De Sfânta Varvara va fi vreme caldă, iar de Sfântul Sava se răcește brusc

0
11171

Sfârşitul săptămânii curente va fi determinat de o schimbare bruscă a vremii, cu un decalaj de semnificații termice ce va depăşi 10 grade Celsius, transmite, moldpres.md

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sâmbătă, 17 decembrie, vremea va fi determinată de prognoze liniştite, caracteristice mai mult unei toamne târzii, cu valori pozitive de până la 6 grade, noaptea, şi 13 grade, ziua.

Duminică, 18 decembrie, situaţia se schimbă semnificativ, iar mercurul termometrelor va cădea, arătând maxime de 6 grade de ger, noaptea, şi până la 3 grade cu plus, ziua. Cel mai frig va fi în regiunea de nord a ţării, unde, în perioada de referinţă, se aşteaptă şi ninsori. Aceleaşi tendinţe meteorologice se vor menţine şi la începutul săptămânii următoare, conform SHS.

Sâmbătă, 17 decembrie, creștinii ortodocşi de rit vechi o pomenesc pe Sfânta Mare Muceniță Varvara, ocrotitoarea minerilor, matematicienilor și copiilor. În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 18 decembrie, şi a Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 19 decembrie. În unele părți, ziua Sfintei Varvara este considerată debutul sezonului Crăciunului. În unele localităţi, există obiceiul de a așeza pe pervaz, la soare, farfurii umplute cu boabe de grâu înmuiate în apă. Dacă „grâul Sfintei Varvara” creștea repede, se zicea că va fi un an bun pentru recolte. În caz contrar, se prevestea un an dezastruos pentru grâne.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentCine sunt polițiștii din Soroca ridicați în grad și pentru ce merite? / VIDEO
Articolul următorSpectacol inedit la Soroca, așa ceva nu ai mai văzut / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.