Completările la Legea privind controlul tutunului, aprobate de Comisia parlamentară

0
39

Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a aprobat, miercuri, completările la Legea privind controlul tutunului prin introducerea unor inovaţii din domeniul fumatului.

Potrivit agenţiei Infotag, proiectul propune modificarea definiţiei „fumat”. Astfel, textul propus este „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii produselor din tutun sau produselor conexe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip „ţigaretă electronică” sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, indiferent dacă fumul sau aerosolii sunt inhalaţi sau expiraţi activ”. Totodată, este definită noţiunea de ţigaretă pentru dispozitive de încălzire prin produs din tutun destinat consumului prin intermediul unui dispozitiv special fără a se produce combustia amestecului.

Potrivit autorilor, modificările sunt necesare pentru informarea, avertizarea şi protecţia consumatorului produselor din tutun. Odată cu folosirea noilor modalităţi de consum a tutunului, prin metoda heat-not-burn, nu se diminuează efectele nocive ale fumatului, de aceea este importantă această reglementare. Noua metodă presupune folosirea unui dispozitiv special care generează aerosolul de nicotină prin încălzirea unui băţ de tutun măcinat şi produse chimice, fără a lăsa tutunul să ia foc. La rândul lor, ţigaretele special concepute pentru acest dispozitiv sunt alcătuite din elemente care includ un dop de tutun, un tub cu acetat gol, un filtru de peliculă de polimer, un filtru pentru muştucul de celuloză şi o hârtie exterioară. La fel ca ţigările ordinare şi ţigaretele electronice, această metodă utilizează un aerosol de particule ultrafine pentru a furniza nicotină. Aceste particule provoacă boli cardiace şi pulmonare, iar efectele negative asupra sănătăţii lor nu scad proporţional cu reducerea dozei, astfel încât şi nivelurile scăzute de expunere pot fi periculoase.

Sursa foto: bizzlaw.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.