Consiliul Unirii din Soroca vă invită să aniversăm mâine Unirea Basarabiei cu România!

0
163

Mâine, 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, la Soroca vor avea loc activități de cinstire a acestui eveniment istoric la care și-au adus contribuția și înaintașii noștri. Tradițional la Soroca au loc activități dedicate aniversării Unirii din 1918 și comemorării eroilor de atunci, organizate de Consiliul Unirii Soroca în parteneriat cu Parohia ortodoxă română “Sfinții Martiri Brâncoveni” a Mitropoliei Basarabiei.

Activitățile vor începe cu Liturghia Unirii la Biserica “Sfinții Martiri Brâncoveni”, va urma Marșul Automobilistic “Sus Tricolorul, cât mai sus”, la Cetatea Soroca va fi intonat Imnul tuturor românilor, iar la Monumentul Generalului Stan Poetaș, din curtea Muzeului de Istorie și Etnografie “Nicolae Bulat” va avea loc un moment poetic. Evenimentul va culmina cu activitatea festivă de la Palatul de Cultură din Soroca cu genericul “Suntem o Țară și un Neam” și se va încheia cu premierea participanților la concursului “Poezia Unirii 2024”.

Amintim că la 13 martie 1918, Zemstva din Soroca, urmând îndemnul celei din Bălţi, a votat cu majoritatea voturilor pentru unirea Basarabiei cu România. Adunarea Generală a Zemstvei sorocene îşi motiva decizia prin faptul că în “anul 1812, în urma sângeroaselor frământări ale tuturor popoarelor europene, Basarabia a fost smulsă, fără consimţământul ei, de la trunchiul politic şi etnografic al naţiunii sale de origine”. Astfel că la 27 martie 1918 Sfatul Ţării din Chişinău a şi adoptat proclamaţia de unire, iar la 1 decembrie a aceluiaşi an, la Alba Iulia, a fost săvârşită Marea Unire.

CITEȘTE ȘI:

Acum 105 ani, Soroca a cerut Unirea cu România, primarul orașului, preoți și profesori printre cei care au votat pentru

Astăzi aniversăm ziua când Soroca a cerut Unirea cu România, printre semnatari erau primarul orașului, preoți și profesori


Articolul precedentO bătrână din Drochia s-a ales cu arsuri în încercarea de a aprinde focul în sobă
Articolul următorSoluții pentru prevenirea corupției în acordarea subvențiilor pentru producătorii agricoli
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.