Eudochia Ursachi din Soroca are un motiv în plus de a celebra viața și sănătatea – a reușit să supraviețuiască unui accident vascular cerebral

0
250

 La ai săi 75 de ani, viața i se pare mai frumoasă ca niciodată. Nu doar pentru că are doi copii care i-au dăruit câte trei nepoți, dar și pentru că poate zâmbi, vorbi și merge cu aceeași ușurință și rapiditate ca altădată. Femeia a suferit în noiembrie 2024 un accident vascular cerebral, o urgență medicală în care tratamentul imediat este salvator. La apariția primelor semne, a reacționat rapid, alertându-și familia, care a solicitat ajutorul medicilor.

  „M-am trezit dimineața și la un moment dat, în timp ce serveam micul dejun, am simțit o amețeală puternică, nu puteam mesteca și nici înghiți mâncarea. Am recunoscut imediat semnele accidentului vascular cerebral, despre care am auzit foarte des în ultima perioadă la radio și TV. Când am înțeles că ar putea fi un AVC, am telefonat-o pe fiica mea și am rugat-o să sune la 112. Ambulanța a venit foarte repede, nici n-am reușit să-mi pun pe umeri o haină mai groasă”, povestește Eudochia Ursachi.
  Când a ajuns la Centrul primar de AVC din cadrul Spitalului Raional Soroca, femeia nu putea vorbi coerent, nu simțea și nici nu putea mișca partea stângă a corpului, iar fața îi era asimetrică. Medicii au intervenit rapid. Pacienta a fost supusă unei proceduri de tromboliză intravenoasă, care constă în injectarea prin perfuzie a unei substanțe ce poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format și la restabilirea circulației sangvine. Datorită intervenției prompte, afectarea cerebrală a fost redusă semnificativ, iar complicațiile au fost prevenite… „Pacienta a ajuns la spital după 40-45 de minute de la apariția primelor semne de AVC, destul de rapid, fapt care a contribuit semnificativ la prevenirea complicațiilor devastatoare. A fost examinată de urgență de echipa medicală, care a supus-o unei tomografii computerizate. Ulterior, am luat legătura cu Centrul comprehensiv de AVC de la Institutul de Medicină Urgentă și am inițiat intervenția de tromboliză intravenoasă la mai puțin de o oră și jumătate de la apariția AVC-ului. După doar 20 de minute de perfuzie, pacienta a început să vorbească mai bine, să ridice mâinile, iar la finalul procedurii, simptomatica neurologică a dispărut complet”, menționează șeful Secției neurologie a Spitalului Raional Soroca „Anatolie Prisăcari”, Valeriu Rusnac.
  Datorită recunoașterii timpurii a semnelor și intervenției medicale prompte și calificate, pacienta a fost externată la scurt timp. Acum are mai multă grijă de sănătatea ei și nu ratează niciun consult medical, bucurându-se de tot ce-o înconjoară.
În Republica Moldova, accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces, afectând anual aproximativ 12.000 de oameni. În ultimii doi ani, șansele de recuperare au crescut semnificativ datorită progreselor în infrastructura medicală – crearea de către Ministerul Sănătății a unei rețele naționale de 13 centre specializate în tratamentul AVC-ului – 11 primare, unul comprehensiv și unul multidisciplinar.
Menționăm că centrele au fost dotate de minister, din sursele bugetului de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, cu tomografe computerizate, aparate de radiologie digitală, aparate Doppler, EEG, INR express, aparate pentru detectarea venelor etc.
Centrul primar de AVC din Soroca a fost inaugurat în toamna anului 2024.
Amintim că, în octombrie 2024, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Biroul de Cooperare al Elveției, a lansat o campanie de informare despre importanța recunoașterii semnelor accidentului vascular cerebral și a intervenției rapide.
SURSA: Ministerul Sănătății Republicii Moldova

Articolul precedentConsultări publice: care va fi impactul de mediu și cel social legat de construcția stației de epurare în Soroca / VIDEO
Articolul următorTrecem la Ora de vară: în această noapte ora 3:00 va deveni ora 4:00.
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.