să se nască sănătoși. Ziua de Sfântul Ion este un prilej de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu apă sfințită (agheasmă nouă), pentru ca el să fie ferit de boli și necazuri tot timpul anului. Se mai spune că de Sfântul Ioan este interzisă folosirea cuțitului, toate alimentele de la masă fiind rupte cu mâna. De asemeni nu trebuie folosită mătura, se spune că măturatul ar deranja liniștea morților.

 

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentÎntrebat dacă se însoară cu Nina Crețu, Renato Usatâi nu a zis nici „DA”, nici „BA”
Articolul următorPoliția din RM vine cu o noutate – sistemul Eunomia Trafic va documenta încălcările șoferilor, de la virări neregulamntare până la folosirea telefonului mobil
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.