Descoperă puterea lacrimilor: Top 10 beneficii neașteptate ale plânsului

0
194
sursa foto: Imagine creată de IA

Deși lacrimile sunt adesea interpretate ca un semn de slăbiciune, de fapt plânsul este normal și uneori nu este necesar să-l reprimați. Iată motivele pentru care plânsul este benefic.

Plânsul îmbunătățește sănătatea fizică

Orice substanță eliminată de organism, inclusiv lichidul lacrimal, contribuie la eliminarea toxinelor. Toxinele din lichidul lacrimal distrug 90% din bacteriile dăunătoare ale ochilor în câteva minute, curăță canalele lacrimale și hidratează globurile oculare. Lacrimile trec și prin pasajele nazale, subțiază mucusul nazal, ușurând astfel eliminarea acestuia.

În Japonia se organizează seminarii în care oamenii sunt învățați să plângă sincer și, ceea ce este important, eficient. În timpul plânsului, nervul parasimpatic este activat, care încetinește ușor ritmul cardiac și relaxează organismul. Astfel, ședințele de plâns elimină tensiunea mentală și fizică mai eficient decât multe medicamente farmaceutice.

Plânsul reduce stresul

Lacrimile sunt un tip de catarsis, sau eliberarea creierului de emoții negative. Pe de altă parte, plânsul reduce nivelul de mangan din organism, ceea ce contribuie, de asemenea, la reducerea tensiunii psihologice. Prin urmare, atunci când plângem, nu numai psihicul, ci și corpul sunt eliberați de stres.

În cartea sa “Privind prin lacrimi”, Judy Nelson afirmă că peste 70% dintre psihologi și psihiatri promovează activ plânsul ca mijloc de terapie și combatere a stresului. Și cercetătorii din Japonia au constatat că oamenii care plâng o dată pe săptămână se liniștesc mai ușor și suferă mai puțin de stres decât cei care râd în mod regulat sau beau ceai de mușețel și mentă înainte de culcare.

Plânsul întărește mintea

Dacă plângeți de fiecare dată când primiți un mesaj emoționant, auziți o melodie bună sau vă amintiți o poveste emoționantă, înseamnă că sunteți o persoană mental puternică, consideră unii experți.

Atunci când plângem, suntem capabili să ne conștientizăm și să ne simțim emoțiile și sentimentele, fără să le reprimmăm. Acest lucru este benefic. Însă ignorarea sentimentelor duce la senzații negative inconștiente, care în timp pot duce la simptome fizice neplăcute – în special dacă lacrimile sunt reprimate frecvent.

Lacrimile ne învață să fim noi înșine

Zâmbim când suntem fericiți și bucuroși. De ce ne e teamă să plângem atunci când ne vin lacrimile?

Plânsul ne ajută, de asemenea, să ne exprimăm emoțiile. Dacă ne este teamă sau ne este rușine să plângem, înseamnă că nu acceptăm o parte din noi înșine. Ar trebui să ne dăm voie să plângem – la fel cum ne dăm voie în multe alte aspecte, în care oamenii cu o stimă de sine scăzută își refuză. Oamenii auto-suficienți nu se tem de lacrimi în public, pentru că nu le pasă prea mult de ceea ce gândesc ceilalți, adică depind mai puțin de opinia altora.

Plânsul indică curaj, putere și siguranță

Nu toate femeile care plâng sunt instabile, iar bărbații care plâng nu sunt mai puțin bărbați. Adesea, dimpotrivă, acești oameni sunt suficient de curajoși pentru a nu susține stereotipurile sociale și prejudecățile. În plus, ei sunt mai siguri: sunt naturali și nu mint, creând o imagine externă iluzorie.

Pe lângă asta, în situații complicate îi încurajează pe ceilalți să-și exprime sentimentele prin plâns, fără bariere și prejudecăți. Acesta este un indicator al forței emoționale și mentale, deoarece de obicei oamenii nu își plac și se tem de lacrimile altora.

Lacrimile alină sufletul

Psihologii de la Universitatea din Florida de Sud au efectuat o cercetare riguroasă asupra a peste 2000 de bărbați și aproape 3000 de femei din 35 de țări. Majoritatea au declarat că se simt mai bine după plâns, în special dacă cineva îi consolează. Evenimentele dureroase rămân în trecut, iar persoana se simte chiar mai ușoară fizic.

Se pare că în timpul plânsului creierul uman eliberează endorfine (hormonii plăcerii). Aceștia îmbunătățesc starea de spirit, creează o senzație de ușurință și calm.

Plânsul ajută la analiza problemei din altă perspectivă

Desigur, a plâns nu înseamnă că ai rezolvat problema. Dar după lacrimi, când apare liniștea și acceptarea situației, este mai ușor pentru o persoană să privească totul mai clar și mai rațional. Astfel, este mai probabil să ia o decizie mai înțeleaptă.

Plânsul poate uni

Uneori, plânsul poate uni oamenii. De exemplu, la înmormântări sau atunci când un cuplu trece împreună prin durere.

Plânsul poate îmbunătăți somnul

Plânsul poate avea un efect liniștitor și terapeutic, ceea ce poate duce la un somn mai odihnitor. Eliberarea emoțională prin plâns poate reduce gândurile anxioase și poate facilita adormirea.

Plânsul poate ajuta la obținerea atenției

Plânsul este singurul mod prin care un copil mic poate comunica mamei că vrea să mănânce, să doarmă, că îl doare sau că îi este frig. Trec anii, oamenii cresc, învață să folosească instrumente de comunicare mai avansate, dar funcția inițială a plânsului – de a atrage atenția asupra sa – nu dispare niciodată. Atunci când oamenii văd pe cineva plângând, simt intuitiv că ceva nu este în regulă și că este nevoie de ajutor. Lacrimile ajută la obținerea sprijinului social. Unii manipulatori folosesc această oportunitate cu pricepere.

Natura a înzestrat corpul uman cu înțelepciune. Nu există nimic inutil în el. Chiar și activități aparent inutile, cum ar fi plânsul, pot aduce multe beneficii. Dar trebuie să ne amintim că orice medicament este benefic în doze moderate.

Dacă episoadele de disperare și plâns apar foarte des și nu dispar mult timp, este necesar să consultați un medic.

 

 


Articolul precedentLa 31 martie expiră termenul de depunere a declarațiilor anuale de avere și interese personale
Articolul următorPovara “Lumânării Recunoștinței” noastre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.