Țestoasele sunt creaturi considerate sinonime cu lentoarea și calmul. Ele au apărut pe Pământ cu mult înaintea oamenilor și de atunci nu s-au schimbat prea mult. Trăiesc atât pe uscat, cât și în apă; în timp ce țestoasele de apă preferă râurile și lacurile dulci, altora le plac mai mult mările și oceanele sărate. Indiferent de mediul lor, aceste creaturi sunt cu adevărat uimitoare.
Fapte interesante despre țestoase:
Cele mai vechi fosile de țestoase au peste 220 de milioane de ani.
Strămoșii țestoaselor moderne aveau dinți. Însă, nu știau să-și ascundă capul în carapace.
În ciuda carapacei lor, țestoasele nu sunt deloc invulnerabile. Jaguarul, de exemplu, adoră să vâneze țestoase – labele sale lungi și flexibile îi permit să facă acest lucru cu succes constant.
Cea mai mare dintre toate speciile de țestoase este țestoasa pieloasă(Dermochelys coriacea). Greutatea unui adult poate ajunge la 700-900 kg.
Țestoasa Archelone, care a dispărut de mult, cântărea peste două tone.
Carnea unor specii de țestoase este otrăvitoare din cauza particularităților dietei lor. De exemplu, broasca țestoasa pieloasămănâncă meduze otrăvitoare, ceea ce face ca și carnea lor să fie otrăvitoare.
Unele țestoase trăiesc mai mult de o sută de ani.
Țestoasele pot memora și distinge fețele umane.
Țestoasele trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, și pe multe insule.
Țestoasele pieloasepot să se scufunde la o adâncime de peste un kilometru, în ciuda presiunii uriașe a apei.
Cu cât femela țestoasei este mai mare, cu atât mai multe ouă poate depune odată.
Sexul puilor depinde de temperatura mediului înconjurător. Apropo, aceeași situație este observată și la crocodili.
Speciile de țestoase acvatice nu sunt la fel de lente în habitatul lor natural ca pe uscat – în timpul înotului pot atinge viteze de până la 30-35 km/h.
Doar o singură specie (din peste trei sute) de țestoase tolerează bine frigul – țestoasa Blanding, care trăiește în nordul Canadei, în Marile Lacuri.
Țestoasele de mlaștină sunt campioane la înfometare. Dacă este necesar, pot supraviețui fără hrană până la 4-5 ani.
Țestoasele de mare înțeleg limbajul delfinilor, fapt confirmat prin experimente și observații.
În caz de pericol, țestoasele mediteraneene șuieră ca șerpii.
După ce depun ouăle, țestoasele uită de ele pentru totdeauna. Din toate speciile acestor creaturi, doar una își protejează și îngrijește ouăle.
Țestoasele marine se pot orienta în spațiu folosind câmpul magnetic al planetei.
Țestoasele ajung la vârsta împerechere în momente diferite ale vieții. Unele ajung la vârsta de câțiva ani, în timp ce altele nu ating maturitatea sexuală decât după aproximativ 50 de ani.
O pereche de broaște țestoase din Rusia au mers în spațiu. În 1968, Uniunea Sovietică a lansat Zond 5, o sondă spațială care a fost prima navă spațială care a orbitat în jurul Lunii. S-a întors în siguranță și țestoasele au supraviețuit. Ele au pierdut aproximativ 10 la sută din greutatea corporală, dar au rămas active și nu au arătat nicio pierdere a poftei de mâncare.