(FOTO/VIDEO) „De pe Nistru, țara se vede altfel”

0
187

Moldovenii pasionați de turism explorează frumusețea țării noastre de pe oglinda apei râului Nistru. Aceștia combină sportul, odihna și descoperirea locurilor pitorești din țară, călătorind pe râu cu caiacuri — bărci mici și înguste. Recent, un grup de turiștii au avut câteva popasuri în localitățile raionului Soroca, aflate în imediata apropiere de râu. Echipa noastră a discutat cu ei și a aflat toate secretele acestui tip de turism.

Svetlana Cioban și Victor Potlog formează una dintre cele patru echipe

Pentru Svetlana Cioban, care activează în domeniul turismului la Chișinău, aceasta este o aventură ghidată de interes profesional, după cum recunoaște femeia. “Vreau să văd dacă sunt rezistentă la așa un tip de sport și dacă poate fi interesant pentru turiști neexperimentați ca mine. Impresiile sunt diverse, am trăit doar emoții pozitive. Am avut noroc de timp frumos, peisaje superbe, zone extraordinare. Am vizitat o parte din rezervație la Arionești-Stânca, la Cremenciug ne-am ridicat pe Colina Casca (Țiglău). Nistrul dă un sentiment de încredere și este o experiență pe care trebuie să o treacă toți. Privită de pe Nistru, lumea este cu totul deosebită”. Pentru cei care își doresc asemenea aventură, Svetlana are două sfaturi: să lase frica pe mal și să nu-și ia prea mult bagaj.

Imagini din turul pe Nistru Naslavcea-Soroca

Munca de birou l-a “fugărit” în aventura aceasta și pe Victor Potlog, un alt membru al grupului, jurist de profesie. “Sunt pasionat de a cunoaște țara noastră din interior și aceasta este cea mai bună cale. Să vezi locuri pe care nu le vede altă persoană, care nu poate pătrunde între hotarele Republicii Moldova cu Ucraina, acolo unde fauna și flora nu este atinsă de civilizație și ai impresia că nimerești într-o țară din povești. Mai mult ca atât, mi-am propus să parcurg Nistrul anul acesta și la anul viitor de la nord la sud pe teritoriul Republicii Moldova, iar cu Alex și acest proiect, voi reuși să-mi realizez acest scop. Până acum am călătorit cu autobuzul sau automobilul pe traseele mai cunoscute din țară, care includ mănăstiri. Iar asemenea proiecte sunt binevenite pentru a cunoaște traseele netradiționale și frumusețile țării noastre”, opinează turistul.

Călătorii porneac la vale pe Nistru, după popasul de la Cosăuți

 

Pe locuitorii satului Cosăuți nu-i miră turiștii de pe Nistru, nici cei de pe uscat. E interesant când vin străini, spune Ion Sapojnic, care cioplește în piatră în atelierul său improvizat în apropierea râului. Acest grup de călători au fost primiți cu căldură și serviți cu zeamă de familia Sapojnic.

Ion Sapojnic, lucrând în atelierul său din apropierea râului Nistru, după ce a petrecut turiștii

 

Turiștii au ajuns în părțile noastre grație proiectului “Hai la țară”, apărut în 2013, scopul fiind cultivarea turismului în Republica Moldova. “În acel moment erau foarte puține pensiuni în țară, își amintește Alexei Guțaga, fondatorul proiectului, iar prețurile erau foarte exagerate, astfel încât mulți moldoveni preferau să plece peste hotare la odihnă, în loc să călătorească prin țară și să o cunoască mai bine”.

Cel mai mic membru al grupului are doar șapte ani

În cadrul proiectului a fost creată o rețea de case ale gospodarilor din sate, care oferă cazare turiștilor.

„Toți moldovenii au două case în ogradă: una mică, mai veche, unde de obicei trăiau bunicii și una mai nouă și mai mare, iar moldovenii de obicei nu locuiesc în ea, ci în acea mică. Noi le-am propus moldovenilor să ofere casele lor în chirie pentru turiști, pe zi”, mai spune Alexei. În cadrul unui proiect finanțat de UNDP, au fost găsiți sute de parteneri și creată o rețea din 270 de case de la Nord la Sud, în partea de Est a țării, de-a lungul râului Nistrului.

Turiștii au parte de răsărituri și apusuri impresionante

 

În continuare s-a dovedit că doar cazare nu este suficient pentru a atrage turiști în diferite zone ale țării, astfel au fost dezvoltate mai multe servicii și trasee turistice: tururi cu bicicleta, tururi pe Nistru cu caiac-canoie, camping etc. Ofertele sunt populare atât pentru turiștii străini, cât și pentru cei din țară, ne comunică domnul Guțaga, care îndeamnă toți moldovenii să-și dedice timpul liber pentru odihnă activă și călătorii prin țară, pentru a o cunoaște mai bine, or avem ce vedea în Republica Moldova.

Alexei Guțaga instruiește participanții la turul pe Nistru

Acest tur de caiaching este unul de studiu, fiind primul desfășurat în zona de nord a țării, subliniază Alexei. Călătoria a durat patru zile, începând de la Naslavcea, Briceni, și finisând la Soroca. Turiștii au avut și câteva popasuri în localitățile Unguri, Cremenciug, Cosăuți.

În călătoria de la Naslavcea spre Soroca, turiștii au trecut pe lângă mai multe insule de pe râul Nistru

Sursa –  facebook/ Alex Gutsaga

Fauna din rezervația naturală Unguri-Holoșnița, priveliștile cu stânci și schituri rupestre din Ucraina, văzute din preajma satului Holoșnița, insulele din preajma Cremenciugului sunt doar câteva atracții care merită a fi văzute de fiecare cetățean al acestei țări, susțin participanții la turul de caiaching pe Nistru, care îndeamnă cititorii noștri să călătorească cât mai mult prin țara natală.

Grupul continuă călătoria spre Soroca


Articolul precedent(FOTO/VIDEO) Tinerii au fost instruiți cum să acționeze în situații de risc
Articolul următorBoxă pentru recepționarea petițiilor de la soroceni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.