Experiențe europene în gestionarea deșeurilor, preluate de moldoveni și ucraineni

0
48

Un grup de reprezentanți ai administrației publice locale din regiunea Vinița, Ucraina, și câteva raioane din Republica Moldova, membre ale organizației Euroregiunea Nistru, au întreprins o vizită de studiu în Uniunea Europeană.

Vizita s-a desfășurat în cadrul proiectului „Managementul deșeurilor în comunitățile locale: experiența de dezvoltare rurală a Grupului de la Vișegrad pentru țările Parteneriatul Estic“, susținut de Fondul Vișegrad.

Ședințele de instruire, menite să familiarizeze primarii și alți funcționari publici din Moldova și Ucraina cu modul în care sunt gestionate deșeurile în țările europene, au fost combinate cu vizite întreprinse la diverse întreprinderi și localități. Partea de instruire a vizitei a început cu întâlnirea cu cel mai bun expert în gestionarea deșeurilor Krzysztof Krause, invitat de partenerii proiectului, organizația WOKiSS din Poznan, Polonia.

Primăria Granowo, vizitată în continuare, este cea mai mică comunitate a provinciei Velkopolsko și un bun exemplu de gestionare rațională a deșeurilor. În 2006, a început colectarea separată a gunoiului, a colaborat cu 17 vecini în cadrul Asociației Intercomunitare pentru gestionarea deșeurilor “Selekt”.

Împreună comunitățile au găsit un investitor german care a investit în construirea unei uzine de reciclare a deșeurilor de peste 15 milioane de euro. Pentru aceasta le-au promis 65 de mii de tone de gunoi pe an. Și anul trecut au depozitat 96 de mii de tone. Și nu este doar deșeu separat. Și în fiecare zi acceptă 500 000 kg pentru procesare.

Ulterior, delegația moldo-ucraineană a luat cunoștință cum funcționează un sistem impresionat în instalații de incinerare din or. Konini, ale unei dintre primele organizații de reciclare a deșeurilor care a apărut în Polonia, “Second Life”, unde se consumă zilnic 300 de tone de deșeuri nedivizate. La sol, practic nimic nu este stocat.

Întreprinderea din Konin primește 30% din produse din plastic, 80% din hârtie, 90% din sticlă. Această formă de prelucrare a deșeurilor constituie o soluție pentru orice comunitate și zonele înconjurătoare, dar construcția unei astfel de instalații de reciclare a deșeurilor este de aproximativ 90 de milioane de dolari. În Ungaria, ucrainenii și moldovenii au învățat experiența gestionării deșeurilor pe exemplul stațiunii Eger, aici au însușit practica de colectare, sortare și reciclare separată a gunoiului după modelul european…

În localitatea Kosice, Slovacia, partenerii noștri din proiect au oferit cursuri de formare și excursii tematice. În special, activiștii locali pun accentul pe educația ecologică a cetățenilor. Orarul vizitei a inclus și instruiri și vizite similare în Cehia. Din raionul Soroca au beneficiat de această vizită primarii din comuna Rublenița, Vitalie Muntean, și Baxani, Ghenadie Perechiatcu. “A fost o vizită foarte benefică, instructivă.
Am văzut multe exemple bune de urmat, referitor la modul cum oamenii întrețin curățenia și ordinea în localitățile lor; modul în care se mobilizează autoritățile și cetățenii, colectează deșeurile și le prelucrează la întreprinderile specializate. Aceste idei sunt aplicabile și la noi, dar părerea mea e că trebuie să se implice autoritățile superioare, la nivel central”, a opinat primarul satului Baxani.

Proiectul „Managementul deșeurilor în comunitățile locale: experiența de dezvoltare rurală a Visegrad pentru țări ale Parteneriatului Estic“ se realizează în regiunea Vinița și Republica Moldova. Proiectul se implementează de Centrul regional Internațional ONG „Ucraina-Polonia-Germania“ cu sprijinul Fondului Visegrad Internațional și Republica Coreea, ONG-ul ”Euroregiunea Nistru”, al cărui parte este raionul Soroca și alte șase raioane din RM.


Articolul precedentSorocenii joacă tare, dar şi floreştenii nu se lasă
Articolul următor„Şheriff”-ul se distanţează de urmăritoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.