De ce Sfântul Nicolae se serbează de două ori pe an: află legenda care explică tradiția

0
459

Creştinii ortodocşi pe stil vechi îl sărbătoresc, azi, 22 mai, pe Sfântul Nicolae. Sărbătoarea Sfântului Nicolae este cinstită de către Biserica Ortodoxă de două ori pe an. 

Sfântul Nicolae a devenit eroul multor legende, una dintre tradiții spune că, odată, sfântul Casian și Nicolae Făcătorul de Minuni mergeau pe pământ și au văzut un țăran care încerca să scoată o căruță blocată în noroi. Casian a trecut pe lângă el – nu a vrut să-și murdărească haina cerească, dar Nicolae l-a ajutat pe țăran.

Când a aflat despre aceasta, Dumnezeu i-a dăruit lui Nicolae două sărbători pe an – primăvara și toamna. Acestea sunt „Nicolae de Primăvară”, sărbătorită la 22 mai și „Nicolae de Iarnă”, sărbătorită pe 19 decembrie

Iar pe Sfântul Casian l-a pedepsit, Ziua lui este sărbătorită o dată la 4 ani – pe 29 februarie.

Explicația Bisericii însă este următoarea: În data de 19 decembrie pe stil vechi este sărbătorit Sfântul Nicolae „de iarnă”. Aceasta este ziua trecerii sale la viaţa veşnică. 

Iar în 22 mai, este marcat Sfântul Nicolae „de vară”, ziua în care este cinstit actul istoric de transferare a moaştelor sale din Mira Lichiei în cetatea Bari din Italia

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Este recomandat să începeți dimineața sărbătorii mergând la slujbă și, pe tot parcursul zilei, să urmați exemplul sfântului – ajutându-i pe cei dragi și pe cei aflați în nevoie. În ziua pomenirii Sfântului Nicolae, se recomandă să:

  • citești o rugăciune în biserică sau acasă;
  • faci fapte bune;
  • dai de pomană;
  • participi la acțiuni de caritate (dacă este posibil);
  • te împaci cu cei cu care ești în conflict;
  • ceri iertare de la cei dragi.

În plus, în ziua Sfântului Nicolae, puteți semna documente importante, organiza întâlniri și conferințe de afaceri esențiale și încheia contracte.

Sfântul Ierarh Nicolae este protectorul tuturor călătorilor, femeilor văduve şi a fetelor nemăritate, dar şi a celor care se află în sărăcie şi nevoie. El este simbolul milosteniei şi onestităţii. Una din cele mai remarcabile fapte ale Sfântului Ierarh Nicolae este salvarea a trei fete sărace, care urmau să fie transformate în desfrânate.

Pentru a salva fetele, Sfântul Ierarh Nicolae a aruncat pe fereastra casei trei legături cu galbeni şi a ajutat astfel familia săracă să evite păcatul adulterului.


Articolul precedentCursul valutar pentru miercuri, 22 mai 2024: Euro și dolarul continuă să se deprecieze ușor
Articolul următorHoroscopul zilei de miercuri, 22 mai 2024: Racii sunt îndemnați să iasă din umbră, să îți asume riscul de a fi văzuți și ascultați, află pronosticul astrelor pentru zodia ta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.