COVID-19: Se caută vinovatul când toată lumea este cu pufușor pe botișor

0
706

După ce s-a întrezărit luminița din capătul tunelului (or, în majoritatea țărilor, cu excepția SUA, coronavirusul a lăsat-o mai moale, în ultimele zile) și toată lumea este în așteptarea revenirii la normalitate, specialiștii, în primul rând, acei care nu sunt ocupați cu descoperirea vaccinului salvator, au început deja să caute cine se face vinovat de „căderea coronavirusului pe pământ”. În linii mari, se vehiculează patru scenarii posibile: unu — virusul a fost „scăpat” din vreun laborator, doi — acesta este o pedeapsă de la Dumnezeu, trei — chinezii au ascuns cu premeditare nivelul de infectare din țara lor și au continuat să lase deschise granițele sale, în primul rând aeriene, fapt care a dus la dezastrul din Italia, Spania, Franța și alte țări europene, și patru — vinovate de toate relele, cum se întâmplă în astfel de cazuri, sunt SUA.

   Nefiind specialist în materie de viruși și mai ales în ceea ce privește răspândirea lor, eu, dacă lăsăm la o parte teoriile conspiraționiste și cele legate de divinitate, consider mai plauzibile scenariile unu și trei. În primul rând, există deja voci, și nu puține, care afirmă că virusul a fost „scăpat” dintr-un laborator care este în căutarea vaccinului contra SIDA. Adică, în acest caz este vorba despre o „simplă greșeală omenească”, care într-un alt limbaj, „de specialitate”, înseamnă dezamorsarea unei bombe biologice, cu sau fără premeditare. În al doilea rând, comportamentul chinezilor toarnă apă la moara cârcotașilor, or, îndată ce coronavirusul a făcut primele jertfe în Wuhan și specialiștii și-au dat seamă că situația iese de sub control, chinezii au închis de urgență granițele provinciei Hubei, dar au lăsat undă verde pentru  Europa și America. Astfel, peste 500.000 de persoane (!!!), multe din ele infectate, probabil, au răspândit virusul prin toată lumea. Probabil, pentru a spăla măcar puțin din vina pe care o poartă, China, după ce și-a revenit din starea critică,  ajută pe toată lumea. Drept că unele transporturi cu măști și mănuși se mai pierd pe drumuri, dar… în vremea haosului total se mai întâmplă și din astea.

   Pe de altă parte, mai există încă două scenarii, despre care se vorbește mai cu jumătate de gură, deși au și ele dreptul la viață, poate chiar mai mult decât celelalte patru. Am în vedere presupunerea că în urma acestei pandemii cineva se va îmbogăți și mai tare, iar altcineva o să ajungă la sapă de lemn. În acest context, pe mine personal mă chinuie o întrebare: dar cât va costa vaccinul (care va fi impus, cu siguranță, tuturor spre cumpărare) despre care atât de mult se vorbește și cât de eficient va fi acesta dacă este cunoscut faptul că noul coronavirus își „schimbă tulpina” permanent și virusul de ieri-azi-mâine va fi altul decât cel de poimâine? Numai, vă rog frumos, nu vă supărați — întreb și eu, nu dau cu parul… Răspunsul la această întrebare, la fel ca și multe altele, toată lumea îl așteaptă de la Organizația Mondială a Sănătății, care, după cum se creează impresia, este depășită de situație și se limitează doar la niște bâlbâieli de ordin statistic și la promovarea unor prognoze apocaliptice (în loc să liniștească lumea și să ne dea și nouă o speranță). În situația creată chiar mi se pare perfect logică decizia SUA de a nu mai finanța în continuare acest organism amorf… Și, nu în ultimul rând, de apariția virusului purtăm răspundere și fiecare dintre noi, care suntem cu pufușor pe botișor, transformând localitățile noastre în gunoiști imense și bătându-ne joc de frumusețea care ne înconjoară, pe care o consideram un dar de la Dumnezeu, fără datorii și responsabilități.

  Și încă ceva. Tot mai des se fac auzite voci care mai că nu aduc osanale noului coronavirus, iar o doctoriță renumită din Rusia nu se sinchișeste să numească coronavirusul „ciudo iz ciudes” („minunea minunilor”). Pe de-o parte, cică, acesta nu este atât de periculos precum îl desenează unii — vedeți Dumneavoastră, COVID-ul este fatal numai pentru cinci la sută din oameni, ceilalți 95 la sută limitându-se, vorba cunoscutului „medic” de la Sadova, doar la un muc sau strănut nevinovat. Ce-i drept, acest lucru îl afirmă în mare parte acei care nu fac parte din cei cinci la sută, care se complac în rolul de privitor al acestui nebun spectacol pandemic și acei pe care virusul nu i-a lovit în moalele capului. Pe de altă parte, par să aibă dreptate acei care cred că după pandemie se va pune capăt invaziei chinezești, or ajunsesem aproape ca și hârtia igienică s-o aducem din China. Poate măcar acum ne vom da și noi seama că suntem în stare de ceva…

  P.S. Apropo, specialiștii afirmă că, „datorită coronavirusului”, stratul de ozon al Pământului se regenerează, ghețarii au încetat să se mai topească, iar aerul din București are aproape calitatea aerului de la munte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.