Deţinătorii de patente şi-au spus păsul (VIDEO)

0
27

Patentarii din raionul Soroca s-au întâlnit cu autoritățile raionului și primarii din raion. Autorizarea piețelor rurale, introducerea patentului raional și stabilirea unei taxe accesibile pentru o zi de comerț în pieţile rurale sunt doar câteva dintre subiectele lansate de aceștia și discutate cu APL. La ședință au participat reprezentanții fiscului și poliției economice.

„Solicităm sprijinul autorităţilor raionale în autorizarea mai multor pieţe din raion. Acum doar patru sunt autorizate: Vasilcău, Bădiceni, Şolcani, Căinari-Vechi. Altă chestiune ţine de taxa pe patente, solicităm introducerea noţiunii de „patentă raională”, ca să ne coste mai ieftin. Actualmente plătim 150 lei lunar pentru a activa într-o singură localitate, dacă aş plăti pentru toate localităţile, m-ar costa 900 lei lunar. Patenta raională ar include o singură taxă, sigur mai mare de 150 lei lunar. Un alt subiect este taxa pentru comerţ pentru fiecare zi în sate”, a menţionat problemele cu care s-au adresat către autorităţi, Vitalie Jardan, liderul grupului de iniţiativă a patentarilor.

În cadrul discuţiilor, unele întrebări ale deţinătorilor de patente şi-au găsit răspunsul, altele probleme, cu sprijinul autorităţilor raionale şi locale, vor fi soluţionate în timp, au menţionat cei prezenţi.

O formă alternativă de activitate propusă deţinătorilor de patentă de stat, care intenționează cu timpul să renunțe la patentă, este Activitatea Independentă. Dar aceasta presupune  că comercianții trebuie să aibă aparat de casă, totodată la înregistrarea  acestei  forme de activitate, comercianții sunt scutiți de câteva taxe, explică reprezentanta FISC-ului.

Patentarii însă nu sunt încântați de ideea de a activa cu aparat de casă, pe motiv că, în multe cazuri, marfa comercializată de ei nu costă mult ca să eliberezi bonuri de casă.

Un cuvânt de spus au avut şi primarii din sate, pe teritoriul căror comercianţii îşi desfăşoară activitatea. Cei prezenţi la eveniment s-au arătat deschişi pentru a găsi soluţii la problemele patentarilor or, spun ei, piețele în localităţile rurale sunt necesare, deoarece este comod pentru locuitorii satelor.

Preşedintele raionului, Ghenadie Muntean, consideră că întâlnirea a fost productivă: „S-au scos la iveală unele  probleme de care nu s-a ştiut. E benefic că sunt o parte din primari, reprezentanţii Inspectoratului Fiscal, ai poliţiei economice şi reprezentantul Guvernului în teritoriu. Ce ţine de autorităţile raionale, vom face un demers către ministrul Economiei şi prim-ministru, ce ţine de autorizaţii în primării, primarii sunt gata să vină în întâmpinare, pe parcurs creând condiţii” a menţionat domnul Muntean.

Mulţumiţi de acest dialog s-au arătat şi cei din grupul de iniţiativă.

 „Întâlnirea  fost productivă, mulţumim preşedintelui pentru această ocazie. Sperăm că împreună vom  găsi soluţii pentru problemele enunţate” a menţionat  Grigore Marciuc, preşedintele Asociaţiei deţinătorilor de patentă din raionul Soroca.

În raionul Soroca sunt peste 700 de deţinători de patentă.

Articolul precedentPrim-ministrul Pavel Filip vine la Soroca
Articolul următorLa 14 februarie Centrul “DACIA” a împlinit 14 ani de la fondare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.