În Parlamentul Republicii Moldova deputații au ieșit la tribună unde și-au expus poziția despre aprobarea bugetului pentru anul 2025. Printre cei care au luat cuvântul sunt și deputații soroceni Alla Pilipețcaia (PSRM) și Ion Babici (PAS). Desigur nu s-a lăsat fără acuzații.
Doamna Pilipețcaia a criticat adoptarea acestui buget.
“Am discutat de multe ori despre necesitatea unei analize temeinice în procesul de elaborare a proiectelor de lege, a consultărilor cu specialiștii, organizării de audieri publice și dezbateri la un nivel corespunzător. Sublinez – la un nivel corespunzător! Ieri bugetul a fost aprobat de Guvern, iar astăzi – deja în Parlament. Graba trebuia să înceapă pe 15 octombrie, nu să organizăm o stare de urgență. Acest lucru denotă cel puțin lipsă de respect față de deputați. Există multe întrebări legate de buget. Mă voi opri asupra celor care vizează autoritățile publice de nivelul I și II, mai ales în contextul în care deficitul bugetelor locale constituie 200 de milioane. Aceasta impune cheltuirea extrem de rațională și înțeleaptă a resurselor bugetare. Ce vedem, însă, în realitate?
Domnule prim-ministru, reforma administrativ-teritorială are un asemenea succes încât alocați din nou fonduri pentru implementarea ei? Câte consilii sătești din întreaga Moldovă au adoptat decizii de fuziune voluntară în cadrul programului de consolidare a localităților și optimizare a cheltuielilor? În septembrie anul curent, secretarul de stat adjunct al Guvernului, Andrei Strah, declara că 9 primării au inițiat procesul de fuziune voluntară.
Dar câte primării au finalizat acest proces în acest an?
Nu există date oficiale pentru anul curent, iar nici în rectificarea bugetului pentru 2024, în care fondul a fost redus la 20 de milioane, nu a fost indicat numărul beneficiarilor. Care era numărul beneficiarilor la momentul planificării bugetului și pe ce bază ați mărit brusc fondul de la 20 la 71 de milioane? Acest lucru demonstrează, din nou, o utilizare ineficientă a fondurilor bugetare.
Având o experiență nereușită în consolidarea consiliilor sătești, totuși nu renunțați la planurile de optimizare. Domnilor, aveți intenția de a merge împotriva opiniei și voinței cetățenilor și autorităților locale?
Majorarea finanțării pentru amalgamare cu 71,7 milioane de lei, în condițiile lipsei unei cereri reale pentru consolidarea administrațiilor locale, ridică întrebări serioase. Aceste fonduri ar fi putut fi direcționate direct spre dezvoltarea administrațiilor locale, care au nevoie acută de resurse pentru îmbunătățirea infrastructurii, furnizarea de servicii sociale și creșterea calității vieții cetățenilor. Blocarea unor sume semnificative în conturile fondului, în absența unor necesități reale de consolidare, doar îngheață fondurile care ar fi putut fi utilizate mai eficient.
Autoritățile centrale fac tot posibilul să slăbească și să submineze autoritățile locale. De exemplu, subordonarea centralizată a unor structuri importante precum spitalele, instituțiile sociale și cele de învățământ afectează calitatea funcționării acestor structuri și a vieții cetățenilor. Pentru a cunoaște nevoile oamenilor, trebuie să comunicați cu ei, nu doar în timpul alegerilor.
Domnilor, înainte de alegeri ați promis că tarifele nu vor crește! Ieri, în cadrul unui interviu, premierul a afirmat din nou că tarifele nu vor crește. Dar, chiar înainte de adoptarea bugetului, tariful la gaz a crescut cu aproape 30%. Iar bugetul nu prevede măsuri suplimentare pentru compensarea costurilor resurselor energetice pentru administrațiile locale. În consecință, creșterea tarifelor va cădea din nou pe umerii administrațiilor locale? Adică salvarea celor care se îneacă rămâne tot în sarcina acestora?
Consider că privați intenționat autoritățile locale de resurse și competențe, cu scopul eliminării lor ulterioare. Pe baza acțiunilor dumneavoastră și a „finanțării punctuale” în proiecte precum „Satul European”, este evident că administrațiile locale sunt doar „monedă de schimb politică” pentru dumneavoastră. O putere angajată politic, un guvern angajat politic, un Parlament angajat politic – rezultatul este o Moldovă săracă și cetățenii săi afectați. Din activitatea dumneavoastră, haotică și imprevizibilă, se poate deduce că mâna dreaptă nu știe ce face mâna stângă. Incompetența și lipsa de cadre sunt confirmate de acest buget!
Este greu să vă acuzăm… Pur și simplu nu puteți lucra mai bine, pentru că nu știți și nu sunteți capabili. Domnilor, sunteți cea mai proastă replică a celui mai slab guvern al Moldovei!” a concluzionat parlamentara. (Text tradus din limba rusă)
Replica nu s-a lăsat mult așteptată. La rândul său, deputatul Ion Babici a felicitat echipa care a lucrat asupra proiectului bugetului.
“Am luat cuvântul în plenul Parlamentului pentru a demasca și combate minciunile propagate de unii deputați socialiști. Este inacceptabil ca adevărul să fie distorsionat, iar comunitățile noastre să fie manipulate prin dezinformare. Am relatat despre situația alarmantă privind implementarea proiectului „Drumuri bune și accesibile în comuna Comarna, Județul Iași, România și comuna Vasilcău, Raionul Soroca, Republica Moldova”, care urma să fie implementat de către Consiliul Raional Soroca condus de socialiști cu suportul oferit de Uniunea Europeană.