De ce trebuie să săruţi mâna preotului, de fapt. Explicaţia din spatele gestului, nu contează dacă eşti femeie sau bărbat

0
941

Una dintre cele mai comune practici în biserică este sărutarea mâinii preotului. Pentru unii, semnifică reverență. Pentru alții, este greu de înțeles. Tu știi de ce trebuie să săruţi mâna preotului? Nu contează că ești femeie sau bărbat. 

Sărutarea mâinii preotului este, probabil, cea mai comună practică religioasă, transmisă din vremuri străvechi. În religia creștin ortodoxă este des întâlnită. Pentru alte confesiuni, ar putea să reprezinte un gest străin, contracultural sau incomod. Indiferent dacă preotul este tânăr, de vârstă medie sau vârstnic, credincioșii ortodoxi sunt obișnuiți să îi acorde reverență, sărutându-i mâna. Mulți fac acest gest fără să se întrebe care este, de fapt, semnificația sa. Sărutarea mâinii preotului nu este una obișnuită, ci are conotații sfinte, spun liderii spirituali.

Părinții explică sărutarea mâinii preotului făcând referire la sărutarea sfântă prezentată de Apostolul Pavel în cartea I Corinteni 16:20. Gestul special pe care îl practică românii credincioși (și nu numai) poate fi explicat prin Pilda cneazului. Aceasta arată că, sărutând mâna preotului, se sărută, de fapt, cinul său.

„Când sărutaţi mâna, sărutaţi cinul”

„A murit bătrânul vostru preot şi în locul lui a venit un teolog foarte tânăr. Bătrânului preot îi sărutaţi cu plăcere mâna, dar vi se pare că e un lucru nelalocul lui să-i sărutaţi mâna unui preot cu mult mai tânăr decât dumneavoastră. Oare n-aţi auzit istoria cu cneazul Miloş şi tânărul preot?

Ea sună astfel: un preot tinerel slujea liturghia în Kraguievaţ, fiind de faţă cneazul Miloş. Bătrânul cneaz era neobişnuit de evlavios. Slujba nu începea în biserică până nu venea el. Stătea la locul său ca împietrit şi se ruga lui Dumnezeu cu inimă înfrântă. După ce tânărul preot a terminat slujba, a întins către cneaz crucea şi anafura. Cneazul a sărutat crucea, apoi a apucat şi mâna preotului ca s-o sărute.

Tânărul şi-a tras-o, ca şi cum s-ar fi ruşinat că bătrânul domn al ţării îi sărută mâna. Cneazul Miloş l-a privit şi a zis: „Dă-mi mâna s-o sărut! Nu sărut mâna ta, ci sărut cinul tău, care e mai bătrân şi decât tine, şi decât mine”. Prin aceasta socot că totul s-a spus şi s-a lămurit. Bătrânul cneaz a grăit în biserică şi a spus cuvinte ca de la Însuşi Duhul lui Dumnezeu.

Cugetaţi singuri: dacă preotul vostru are 25 de ani, cinul lui are 1,900. Şi când îi sărutaţi mâna, sărutaţi cinul care de la apostolii lui Hristos a trecut asupra multor mii de slujitori ai altarului lui Dumnezeu. Iar sărutând cinul preotului, sărutaţi şi pe toţi marii sfinţi şi vrednicii duhovnici care au purtat acest cin de la apostoli până acum”, arată portalul creștin ortodox Doxologia.

Sărutând mâna preotului, chiar dacă este tânăr, se sărută Sfântul Ignatie, Sfântul Nicolae, Sfântul Vasilie, Sfinţii Sava şi Arsenie și mulți alți reprezentanți ai credinței ortodoxe. Aceștia nu doar că au fost o podoabă pe pământ, printre credincioși, ci sunt și o podoabă a cerului, fiind numiți „Îngeri pământești și oameni cerești”, potrivit părinților.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCe se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ghimbir crud
Articolul următorDe ce se spală prosoapele de bucătărie separat
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.