(De) Gheretizarea oraşului Soroca (III)

0
65

Unele dintre piesele ce “înfrumuseţează” oraşul Soroca sunt gheretele părăsite de ani buni. Pe unele dintre ele vopseaua abia de se mai ţine, altele au fost acoperite cu tot soiul de avize, sunt şi din acelea care pur şi simplu ruginesc. Dar cui îi pasă? Proprietarii le-au abandonat, iar autorităţile locale se arată neputincioase în faţa “cutiilor” metalice care mutilează aspectul istoric al oraşului.

Pentru anul curent 56 de gherete au primit autorizaţie de amplasare în oraşul Soroca. În majoritatea absolută dintre acestea se practică comerţul, iar proprietarii lor achită anual în bugetul local taxa pentru amplasare de la 1350 lei până la 3700 de lei. Numai pe parcursul anului 2016 au fost acumulaţi peste 120 mii lei pe baza acestora, se arată în informaţiile oferite de primăria oraşului. Până în prezent aşa şi nu am putut afla de la autorităţi numărul total de gherete abandonate care pot fi văzute în tot oraşul. Se pare că nimeni nu le mai duce evidenţa, chiar dacă s-au adunat câteva zeci de astfel de chioşcuri, atât pe străzile centrale, cât şi pe cele mai lăturalnice. Primarul oraşului, Victor Său, ne-a declarat că nu poate întreprinde nimic din motiv că există un precedent judiciar în acest caz. “La primul meu mandat de primar, la intrarea în oraşul Soroca se afla un vagon care aparţinea domnului Ostapov. Eu i-am scris atunci scrisori ca să îl evacueze, a zis că bine, dar vagonul a rămas la locul său. Când la conducerea primăriei a venit doamna Bodnarenco, ea a scos ghereta de acolo. Domnul Ostapov a dat-o în judecată şi primăria a plătit amendă. Judecata a constatat că i s-au încălcat drepturile de proprietar. Astfel, chiar dacă agentul economic nu activează, eu nu am dreptul să mă implic, fiindcă el cândva a avut o autorizaţie pe acel loc. Eu nu pot să-i fac nimic, nu avem dreptul să le scoatem, fiindcă legea este pentru toţi”.

Deşi a existat un astfel de caz, în dosarul 3CA-159/11 examinat de judecătoria Soroca la 3 august 2012, instanţa a dat câştig de cauză domnului Ostapov pe motiv că cele două containere aflate pe strada Constantin Negruzzi, 6 erau pe teritoriu privat, iar cât priveşte vagonul de la intrarea în oraş, primăria nu a putut aduce dovezi că terenul aparţine autorităţilor locale. Astfel în cazul gheretelor amplasate pe teren public, fiindcă în majoritatea cazurilor aşa este, autorităţile ar avea totuşi pârghiile necesare să le evacueze. În acelaşi timp, Victor Său afirmă că pe lângă gheretele abandonate există şi o altă problemă, multe dintre chioşcuri care activează nu au fost autorizate. “În oraş nu sunt doar gherete părăsite, dar şi din acelea care activează fără autorizaţie de funcţionare. Inspectoratul Fiscal ar trebui să meargă pe la toate să verifice dacă au toate actele, dar ei mi-au răspuns că anul acesta este memorandum şi nu le pot controla”, afirmă edilul oraşului.

Deci, din ceea ce vedem în realitate reiese că gheretele pot fi amplasate în oraşul Soroca oriunde de oricine doreşte, acestea pot activa şi fără autorizaţie, iar dacă sunt închise vor sta acolo mult şi bine până vor rugini. Poate ar fi cazul să preluăm din experienţa localităţilor cu care Soroca este înfrăţită. Oare cum luptă cu gheretele abandonate autoritățile din Rēzekne, Buzău, Dolhasca sau Kostroma?

 

Artur Lesco, consilier PLDM:

Sigur că ele trebuie evacuate, dacă nu aduc venit în buget. Nu vă pot spune de ce nu se face nimic, fiindcă nu am această informaţie, dar autorităţile trebuie să se ocupe de ele, este părerea mea.

 

Anastasia Televca, consilieră PN:

Dacă acestea nu activează, primăria ar trebui să trimită specialistul responsabil la faţa locului şi să tragă la răspundere persoana sau firma care a pus acolo ghereta. Sigur că trebuie scoase, fiindcă nu aduc nici un folos, doar strică imaginea oraşului.

 

Vadim Sîrghi, consilier PD:

Ar trebui mai întâi de înştiinţat proprietarii şi de dat un termen de o săptămână-două sau o lună şi după aceea de evacuat.

 

Liliana Babără, consilieră PL:

Ar fi bine să fie scoase şi de revăzut autorizaţiile. De aceasta ar trebui să se ocupe viceprimarii, iar dacă nu se face, probabil că sunt interese. Unele dintre aceste locuri sunt într-un fel privilegiate şi, poate nu oficial, ar costa foarte mult.

 

Mihail Popovschi, consilier PCRM:

Sunt tare indignat de faptul că administraţia nu vrea să le evacueze. Când am fost eu primar, acestea au fost duse la Spaţii verzi şi la Direcţia Gospodăriei Locativ Comunale. Acum nu se duce lucrul cu aceste gherete.

 

Iraida Matei, consilieră PSRM:

Este şi normal că de ele trebuie să se ocupe autorităţile publice, pentru că sunt amplasate pe teritoriul oraşului, de care noi suntem răspunzători. Ar trebui de scos, iar terenul de dat la licitaţie. Dacă sunt într-o stare deteriorată, aceasta nu face bine pentru faţa oraşului.

 

 

 

 

VEZI şi articolele anterioare la tema dată: (De)Gheretizarea oraşului? și (De)Gheretizarea oraşului? (II). Mai multe la tema dată AICI


Articolul precedentDespre „profetul” James D.Pettit şi „înţelegerea” dintre Maia Sandu şi Andrei Năstase
Articolul următorLa Soroca, s-a politizat până şi…rahatul! (FOTO/VIDEO)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.