În pat ne petrecem până la o treime din viață – și nu doar din acest motiv este important să fie curat și să emane senzația de prospețime întotdeauna. Salteaua este expusă la multe fluide corporale, multă piele moartă, alergeni, acarieni, praf și alte substanțe despre care știm deja cu toții că nu fac bine.
Cum spălăm cearșafurile în mod regulat, este bine să curățăm și salteaua. Nu trebuie să o facem la fel de des – o dată la câteva zile -, însă este esențial să o menținem dezinfectată. Cel mai bine este să folosim la astfel de sarcini ingrediente simple și metode naturale de curățare.
Ce trebuie să faci înainte de a spăla salteaua
Înainte de a vorbi despre cum trebuie spălată salteaua, este bine să stabilim cum trebuie manipulată. Aspiră partea superioară a acesteia, părțile laterale, dar și sub pat. Ridică, apoi, salteaua cu ajutorul cuiva, dacă îți este dificil, și aspiră și spațiul dintre saltea și arcuri.
După ce ai făcut acest lucru, te poți ocupa de reîmprospătarea saltelei. Metodele sunt diferite, în funcție de gravitatea situației. Dacă salteaua nu prezintă urme de murdărie serioase, poți presăra puțin bicarbonat de sodiu amestecat cu ulei de lavandă pe ea, după care să aspiri suprafața.
Cum scapi de mirosul neplăcut din saltea
În cazul în care ai vărsat ceva pe saltea, trebuie să acționezi din timp, fiindcă odată ce conținutul se va usca, va fi dificil să remediezi problema. Ridică salteaua și spală suprafața pătată cu apă rece, fără să o uzi foarte tare. Usucă zona cu o cârpă curată, apoi tratează pata cu un agent pentru tapițerie. După ce clătești din nou cu apă rece, curată suprafața cu pricina, fii atentă să îndepărtezi și mirosurile neplăcute din ea. Nu ai nevoie de foarte multe produse. E suficient să adaugi câteva picături de dezinfectant în apa cu care ai clătit salteaua, pentru a scăpa de mirosurile urâte.