Datoria Moldovagaz față de Gazprom a ajuns la 6,44 miliarde de dolari

0
34

În prima jumătate a acestui an veniturile întreprinderii Moldovagaz de la tranzitul de gaze s-au diminuat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut cu peste 45%, până la 15,32 milioane de dolari. O scădere atât de abruptă a veniturilor de la tranzitul de gaze are o explicaţie simplă: s-a diminuat abrupt volumul de gaze ce este transportat de Gazprom prin conductele ce trec pe teritoriul Republicii Moldova spre statele din Balcani, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com. În acealaşi timp există riscul ca de la 1 ianuarie 2020, ca acest tranzit să fie redus şi mai tare, ba chiar sistat, dacă companiile Naftogaz şi Gazprom nu vor ajunge la înţelegere privind tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei.

Despre tranzitul de gaze au discutat la Moscova la sediul Gazprom, preşedintele Igor Dodon şi ministrul Economiei Vadim Brînzan cu administraţia gigantului rus în frunte cu Alexei Miller. De altfel dspre acest risc se vorbește de mai mult timp, iar unele state precum Bulgaria, care la fel depinde 90% de gazul rusesc, ar fi fost avertizate deja despre sistarea livrărilor prin Ucraina, începând cu 1 ianuarie 2020. Aceasta va semnifica pierderea unei surse importante de venit pentru Moldovatransgaz, companie ce asigură transportul de gaze.

O situaţia extrem de gravă se menţine şi la capitolul datoriilor Moldovagaz faţă de Gazprom, care pe 30 iunie 2019 au constituit 6,44 miliarde de dolari, cu 230 milioane de dolari mai mult decât la finele anului trecut. În raportul de audit al situaţiilor financiare al Gazprom aceste datorii sunt calficate ca pierderi preconizate din creditare şi care potrivit standardelor internaţionale IFRS semnfică şi posibilitatea ca pe ele să se declare default, adică incapacitate de plată. Menţionăm că mai mult de 90% din aceste datorii sunt ale regiunii separatiste, care nu plăteşte gazele naturale deja de 12 ani. Cât despre veniturile Gazprom de livrarea de gaze către Moldovagaz apoi acestea s-au majorat în prima jumătate a acestui an cu circa 30%: de la 199,6 milioane de dolari în 6 luni ale anului 2018 la 259,08 milioane de dolari în 6 luni ale acestui an.  Această creştere se explică şi prin majorarea cu peste 25% a prețului de import al gazelor de la 1 ianuarie 2019. (mold-street.com)

Articolul precedentUn minor originar din Soroca suspectat de omorul unui taximetrist, este reținut
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Ploaia a dus pietrișul de pe străzi în Piața Libertății
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.