Eroii războiului de pe Nistru comemoraţi la Soroca

0
76

An de an veteranii de război şi rudele eroilor căzuţi pe câmpul de luptă se adună la complexul memorial

La 24 de ani de la declanşarea războiului dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova, tragicele evenimente de atunci şi eroii căzuţi pentru apărarea patriei au fost comemoraţi şi la Soroca. De dimineaţă la complexul memorial-militar din oraş s-au adunat foşti combatanţi ai războiului – poliţişti şi voluntari, familiile celor ucişi în luptele din Transnistria, autorităţile publice locale şi soroceni care nu au uitat acele evenimente. Mihai Mâţu, preşedintele raionului a menţionat în discursul său că deşi au trecut 24 de ani, durerea şi acele emoţii sunt vii în suflete şi în prezent. “Astăzi vreau să mă adresez către participanţii şi combatanţii din acele evenimente care s-au petrecut, mă închin în faţa voastră a tuturor ştiind că avem ca administraţie publică locală restanţe atât morale cât şi materiale faţă de dumneavoastră”. Victor Său, primarul oraşului i-a îndemnat pe tinerii prezenţi la comemorare să cunoască istoria. “Să ştie că aceşti bravi soldaţi şi poliţişti care au participat la aceste evenimente, mai drept spus război, au avut curajul şi puterea să reziste în faţa separatiştilor susţinuţi de un stat puternic precum este Federaţia Rusă”. Şi foştii combatanţi au îndemnat conducerea Uniunea Naţională a Veteranilor de Război să se implice în educarea noii generaţii. “Pe ambele maluri ale Nistrului au crescut generaţii care nu pot înţelege ce s-a întâmplat în 1992. Uniunea Naţională a Veteranilor de Război este folosită în scop politic, se străduie fiecare să o fărâme în 4-5 bucăţi, cu diferite idei. Dar vreau să vă spun că Uniunea trebuie folosită doar în scopuri nobile şi pentru educarea noilor generaţii” a menţionat Valeriu Dorogan, veteran al acestui război.

“Dintre cei 9 care stau în spatele meu, pe doi i-am cunoscut îndeosebi. Este vorba de Ion Borziac care mi-a fost subaltern şi Alexandru Lupaşcu care mi-a fost consătean şi ca un frate. Eu mă închin în faţa memoriei lor, deoarece au lăsat mamă, tată şi copii şi au plecat să-şi dea viaţa pentru Integritatea Republicii Moldova” spus Anatol Samburschi, şi el veteran al războiului de pe Nistru. A urmat o Rugăciune de pomenire oficiată de preotul Nicolae Robu, după care Comandantul-interimar al Centrului Militar Teritorial Soroca, locotenent-colonel Victor Duca a dat citire ordinului Ministrului Apărării, Anatol Şalaru de acordare a distincţiilor militare ale Armatei Republicii Moldova. Astfel pentru merite deosebite manifestate în activităţile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi aportul la educaţia militar–patriotică cu “Medalia pentru cooperare” a Armatei Naţionale au fost distinşi Nicolae Homa, Anatol Samburschi, Filip Iepure, Iurie Maslii, Valeriu Dorogan, Anatol Branişte, Ivan Taşnic şi Valeriu Gîtlan. Totodată au fost înmânate şi câteva diplome. Tradiţional cei prezenţi au depus flori la memorialul eroilor războiului din Transnistria.


Articolul precedentÎn stânga Nistrului, afacerile mici dispar, iar cele mijlocii stagnează
Articolul următorDonaţii pentru Artiom Mânzat
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.