Electricitatea nu iartă nici o greșeală

0
51

Inspecția Energetică Teritorială Soroca reamintește cetăţenilor despre necesitatea respectării regulilor privind amenajarea şi deservirea instalațiilor electrice la implementarea proiectelor de electrificare a caselor de locuit, a obiectelor de producere, de menire social-culturală și celor pentru iluminatul public — a străzilor, parcurilor, curților comune şi gospodăriilor individuale. Conform prevederilor Legii nr.721 cu privire la calitatea în construcție, art.13, p.1 și p.2: ”Toate construcțiile vor fi executate în baza unui proiect, iar proiectul va fi verificat de un verificator de stat”. Scopul acestor cerințe este distribuirea și utilizarea sigură și în condiții de securitate a energiei electrice.

Pe parcursul anului 2017, Inspectoratul Energetic de Stat a supravegheat lucrările de montare a IE noi și reconstruite, a efectuat controale planificate și inopinate, dar a și cercetat circumstanțele producerii a 19 cazuri de electrocutare și 51 incendii provocate de IE. Cauzele producerii acestor tragedii sunt foarte diferite, dar nu și epuizate definitiv, deoarece nerespectarea cerințelor documentelor normativ-tehnice (DNT) la montarea IE și punerea neregulamentară sub tensiune au urmări nefaste. Voi descrie un singur caz de electrocutare şi cred că fiecare va trage concluziile corespunzătoare… Pe data de 23.06.2017, în jurul orei 2100, în instalațiile electrice de distribuție a ÎCS ”RED Union Fenosa” SA, LEA-0,4kV, deschizătura între pilonii 5-6, fid.2, PT-5, s. Volintiri, r-nul Ștefan Vodă, a avut loc un caz de electrocutare cu minora Muntean Iuliana, anul naşterii 2005, care s-a soldat cu decesul accidentatei. Circumstanţele accidentului: în ziua nominalizată, aproximativ în jurul orei 2100, după o ploaie cu vânt, pătimita se întorcea acasă de la rude.

Dat fiind faptul că timpul era nefavorabil, în întâmpinare s-a pornit mama fetiței. Pătimita, mergând pe partea carosabilă a drumului, ocolind gropile cu apă, s-a pomenit sub LEA-0,4 kV (care este amplasată în nemijlocita apropiere de partea carosabilă), n-a observat conductorul rupt (aflat sub tensiune) care atârna prin crengile copacilor aproape de sol și s-a atins din neatenție de firul electric cu brațul mâinii drepte și a fost electrocutată. În acel moment mama pătimitei se afla la o distanță de aproximativ 5-7 m de la locul tragediei. În urmă celor văzute mama a început să strige după ajutor, iar vecina care locuiește în preajma locului accidentului a auzit strigătul și imediat a anunțat serviciul medical de urgență. Sosiți la fața locului, medicii de la serviciul medical de urgență (cu sediul în localitate) au constatat decesul minorei.

Pe teritoriul mai multor localități ale raionului Soroca (Ocolina, Căinarii Vechi ş.a.) pentru iluminatul străzilor locuitorii au achiziționat corpuri pentru iluminat și conductoare necorespunzătoare și fără acordul operatorului sistemului de distribuție le-au montat pe pilonii LEA aflate în gestiunea SA RED. IET Soroca, în cadrul controalelor planificate, a depistat încălcările cerinţelor Normelor de amenajare a IE, a prescris conducerii SA,,RED Nord-Vest” să asigure demontarea instalaţiilor montate neautorizat şi periculoase pentru viaţa oamenilor, deoarece în cazul neexecutării prescripţiilor organului supravegherii energetice de stat conducerea SA RED îşi asumă responsabilităţile de consecinţele ce pot avea loc.

Cu multiple neajunsuri şi abateri de la cerinţele DNT şi de către FRED Soroca neregulamentar au fost puse sub tensiune mai multe IE pentru iluminatul străzilor (locuri de consum) din oraşul Soroca, pentru ce au şi fost avertizaţi. Pericolul deosebit îl prezintă faptul extinderii firelor electrice cu secțiunea redusă, de la rețeaua casnică la corpul de iluminat de pe pilon. Încă un pericol de incendiere ori electrocutare pentru consumatorii casnici pot prezenta supratensiunile atmosferice și supratensiunile din rețea, deoarece nu sunt executate măsurile de protecție obligatorii contra electrocutărilor. Şi dacă în condiţii climaterice normale totul este bine şi frumos, apoi în caz de furtuni şi vijelii astfel de IE devin o sursă foarte periculoasă pentru viaţa şi bunurile cetăţenilor.

Dar de ce se efectuează astfel de extinderi? Administraţia publică locală nu solicită aviz de racordare de la operatorul de distribuție pentru montarea rețelelor noi ori pentru suspendare în comun pe pilonii existenţi a cablurilor şi corpurilor pentru iluminatul stradal; lucrările de montare nu sunt executate conform cerinţelor normelor în vigoare în RM. În urma obținerii avizului de racordare, APL trebuie să comande elaborarea documentaţiei de proiect a IE pentru iluminatul stradal, indiferent de puterea indicată în avizul de racordare, iar pentru executarea lucrărilor va fi angajat un serviciu specializat, autorizat în modul stabilit, ale căror lucrări vor fi recepţionate de către comisia de recepţie, conform legislaţiei în vigoare.

Numai în cazul respectării stricte de către fiecare dintre noi a tuturor cerinţelor normelor, atât cazurile de electrocutare, cât şi incendiile provocate de instalaţiile electrice vor fi reduse la minimum. Electricitatea nu iartă comiterea greşelilor!

Mihai Sapojnic,
şeful IET Soroca


Articolul precedentFotografia zilei: Ce semnifică aceste “indicatoare rutiere”?
Articolul următorMETEO: Lapoviță slabă și temperaturi mai joase
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.