Culoarea ochilor: Care este cea mai rară și de ce, explicația specialiștilor

0
303
Sursa foto: https://pixabay.com

Cea mai rară culoare a ochilor este gri, această nuanță fiind prezentă doar la aproximativ 1% din populația globală, scrie portalul „Vokrug Sveta”. Urmează ochii verzi, care reprezintă 9% din populație; iar pe locul al treilea sunt ochii de culoarea alunei (hazel eyes), întâlniți la 18% din oameni.

De ce depinde culoarea ochilor?

În principal, de concentrația de melanină. Acest pigment colorează pielea și părul. Dacă o persoană trăiește în latitudini sudice, unde este mult soare, ochii săi vor fi mai întunecați, deoarece au nevoie de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete și, prin urmare, produc mai multă melanină.

În latitudinile nordice, se întâlnește în principal culoarea albastră a ochilor – acolo este puțin soare și nu este nevoie de multă melanină.

Culoarea gri a ochilor apare la persoanele care au în stratul exterior al irisului mai puțină melanină decât în cel interior, deci irisul este colorat neuniform, în straturi. Femeile au în general ochii gri cu o nuanță de albastru, iar bărbații, în principal, gri cu o nuanță de verde.

Ce influențează culoarea ochilor?

În prezent, nu există dovezi concludente că culoarea ochilor determină predispoziția la anumite boli. Totuși, aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici ale tipurilor de piele conform lui Fitzpatrick (om de știință american, Thomas Fitzpatrick, a identificat șase tipuri în 1975, pe baza reacției la radiațiile ultraviolete: celtic, nordic, mediu-european, mediteranean, indonezian și afro-american).

Persoanele din primele două tipuri au pielea deschisă la culoare, părul roșcat sau blond, ochii gri sau albaștri,  ard rapid la soare și sunt mai predispuse la cancer de piele decât ceilalți. De aceea, persoanele cu ochi gri, albaștri și verzi au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele, inclusiv melanom.

De asemenea, „celții” și „nordicii” au o sensibilitate ridicată la lumină. La lumină puternică, pot experimenta disconfort și chiar durere, până la reducerea vederii. De aceea, persoanele cu ochi deschiși la culoare ar trebui să poarte ochelari de soare și să folosească produse cu protecție SPF.

Avantajele persoanelor cu ochi gri

Persoanele cu ochi gri au mai mult colagen în stroma corneei. Colagenul întărește corneea, crescând curvatura acesteia, mai ales acolo unde straturile corneei sunt subțiri. Această întărire menține forma ochiului.

Persoanele cu ochi gri simt mai puțină durere decât cele cu ochi mai închiși la culoare. Aceasta include situații extrem de dureroase, cum ar fi nașterea.

Persoanele cu ochi gri sunt mai puțin sensibile la medicamente și alcool, ceea ce înseamnă că pot consuma o doză puțin mai mare decât cele cu ochi închiși, înainte de a se îmbăta.

Conform unui studiu realizat pe locuitorii din Europa de Nord, persoanele cu o nuanță mai deschisă a irisului, cum ar fi gri, sunt mai competitive decât colegii lor cu irisuri mai închise la culoare.

Persoanele cu ochi gri și deschiși sunt mai puțin afectate de vitiligo. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că sunt mai puțin predispuse la alte boli autoimune asociate cu vitiligo, cum ar fi lupusul sistemic, diabetul de tip 1 și boala Crohn.

În cele din urmă, există dovezi științifice că oamenii percep persoanele cu ochi gri ca fiind calme și inteligente. Chiar și grecii antici afirmau că zeița Atena avea ochii gri, asociindu-i cu înțelepciunea. Un sondaj a arătat că bărbații consideră femeile cu ochi gri mai atractive, în principal pentru că această înfățișare este destul de rară.

Se poate schimba culoarea ochilor?

Culoarea irisului poate varia odată cu înaintarea în vârstă și dezvoltarea unei persoane.

Adesea, unii copii se nasc cu o nuanță tulbure a ochilor, care nu poate fi caracterizată nici ca verde, nici ca căprui. Alții se nasc cu ochi deschiși, albaștri, care până la vârsta de trei ani devin mai întunecați datorită creșterii cantității de pigment melanină în organism. Culoarea irisului poate varia, de asemenea, din cauza bolilor oculare, în special a traumatismelor, și din cauza utilizării anumitor medicamente. Există o legătură între culoarea ochilor și anumite caracteristici ale sănătății, de exemplu, la creșterea fluxului sanguin în vase, ochii gri pot căpăta o nuanță albăstruie.

 


Articolul precedentTot mai multe gospodine presară zahăr prin curte. Vei face și tu așa, e trucul care te scapă de o mare problemă
Articolul următorSfaturile dermatologului: iată semnul de pe unghii pe care NU trebuie să-l ignori!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.