Cu toate că pandemia de coronavirus ne ține departe unii de alții (la distanța de o cameră, o casă, o localitate sau la distanță de câteva țări) oricum ținem legătura cu cu cei dragi și apropiați sufletului.
Comunicând la distanță (din fericire avem multe posibilități, grație tehnlogiilor informaționale) aflăm, printre altele, cum evoluează virusul de tip nou COVID-19 în alte state, cum gestionează autoritățile situația în alte țări și cum simt conaționalii noștri efectele pandemiei pe propria lor piele… Am rugat rudele și prietenii noștri să ne fie colegi de breaslă pe timp de pandemie și să ne răspundă la două întrebări:
- Care este situația cu coronavirusul în localitatea unde se află?
- Cum se vede, de peste hotare, situația cu coronavirusul în Republica Moldova?
FĂRĂ RESTRICȚII, SUDUL PORTUGALIEI ESTE AFECTAT MAI PUȚIN
Victoria Haiu-Muntean, Quarteia, Portugalia:
”Noi locuim în partea de sud a Portugaliei. Aici sunt mai puține cazuri de infectare cu coronavirus, decât în partea de nord a țării. E important să menționez că, primul caz a apărut în nordul Portugaliei, a fost înregistrat la niște antreprenori care au fost la Milano, la demonstrația internațională de încalțăminte.
Noi nu avem restricții, putem să ieșim la cumpărăturii, scurte plimbari locale. Panică nu există până la acest moment. Clar că multe cazuri se ascund de către guvern. Din punctul meu de vedere, cei care respectă mai puțin sunt bătrânii.
Aici nu avem restricții ca acasã, în Republica Moldova, nu se pun amenzi. Sunt undeva vreo 70 de persoane reținute pentru încălcarea regimului de carantină, fiind confirmate pozitiv la virusul COVID-19.
Nu avem haosul ce îl vedem pe diferite rețele sociale, că se petrece în Republica Moldova. Uneori îți vine plângi de nepăsarea și neînțelegerea autorităților, măcar față de cei care într-adevăr muncesc, se comportă ca niște vânători.
Sa sperăm că va trece cât se poate de repede această pandemie. Dar sigur că toate cele ce le-am trăit până la acest virus nu vor mai fi la fel, stilul de viață și rutinele mondene nu vor mai fi la fel pentru unii”.
FRANȚA SUSȚINE MULT CETĂȚENII, CA EI SĂ STEA ACASĂ PE TIMPUL PANDEMIEI
Violeta Muntean, Choisy le roi, Franța:
”Eu locuiesc în Ile de France, Choisy le roi. Aici autoritățile recomandă pentru toate persoanele să stea în carantină acasa. Dacă ai urgențe personale avem niște foi speciale pentru a le îndeplini, în caz contrar primești o amendă, valoarea cărei începe cu 135 euro. Ordinul Președintelui privind acest regim este până la 11 mai.
Persoanele care au posibilitatea sa lucreze de acasă online sunt achitați 100%. Sunt persoane care stau în șomaj parțial, lor li se achită 84% din salariu brut. Întreprinderile care activează permit persoanelor cu copii vârsta de până la 16 ani la fel să stea pe buletin de munca pentru îngrijirea copiilor, care la fel li se achita la 90%-100% (depinde de intreprindere).
De curând a mai apărut un tip de concediu, pentru persoanele care au un părinte în vârsta de peste 60 de ani sau persoane bolnave, care locuiesc împreună. În acest caz la fel se achită peste 80%. Pentru persoanele în șomaj tehnic se achita de către patron 100% din salariu. De ce am spus toate astea? Deoarece, aș spune că, statul francez iîți dă toate condițiile necesare pentru a sta în carantină.
Ce ține de respectat, nu aș spune că este foarte respectat, deoarece lumea se plimbă fără mască și fără a avea ieșiri urgente. Adică populația nu este foarte panicată, cel puțin așa pare. Cunoscuții noștri conaționali și nu numai ei, toți respectă și toți au o frică mare de această boală.
Dacă ai nevoie de cumpărături trebuie să mergi la cel mai apropiat magazin, trebuie respectată o anumită distanță și intră numai câteva persoane, restul așteaptă în rând lung (distanța dintre oameni 1,2 metri).
În mașină nu au dreptul să fie mai mult de două persoane, copii – interzis categoric. Copiii, la fel ca în Moldova, au lecții online, care dau bătăi mari de cap părinților au un progr. Au un program foarte încărcat, dimineața au o oră la televizor apoi avem trimise toate lecțiile online.
Ce ține de medicină, în general acum e foarte periculos să te îmbolnăvești de vre-o altă boală că nu ai unde să te tratez. Toți medicii sunt în carantină, cu excepția medicilor de familie. La urgență desigur că lucreazaă, dar riști să stai ore în rând.
Deci, și în Franta este o perioadă încordată și cu tensiune mare, mulți își pun întrebarea ce va fi după? La sigur vor fi urmări grave din toate punctele de vedere. Speram desigur la bine și să se termine cât mai curând. După statistică mergem spre scădere în fiecare zi, dar rămâne de văzut.
Ce tine de Republica Moldova, la fel din persoanele care le cunosc sunt și ei într-o carantină acasă. Numai că, părerea mea, acolo nu este așa ușor de respectat, pentru că statul nu le oferă nimic la oameni, mulți dintre cetățeni nu lucrează declarat, ei nu au un venit stabil, deci mă macină o întrebare dureroasă: cum se descurcă ei? Dar sper și cred că toți sunt conștienți că trebuie de stat acasă pentru binele tuturor”.
MOSCOVA: PERMISURI ELECTRONICE, LECȚII ONLINE
Susana Bujor, Moscova, Rusia:
”Situația privind COVID-19 în orașul Moscova devine tot mai problematică. Numărul celor infectați crește, de aceea măsurile luate de autorități pentru combaterea epidemiei se înăspresc. Zilele nelucrătoare sau prelungit până la 30 aprilie. Școlarii rămân să învețe în regim online până la 1 iunie.
La 13 aprilie, în Moscova a fost introdus un nou sistem de eliberare a permiselor pentru persoanele care se deplasează cu mașina sau cu transportul în comun. Fiecare persoană poate primi acest permis înregistrându-se pe site-ul primăriei, într-o secție specială. Permisul resprezintă un cod QR cu valabilitate limitată, în funcție de motivul declarat al deplasării. Sunt 3 categorii de permisuri:
- Pentu serviciu (pentru angajații instituțiilor ce activează legal în perioada dată);
- Pentru vizita la medic;
- Pentru necesități personale (se eliberează nu mai mult de 2 ori pe săptămână).
Fiecare permis este personalizat. La eliberarea lui se introduc datele personale, numele, prenumele, seria la pașaport, datele despre transportul cu care se deplasează persoana. Dacă este vorba despre automobilul personal sau de serviciu, atunci se introduc numerile și seria automobilului, dacă e transport public, atunci numărul cartelei de călătorie.
Atunci când te deplasezi cu taxiul ești obligat să arăți taximetristului codul permisului și el, la rândul lui, cu o aplicație specială în telefon, îți verifică codul și dacă totul e în regulă ia comanda. De permis nu au nevoie persoanele ce se deplasează pe jos și copiii până la 14 ani.
Un mare accent se pune pe dezinfectarea orașului. Cetățenii rămân calmi și respectă regimul de autoizolare. Desigur că sunt și cei care nu sunt deacord cu măsurile luate de autorități considerând că sunt cam aspre, oricum marea majoritate sunt de părerea că unica soluție pentru învingerea covid-ului este să ne izolăm.
Desigur că nu se petrece nimic fără cei mai duri critici, ei sunt de părerea că autoritățile au să aducaă situația la nivelul anilor 1990, o altă versiune este că dacă regimul autoizolării va mai fi prelungit dupa 30 aprilie, atunci cetățenii vor ieși la protest. Oricum în oras predomină o atmosferă calmă. Străzile sunt goale, oamenii stau în casă.
Urmaresc cu mare atenție tot ce se petrece în Republica Moldova. Sunt indignată de indiferența autorităților noastre față de popor. Indiferență, alt ceva nu văd. Și chiar și în așa momente grele pentru toți, ei se ghindesc numai la buzunarele lor. Suntem un popor răbdător, dar mi se pare ca asta va fi ultima picatură de răbdare”.
- APROPO// Soroceanca Susana Bujor a decis sa ajute medici din Soroca și a donat un set de 300 măsti chirugicale și mănuși pentru Spitalul Raional Soroca și viziere de protecție pentru Serviciul Asistență Medicală Urgentă din Soroca. (info OdN)
GRECIA: PERMISURI PENTRU DEPLASARE CU TRANSPORTUL, PIEȚE AGRICOLE DESCHISE
Lilia Ghibulschi, Atena, Grecia:
”În această perioadă dificilă este foarte important să cunoaștem regulile impuse de autoritățile țărilor în care locuim, în cazul meu, în Grecia. Nu se respectau regulile la începutul pandemiei, dar acum avem rezultate mult mai bune. A fost foarte greu să-i convingă pe greci să stea acasă, fiindcă erau legați de cafenele.
Acum nu iese nimeni din casă fără învoire. Cei care lucrează, au un document în care este indicat graficul de lucru pentru o săptămână, scris de angajator. Persoanele care nu lucrează au voie să iasă de două ori pe zi, după ce trimit un mesaj la nr. 13033, în care indici: scopul, numele, adresa pe care locuiești. Nu poți ieși, până nu ai răspuns. Dacă nu scrii mesaj, amenda este de 150 de euro.
Sunt șase puncte, șase motive pentru care poți solicita permisiunea de a ieși afară:
- La farmacie;
- La magazin;
- La bancă;
- Să ajuți pecineva;
- La o ceremonie (înmormântare sau altele);
- Să faci sport.
Toate întreprinderile, organizațiile, magazinele de uz casnic, haine, încălțăminte au fost închise. La fel, sunt închise terenurile de joacă pentru copii, parcurile, plajele.
În mașină nu au voie să fie mai mult de două persoane, iar pe motocicletă doar o persoană. În casele de bărâni au acces doar lucrătorii. Rudelor le este interzis să-i viziteze pe cei apropiați.
Funcționează băncile, magazinele cu produse alimentare, frmaciile, magazinele de telecomunicații, piețele agricole. Vânzătorii din piețe respectă anumite reguli, cum ar fi: distanța de 5 metri dintre vânzători, să aibă dezinfectanți, mănuși și măști. Cumpărătorii nu pot cumpăra, dacă nu au mănuși.
Atmosfera s-a mai calmat, lumea respectă regulile, de aceea avem și rezultate mai bune în Grecia, față de alte țări care luptă cu COVID-19.
Urmăresc ce se întâmplă în Moldova, fiindcă mă doare inima pentru toți care sunt acolo. N-am uitat și niciodată n-am să uit de unde am plecat, fiindcă acolo m-am născut și am crescut. De aceea urmăresc noutățile, ziarul Observatorul de Nord, ca să aflu mai multe știri corecte despre satul natal și raionul Soroca.
Îmi pare rău că autoritățile Republicii Moldova nu-și îndeplinesc datoria față de cetățeni, își bat joc de ei. Cea mai marea greșeală este că nu și-au aprovizionat medicii cu echipament de protecție, n-au fost instructați la timp medicii, nu s-au făcut la timp teste, fiindcă nici nu le aveau. Nu-i de vină conducerea orașului Soroca de cele întâmplate, cei de sus nu i-au aprovizionat cu cele necesare.
Medicii au luptat și luptă cu această pandemie, dar din partea guvernului și a președintelui Dodon nu se aplică acțiuni necesare. Ca exemplu este și ajutorul din China, adus cu mare întârziere. Câte persoane și-au pierdut viața, s-au îmbolnăvit pentru ambițiile Comisiei pentru Situați Excepționale.
Guvernul Moldovei știe să aplice amenzi mari, fiindcă e sursă mai ușoară de adunat bani. Să se informeze ce salarii sunt și ce amenzi se aplică în alte țări. De exemplu, în Grecia amenda este de 150 euro, iar în Moldova cca 1100 euro. Dar ce salarii au cetățenii în ambele țări? Rușine!
Eu sunt convinsă că majoritatea populației din Republica Moldova s-a convins că trebuie urgent de schimbat această conducere, care se gândește numai la buzunarul ei.
În ce privește comportmentul cetățenilor pe timp de pandemie, trebuie să fie mai responsabili. Nu-i atât de greu să stăm acasă. De ce oare trebuie să fie urmăriți de medici și de autoritățile locale? Fiți mai serioși! De ce nu înțelegeți că nu numai voi sunteți în pericol, dar și cei din jurul vostru. Vă doresc la toți răbdare și sănătate. ”
Citiți și relatări din alte țări în articolul: STĂM ACASĂ, DAR… SUNTEM MAI APROAPE CA NICIODATĂ! SĂ FIM CU MINTE, NU CUMINȚI!