Fără scutire personală, taxe mai mari pentru poluarea mediului și alte măsuri fiscale aprobate de Guvern

0
392

Persoanele fizice cu venituri mai mari de 360 de mii lei anual nu vor beneficia de scutire personală (24 de mii de lei). Modificări în acest sens la Codul Fiscal a aprobat Guvernul, în ședința din 9 august,  transmite IPN.

Ministrul finanțelor, Natalia Gavriliță, a menționat această măsură se impune pentru ca persoanele fizice cu venituri mai mari să ofere o contribuție mai mare în buget. Ea a menționat că, în 2018, un număr de 4891de persoane au avut un venit anual mai mare de 360 de mii de lei. Totodată, persoanele cu venituri lunare de peste 30 de mii de lei vor plăti un impozit lunar suplimentar, în mărime de 240 de lei. Impactul estimat asupra bugetului va constitui 14 milioane de lei venituri suplimentare.

O altă măsură fiscală ține de creșterea de capital: veniturile din procurarea-vânzarea activelor de capital urmează a fi impozitate în modul general stabilit – 100% pentru persoane juridice și 50% pentru persoane fizice, inclusiv cele care nu desfășoară activitate de întreprinzător. Persoanele care își vând locuințele în care locuiesc timp de 3 ani sunt scutite de achitarea impozitului pe venit de la creșterea de capital.

De asemenea, se propune reținerea impozitului pe venit la sursa de plată, la cota de 12%.

Se majorează și taxele pentru poluarea  mediului, până la 20%, fapt care, potrivit Ministerului Finanțelor, va încuraja investirea în sisteme de reciclare.

Despre majorarea TVA, de la 10% la 20 % pentru sectorul HoReCa s-a vorbit foarte mult, a spus Natalia Gavriliță. Potrivit MF, în primele 5 luni ale anului curent, TVA aplicată la 480 de agenți economici din acest sector s-a redus cu  22 mln lei.

Alte măsuri țin de eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte, anularea interdicției controalelor fiscale asupra agenților economici pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018 (amnistia fiscală promovată de regimul anterior), precum și impozitarea tichetelor de masă.

Potrivit MF, aplicarea acestor măsuri vor aduce în ansamblu venituri suplimentare la buget 1 mlrd lei.

IPN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.