Zece soiuri autohtone de grâu de toamnă sunt testate pe câmpurile gospodăriei agricole “Oclanda-Agro” SRL. Soiurile care vor demonstra un rezultat bun vor fi omologate și vor face concurență seminței de grâu de import. Recent, câmpurile de grâu demonstrativ-experimentale de la Oclanda au fost vizitate de specialiștii Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din municipiul Bălți, unde au fost create aceste soiuri.
Echipa de specialiști, din care fac parte Boris Boincean, profesor cercetător, doctor habilitat în științe agricole, Alexei Postolachi, selecționer pe grâu de toamnă, și Marin Cebotari, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, însoțiți de Aliona Andriuța, șefa Direcției raionale Agricultură și Alimentație Publică, împreună cu gazdele, au inspectat câmpurile cu grâu, printre care sunt și soiurile: Meleag, Amor, Creator, Avangard și altele. Experții au apreciat starea culturilor și au menționat că acestea sunt bine îngrijite, tehnologiile de producere sunt respectate. Totuși, e devreme de apreciat rezultatele, până nu ajunge grâul în hambar — nu putem aprecia succesul acestor testări, glumesc agricultorii din Oclanda.
Pavel Cebotari, directorul gospodăriei agricole “Oclanda-Agro” SRL, colaborează cu Institutul „Selecția” de cinci ani. Agricultorul spune că este important ca fiecare să susțină produsul autohton, în cazul dat cel agricol. “Pe acest câmp sunt 10 soiuri de grâu de la Institutul Selecția din Bălți. În fiecare an testăm diferite soiuri, deoarece credem că trebuie să promovăm produsul nostru autohton. Doar trăim în Moldova? Anul trecut aici a fost mazăre, am făcut toate lucrările, am îndeplinit toate cerințele agrotehnice pentru aceste soiuri de grâu. Sperăm că vom avea un rezultat bun, dar asta vom vedea mai târziu, după recoltare. Cel mai drag și mai apropiat de sufletul meu este soiul Meleag. Este un soi cu o recoltă înaltă și bob foarte calitativ, precum și indicele glicemic este bun. Să știți că și voi consumați pâine din grâul meu, deoarece au colaborez cu fabrica ”Testor” și tot ce vedeți aici veți vedea pe mesele voastre”, menționează Pavel Cebotari.
După vizitarea tuturor câmpurilor, am cerut opinia experților. Potrivit lui Boris Boincean, profesor cercetător, doctor habilitat în științe agricole, șef Secție sisteme agricole la Institutul ”Selecția” din Bălți, șeful Catedrei Agroecologie la Universitatea “A. Russo”, soiurile autohtone de grâu sunt calitative și competitive: “Este o plăcere de a vizita așa câmpuri! O roadă înaltă de grâu de toamnă poate fi obținută doar în cazul în care sunt respectate cerințele tehnologice. În mare măsură, în republică, noi obținem jumătate din potențialul care poate fi realizat în aceste soiuri. Potențialul soiurilor autohtone, a celor create la Institutul de Selecție din Bălți, nu este mai mic decât a soiurilor străine. Ba din contra, în condiții nefavorabile, soiurile autohtone au prioritate, ele sunt mai adaptate la condițiile locale în care au fost create. Ele nu sunt genetic modificate, ceea ce este foarte important. Nu sunt hibrizi, deoarece companiile străine doresc să importe hibrizi, or în așa cazuri noi trebuie să cumpărăm semințe în fiecare an, pe când la soiurile autohtone putem folosi semințele minim trei ani. Avem lucruri cu care putem ține piept produselor străine și nu ar fi cazul să importăm semințe de peste hotare. Iar asta ar trebui să fie o prioritate în politica statului, deoarece asigurarea cu semințe determină în mare măsură securitatea alimentară a țării”.
Alexei Postolachi, selecționer pe grâu de toamnă la Institutul ”Selecția”, Bălți: “La Institutul de Selecție din mun. Bălți sunt create noi soiuri de grâu de toamnă. Soiul Meleag spre exemplu, în condițiile unei gospodării agricole din Rădiul de Sus, Fălești, a dat 11,2 tone per ha, de pe o suprafață de cinci hectare. În Moldova, în medie obținem 35-40 chintale/ha.
Loturile demonstrativ-experimentale din Oclanda arată rezultate foarte bune. Vedem un câmp bine îngrijit, potrivit metodologiei. Sperăm că aceste experimente vor demonstra potențialul real al soiurilor din experiment. Aceste soiuri demonstrează posibilitatea reală de a obține recolte mari în condiții de producere. Spuneam că în Moldova potențialul este testat la nivel de 40-50%, iar asemenea câmpuri ca la Oclanda pot da 60-70% și mai mult, 6-7 tone per ha.
Orice soi nou trebuie testat cel puțin trei ani. Noi, la instituția noastră, la fel testăm pe parcursul a trei ani, deoarece fiecare an poate fi diferit, condițiile climaterice sunt diferite și rezultatul poate fi diferit. Trebuie să prindem toate aceste condiții, ca să facem media potențialului soiului testat”, menționează Alexei Postolachi.
Soiurile care demonstrează un potențial bun de creștere și o recoltă bogată, în final, sunt omologate. Ulterior, producătorul agricol poate obține certificat și dreptul de a produce semințele omologate, care sunt propuse agricultorilor pentru a le cultiva.
Aliona Andriuța șefa Direcției Agricultură și Alimentație Publică: “Am asistat la un seminar practic cu soiurile raionate ale Institutului de Cercetări și Selecției din Bălți. Ceea ce am văzut sunt niște rezultate foarte bune, ce merită a fi lăudate. La moment nu se poate estima care va fi recolta, dar ceea ce se vede promite rezultate bogate ale unei munci cu dăruire, de altfel cum se întâmplă în fiecare an la „Oclanda-Agro”.
Potrivit Alionei Andriuța, asemenea loturi semincere mai sunt în raionul Soroca, într-o gospodărie agricolă din satul Visoca.
În țară, loturi demonstrativ-experimentale mai sunt în alte cinci localități.
Agricultorii se pregătesc de lucrările de recoltare a culturilor de grupa I, care vor începe curând. În acest an, la Oclanda au fost semănate 500 ha de grâu și 100 ha de orz, iar în total în raionul Soroca au fost semănate peste 15 mii ha de cereale și 1700 ha de rapiță.