Pe stadionul municipal s-a desfășurat astăzi etapa regională a Școlii securității pentru copii cu genericul „Împreună reducem riscurile”, ediția a II-a. La competiție au participat 9 echipe, din trei raioane – Soroca, Drochia și Florești.
Scopul concursului este creșterea nivelului de pregătire a populației în caz de situații excepționale, atragerea atenției publice asupra problemelor de prevenire și reducere a situațiilor de risc în rândul copiilor, promovarea unui stil de viață sănătos și familiarizarea acestora cu profesia de salvator.
Competiția a inclus cinci probe, printre care îmbrăcarea în timp record a costumului de serviciu al pompierilor, parcurgerea anumitor obstacole, dar și lucrul cu fortunele de apă. La ultima probă, tinerii au avut misiunea să facă fotografii. „Cele mai bune din ele urmează să fie premiate. Concursul este organizat în toată republica”, transmite Sergiu Plitoc, specialist al DSE Soroca.
Participanții au menționat că în cadrul școlii au învățat cum să lucreze în echipă și să aplice în practică regulile de securitate. „Este util ca tinerii să cunoască cum să acționeze în caz de incendii sau accidente și să nu se piardă cu firea, dar să știe ce au de făcut”, spune Cristian Florea, elev la Liceul Teoretic „Constantin Stere”.
„Orice persoană se poate afla în pericol, dar cunoscând regulile de protecție, ești mai asigurat. Acest concurs este o experiență interesantă pentru mine. Am învățat că trebuie să fim atenți și receptivi la acordarea primul ajutor, deoarece oricine s-ar putea pomeni în locul victimei”, susține Maria Statnic, elevă la Liceul Teoretic „B.P.Hașdeu” din Drochia.
Potrivit șefului DSE Soroca, Mihail Borș, „tânăra generație a aflat mai multe despre regulile și situațiile excepționale cu care salvatorii se confruntă zilnic, dar și despre profesia de salvator. În timpul competițiilor tinerii au ținut cont de regulile privind tehnica securității”.
Menționăm că, din Soroca au participat elevi de la Liceul Teoretic „Constantin Stere”, Liceul Teoretic „A.S.Pușkin” și Liceul Teoretic „Petru Rareș”. Echipele desemnate câștigătoare urmează să participe la etapa națională, care va avea loc anul acesta la Centrul de odihnă și agrement pentru copii și tineret „Divertis” din Strășeni.
Școala securității pentru copii este organizată de MAI (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul general al Poliției de Frontieră) și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (la nivel local, de Direcția Învățământ și Direcția Situații Excepționale Soroca).