Acum câțiva ani pe teritoriul Grădiniței nr. 12 a căzut un arbore chiar peste terenul de joacă a grupei mici. Conducerea grădiniței a încercat prin mai multe metode să rezolve problema dată, însă toate eforturile nu au adus nici un folos. În luna iunie, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice a Ministerului Mediului, a marcat doi copaci din curtea grădiniței pentru a fi tăiați în acest an.
Alt arbore de la marginea teritoriul grădiniței este gata să cadă, dar tulpina sa se află pe teritoriu privat, și este riscul ca acesta să cadă peste terenul de joacă. Pe lângă faptul că acest arbore prezintă un pericol, administrația instituției de educație timpurie nu a primit deocamdată permisiunea proprietarului ca acesta să fie tăiat, chiar dacă de mult timp a încercat acest lucru. Am dorit să comunicăm cu proprietarul Andrei M., însă acesta nu răspunde la telefon.
Noua directoare a instituției ne spune că știe despre această problemă și s-a adresat după ajutor la Primărie. “După vizita Comisiei Ministerului Mediului copacii trebuiau deja să fie tăiați. Încă de vara trecută ei au venit și au marcat doi arbori ce se află chiar pe teritoriu, însă nimeni nu a venit să-i extragă. O altă mare problemă a grădiniței este posibilitatea echipei de a avea acces pentru defrișare, din cauza rețelei de gazificare. Eu fiind director și înțelegând gravitatea problemei, nu le permit educatorilor să scoată copiii pe acel teren de joacă unde se află acești arbori”, zice directorul Instituției Timpurii nr. 12, Alesea Oțel.
Plângeri din cauza arborilor periculoși au fost depuse și educatorii instituției. “Cu câțiva ani în urmă a căzut un copac chiar pe terenul de joacă. Noi atunci am apelat la Primărie împreună cu părinții însă problema așa și nu s-a rezolvat. Nouă ne este frică să scoatem copii afară. Acuma este toamnă, vin vânturi puternice și crengile putrede ar putea să cadă peste copii”, spune educatoarea grădiniței Eudochia Vacari.
Părinții la fel sunt foarte îngrijorați de copacii care prezintă pericol pentru viața copiilor. Unii povestesc că s-au adresat la autoritățile locale dar nu au primit nici un rezultat. “Noi de mai mult timp batem alarma. Mie ca mamă îmi este frică. Am apelat chiar la directorul grădiniței să ne ajute, însă nu avem nici un rezultat”, povestește Liubovi Ardovan, mama unui copil de aici.
“Sunt copaci de care ne este frică. Sunt foarte periculoși, au multe crengi care pot să cadă peste copii. Am apelat acum câțiva ani la Primărie, dar din câte vedem ei încă sunt aici”, se indignează o altă mamă, Dina Romanciuc.
Primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi ne-a zis că știe situația grădiniței. Din spusele ei, copacii vor fi tăiați până la finele anului curent. “Conform legislației, defrișarea arborilor începe din 1 noiembrie. Anul acesta a fost o echipă din șase persoane din cadrul Comisiei Ministerului Mediului ICAS și au marcat 268 de arbori, care urmează pe parcursul anului să fie eliminați”, afirmă Primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi.
În timp ce maturii pasează rezolvarea problemei de la unul la altul, situația rămâne pe vechi, iar arborii rămân să fie un pericol pentru copii.
Valeria Prisacari