Municipiul Soroca a găzduit cea de-a noua ediție a Festivalului Național al Mărului, sărbătoare care a adunat producătorii și consumatorii de mere. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Raional Soroca și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. La 10:00 sute de copii, educatori și învățători stăteau lângă “Piața Libertății” așteptând autoritățile pentru a începe Parada instituţiilor de învăţământ şi a colectivelor artistice. Au așteptat în soare mai bine de 20 de minute până gazdele au întâmpinat-o pe Georgeta Mincu, Ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului care a întârziat la eveniment și abia după aceea au pornit în alai spre Cetatea Sorocii. În preajma fortăreței avea loc deja evoluarea studiourilor muzicale şi a cluburilor de dansuri, iar agenții economici și primăriile din raion au expus tot ce aveau mai bun de la mere și pomi până la lucrările meşterilor populari. Între timp în cetate Direcția Învățământ a organizat concursul costumelor dedicate Festivalului Naţional al Mărului, iar în spatele cetății Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA” a organizat un Orășel al Copiilor cu jocuri, animații, clovni, ș.a.
Deschiderea oficială a Festivalului Naţional al Mărului, a început cu discursurile autorităților locale și naționale și ca de obicei Imnul Festivalului a fost interpretat de Daria Radu, Cetăţean de Onoare a Raionului Soroca. După decernarea celor mai buni agenţi economici, din lista celor care s-au înregistrat la concurs, a urmat și… “mărul” de pe tortă cu spectacolul muzical al band-orchestrei “Doina”, formaţiei de muzică uşoară “Olhionia”, interpreţii Costi Burlacu, Corina Ţepeş și Igor Cuciuc, dar și a ansamblurilor folclorice autohtone: „Colinda” din mun. Soroca, „Frunze de dor” din s. Pârliţa, „Busuioc” din s. Şolcani, „Rostăriţa” din s. Bădiceni, „Floare de-nu-mă-uita” mun. Soroca, „Ţărăncuţa” din s. Vădeni, „Floare de noroc” din s. Voloviţa, „La izvoare” din s. Vărăncău, „Ţărăncuţa” din s. Parcani, ,,Ţărăncuţa”, din s. Rubleniţa, „Băciţele” din s. Căinarii Vechi și ansamblul de dans popular „Vatra” din satul Racovăț.
Municipiul Soroca a găzduit cea de-a noua ediție a Festivalului Național al Mărului, sărbătoare care a adunat…
Опубликовано Observatorul de Nord Понедельник, 16 сентября 2019 г.
P.S. Și de această dată s-au repetat unele greșeli din edițiile precedente, iar te miri ce șefi mai noi și mai vechi au fost puși mai sus decât oamenii de rând. Sute de oameni au așteptat în soare Ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar alți zeci de oameni nu s-au putut bucura de unele bunătăți, cum au făcut-o deputații și alți funcționari mai mici sau mai mari, primind tradiționalul răspuns “așteptați mai întâi să treacă delegația”, iar delegații anul acesta am avut vreo două, fiecare cu partidul său. Muritorii de rând au trebui să aștepte minute în șir, chiar și mai bine de jumătate de oră ca să cumpere plăcinte cu mere sau alte produse la prețuri exagerate (20-25 de lei plăcinta pare a fi din cale afară), iar în spatele cetății nu se auzea nimic din ce se întâmpla pe scenă…
PROCES – VERBAL al Comisiei de evaluare pentru desemnarea învingătorilor concursurilor
organizate în cadrul Festivalului Național al Mărului, ediția 2019:
Concursul „Livada anului”
- a) nominalizarea „Livada anului 2019, pentru agenții economici de tip corporativ”:
Locul I
SRL ”Prietenia Agro”, conducător Moraru Lilia, pr. Vărăncău
Locul II
SRL ”Visagromag”, conducător Sochirca Vasile, pr. Dubna
Locul III – diplomă de gradul III 1000 lei, se acordă:
SRL ”Diamax Agro”, conducător Coțaga Ion, pr. Egoreni
- b) nominalizarea „Livada anului 2019, pentru agenții economici de tip familial”
Locul I
GȚ „Eftodi Mihai”, conducător Eftodi Mihai, pr. Ocolina
Locul II
GȚ „Albu Carolin”, conducător Albu Carolin, pr.Ocolina
Locul III
GȚ ”Solovei Victor”, conducător Solovei Victor, pr.Vasilcău
Concursul ”Investiția anului 2019”:
Locul I
SRL ”Milen Agro Prim” – conducător Cristian Mihai, pr.Regina Maria
Locul II
GȚ ”Țurcan Iurie” – conducător Țurcan Iurie, pr.Hristici
Locul III
SRL ”POCROVEXPORTFRUCT” – conducător Harchevici Vasilii, pr.Rudi
Concursul ”Infrastructura postrecoltare 2019”
Locul I
GȚ ”Agro Tur Olga” – conducător Marciuc Olga, pr.Iarova
Locul II
GȚ ”Eremița Veronica”, conducător Eremița Veronica, pr.Volovița
Locul III
SRL ”AMG Kernel” – conducător Guțu Victor,
Premii speciale
”Lider în producerea merelor – 2019”
SRL ”Soragrovis”, conducător Vladimir Ivanov, pr.Șeptelici
”Exportatorul de mere – 2019”
SRL ”Mialex Nord”, conducător Alexandrov Oleg, pr.Vasilcău
”Promotorul merelor pe piața locală – 2019”
SRL ”Tehrubsor” – conducător Muntean Angela, pr.Rublenița
”Procesatorul de mere – 2019”
SA ”Alfa Nistru”, conducător Petrovici Oxana, mun.Soroca