Echipament sportiv și calculatoare pentru nevăzători (FOTO/VIDEO)

0
23

Persoanele cu deficiențe de văz din Soroca au posibilitatea să utilizeze calculatorul și să lucreze în diverse programe, fără ajutorul celor din preajmă. Trei calculatoare, echipament sportiv, mobilier, sunt doar câteva din beneficiile căpătate în urma implementării proiectului “Șanse egale pentru toți”, implementat de către AO Centrul de Asistență Socială “Casa Speranțelor”.

Ideea aparține membrilor grupului de inițiativă “Pune umărul”, care alături de angajații Centrului de agrement pentru persoane cu deficiențe de văz și alți membri ai comunității, au reușit să scrie un proiect, în cadrul căruia a fost efectuată o reparație parțială în interiorul centrului, a fost amenajată o sală de calculatoare și una de sport. “Grupul de inițiativă are scopul de a îmbunătăți condițiile de trai și de odihnă a nevăzătorilor din localitate. Împreună am decis de ce avem nevoie și am elaborat proiectul”, a declarat pentru Observatorul de Nord, Ala Taran, asistent de proiect.

Despre cum se folosește o persoană nevăzătoare de un calculator ne-a explicat Vladislav Blanari, care are o pregătire de bază în domeniu. “Calculatorul este dotat cu un soft special care vorbește ce este pe monitor sau unde se află cursorul. Astfel putem lucra în diferite programe și chiar scrie texte”.

Larisa Aculinchina a lucrat în calitate de pedagog mai mulți ani, însă de când și-a pierdut vederea, vine la centru și petrece timpul liber alături de alți beneficiari. “Îmi place mult aici, inclusiv conducerea. Am mulți prieteni nevăzători și ne simțim bine când suntem împreună. După reparație, centrul este mai frumos”, ne spune bătrâna.

Carolina Blajin, coordonator programe în cadrul Fundației Est-Europene, a specificat faptul că cel mai mult a contat inițiativa persoanelor care sunt implicate în cadrul organizației. “După ce am efectuat în prealabil o vizită la centru și am văzut care sunt capacitățile atât a instituției, cât și a partenerilor, dar și a persoanelor care sunt implicate în activități, am hotărât să învestim în acest proiect. De asemenea, am văzut în ce stare era clădirea. Pe lângă aceasta, un rol deosebit l-a jucat marea lor dorință de a face ceva bun și de calitate pentru comunitatea lor. Suma oferită este insuficientă pentru a acoperi toate necesitățile acestor persoane, dar este un prim pas spre schimbare”, a spus doamna Blajin.

“Participând în acest proiect, am învățat cum să ne adresăm și unde, care sunt drepturile noastre”, a spus un membru al grupului de inițiativă, care a menționat că astfel a căpătat un sens în viață și o ocupație de care este mândru.

Printre altele, centrul are o echipă de torbal, care a luat un loc de frunte la un campionat pentru nevăzători, desfășurat la nivel republican.

La evenimentul de inaugurare a centrului după reparație a participat președintele raionului Soroca, Mihai Mâțu, precum și alți reprezentanți ai centrului și membri ai Organizaţiei Teritoriale AO “Asociaţia nevăzătorilor din Republica Moldova”.

Proiectul Șanse egale pentru toți” este implementat de către AO Centrul de Asistență Socială “Casa Speranțelor”, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Bibliotecara (în mijlocul grupului), alături de cei mai activi membri ai Centrului de agrement pentru persoane cu deficiențe de văz


Articolul precedentCitește mâine în „Observatorul de Nord”!
Articolul următor„Dava”: 0 (zero) pe linie. Ce poate fi mai rău?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.