Tradiția populară spune că în ajun de Sf. Andrei, sărbătorit la 13 decembrie, fetele bune de măritat pot afla cine le va fi ursitul. În acest scop, pe timpuri, domnișoarele își ghiceau în diferite feluri: cu busuios, grâu, inele etc, pe la case sau șezători tradiționale… Și în zilele noastre se mai păstrează tradițiile. La Vasilcău, spre exemplu, acestea au fost prezentate, alături de cântece populare, snoave și ghicitori, la o șezătoare de zile mari, desfășurată în gimnaziul “Grigore Vieru” din localitate.
„ Suntem la a doua ediţie a şezătorii, având în vedere experienţa anterioară, această ediţie a reuşit mai bine, ne comunică doamna Ludmila Prepeliţă, profesoară de educaţie tehnologică. Vrem să devină o tradiţie în gimnaziul nostru. Să păstrăm obiceiurile şi tradiţiile din bătrâni şi să le transmitem elevilor, car nu le cunosc. Spre exemplu esenţa tradiţiei de furat porţile s-a cam uitat, astfel încât, ajunsese să fie furate porţile bătrânilor sau a familiilor care au doar băieţi, pe când tradiţia spune că flăcăi trebuie să lege porţile, acolo unde sunt fete de măritat” mai spune doamna Prepeliţă.
Evenimentul a fost urmărit cu interes de profesorii şi elevii din şcoală. Pentru a-i bucura cu un program divers, organizatorii au cules de la bătrânii satului şi de la alţi cunoscători cântece, cimilituri, tradiţii şi obiceiurile locului.
Elevii la rândul lor le-au învăţat şi le-au adus în faţa spectatorilor lor, manifestându-şi toată creativitate şi talentul actoricesc. Scenetele umoristice, snoavele şi cimiliturile, au înveselit publicul, care au râs cu poftă.
„Am cântat cântece şi am prezentat scenete despre tradiţiile de Sfântul Andrei. În această zi, flăcăii merg la porțile fetelor mari şi le leagă, nu l fură”, ne demonstrează că ştie obiceiul Ion Braguţa, elevul clasei a şaptea.
Colega sa, Livia Coţaga, i-a cucerit p toţi printr-o cimilitură foarte complicată, rostită dintr-o respiraţie.
„Am pregătit cântece, vrăji care se practicau de Sf. Andrei, le fac fetele mai, ca să afle cu cine se vor mărita. Acum nu ştiu dacă fetele se vrăjesc, dar eu când voi creşte, o să îndemn prietenele mele să păstrăm obiceiul”, ne-a spus Livia
La șezătoare au participat circa 25 elevi din clasele a 7-a „B”, a VII-a şi a IX-a.