Cuvântul care dă mari bătăi de cap. Mulţi habar nu au ce înseamnă ”pedant”. Tu îl foloseşti corect?

0
291

Cuvântul, deși se regăsește în mai multe limbi, inclusiv în limba română, are o origine interensantă, spun etimologii. Conform datelor de cercetare, originea sa este din 1580.

Din punct de vedere al însemnătții sale, etimologii spun că , de fapt, înseamnă ”director de școală”, și vine din limba franceză, de la cuvântul pédant, prima sa mențonare fiind undeva pe la 1560.

Alți etimologi și lingviști spun că, de fapt, oprigina sa este italiană, având originea în cuvântul pedante, care înseamnă același lucru, și anume ”învățător, director de școală”.

Care este însemnătatea acestui cuvânt, conform cercetătorilor

Deși taberele sunt împărțite, mulți spun că, de fapt, este un cuvânt de origine incertă, aparent o alterare a latinei târzii paedagogantem, iar semnificația din latină ar fi ”persoană care trâmbițează puncte minore de învățare, cineva care supraestimează învățarea sau pune un accent nejustificat pe cunoașterea exactă a unor detalii sau fleacuri în comparație cu chestiuni mari sau principii generale.”, iar această versiune este consemnată prin anii 1590.

”Pedant”, cuvântul care dă mari bătăi de cap românilor

Dar, deși definițiile anterioare fac referire la un anume aspect, în DEX definiția cuvântului pedant ar putea surprinde prin definiția dată cuvântului.

Așadar, conform acestei definiții din DEX, în limba română rerpezintă o Persoană care face mereu paradă de erudiția sa și care supără prin minuțiozitate exagerată în lucruri neînsemnate; persoană deosebit de meticuloasă.”, în concluzie o cu totul altă definiție și, deci, o altă însemnătate a cuvântului.

Cuvântul, regăsit în limba germană, sub forma ”pedantisch”, la forma sa peorativă, reprezintă cineva ”oarecum exagerat de precis; meschin”. Deci o apropiere față de definiția dată de DEX, așa cum menționam anterior.

În cele ce urmează vă oerim și câteva exeple de folosire a acestui cuvânt care dă mari bătăi de cap românilor, după cum urmeză:

Profesorul meu este atât de pedant încât învățarea nu mai este distractivă.”
”Dacă rezervările nu sunt introduse cu precizie pedantă, în foarte scurt timp va apărea haosul.”

Deși are mai multe valențe, acest cuvânt, ”pedant”, este regăsit des în vorbirea curentă a unora dintre noi, dar se pare că unii îl folosesc greșit.

Un alt exemplu ar mai fi ”Prietenul meu este atât de pendant!”.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentVanesa Lozan:  „Acest proiect este o experiență de neuitat, deoarece am cunoscut oameni excepționali”
Articolul următorA picurat suc de lămâie peste orhidee. Trucul floriştilor
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.