ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.
Împrejurimile satului Feteşti, localitate de prin părţile Edineţului, îi lasă cu gura căscată pe cei veniţi pentru prima oară în aceste locuri. Stânci înalte, pietroaie împrăştiate ici colo şi Draghiştea, pârâul botezat în cinstea dragostei, te fac să-ţi vezi ţara cu alţi ochi.
Zona a fost botezată „Mica Elveţie a Moldovei” fiind un loc de odihnă preferat atât de localnici cât şi de cei veniţi prin părţile locului.
Cartea de vizită a satului este Ţiglăul (astfel sunt botezate mai multe stânci de pe la noi – n.a.), o stâncă mare pe vârful căreia te simţi ca vulturul în zbor. De pe ea se vede bine şi stânca bunicii, numită astfel pentru că seamănă cu o bunicuță care se odihnește pe laiță. Rezervaţia peisagistică te copleşeşte prin splendoarea ei naturală, iar coloşii de aici fac parte din faimoasele perle ale Prutului, cunoscute ca toltre. Dacă mergem pe malul Draghiştei, cândva râu mai măricel cu ape repezi şi curate, ajungem la “Scumpia”, o altă stâncă din regiune.
Defileul de la Feteşti are o lăţime de 250 metri, iar în malurile înalte şi abrupte se găsesc şi peşteri, care adesea sunt locuri de refugiu pentru cei îndrăgostiți. Ajunşi sus, în faţa noastră se întinde un amfiteatru natural, înfrumuseţat de două stânci înalte și pleșuve ce se ridică din verdeaţă. Aşa că vă recomandăm să mergeţi la Feteşti să descoperiţi Mica Elveţie a Moldovei.
Una dintre stâncile de aici, în loc să fie promovată pentru turiști, a fost demolată de cariera satului, acest monument al naturii creat timp de mai bine de 10 milioane de ani, fiind pierdut pentru totdeauna.