„Clubul Împreună” – o şansă pentru incluziunea persoanelor cu nevoi speciale

0
63

La finele lunii august, la Soroca a fost celebrată deschiderea oficială a Centrului pentru incluziunea socială din Soroca prin proiectul “Rețea de promovare a incluziunii sociale, orientate asupra comunității în Republica Moldova” (REDIS NET), finanțat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA) și Pro Mente. Centrul creat este destinat persoanelor cu nevoi speciale cu scopul de a contribui la incluziunea persoanelor cu nevoi speciale în societate prin atelierele de ergoterapie create la Clubul Împreună.

La evenimentul de deschidere au participat: voluntarul de la Corpul Păcii Jim Fletcher, președintele AREAS România Vasile Gafiuc, reprezentanții APL de nivelul II din Soroca, Secția cultură, ziarul local Observatorul de Nord, părinții, beneficiarii Clubului Împreună și întreaga echipă AREAP.

În debutul ceremoniei, a fost oficiată o rugăciune, iar locația centrului a fost sfinţită.

Vicepreşedintele raionului, Vladimir Nicuţa, a apreciat efortul depus pentru crearea Centrului pentru incluziunea socială la Soroca ca unul foarte necesar, în opinia oficialului, dorindu-le beneficiarilor ca clubul creat sa devină pentru ei o a doua casă, unde să se simtă bine, să-și găsească ocupație după plac și posibilități.

”Această zi este deosebită, cunosc începuturi deloc simple ale acestei împliniri. Am văzut atitudinea şi modul de a accepta în societate persoane cu dizabilități în mai multe ţări. Începutul acesta pentru Soroca este semnificativ şi are multe valenţe. Este şi sprijinul, ajutorul, încercarea de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, dar este şi o încercare de schimbare a mentalităţii celor mulţi, de a-i accepta pe semenii noştri aşa cum sunt, cu neajunsurile şi calităţile noastre”.

Silvia Florea, specialista Secţiei raionale cultură şi turism, a asigurat colaboratorii centrului că va susţine activitatea acestuia. „Secţia cultură vă salută şi vă asigură că va oferi ajutorul metodic de care aveţi nevoie sau instruiri cu ajutorul meşterilor populari pentru beneficiarii dvs. Ceea ce faceţi este un lucru bun şi util pentru Soroca”, a mai spus doamna Florea.

Necesitatea, dar şi eficiența unor astfel de centre o înţeleg cel mai bine familiile şi rudele persoanelor cu nevoi speciale. Nina Timofeeva, mătuşa unui tânăr care frecventează „Clubul Împreună”, este foarte recunoscătoare pentru această oportunitate. „Mulţumim mult pentru serviciile dvs., este un mare ajutor pentru maturii, copii şi adolescenţii care, din păcate, sunt mai deosebiţi”, a menţionat femeia.

Alina Reşetnicov, preşedinte AO AREAP

Asociaţia Raională de Educare a Adulţilor Prutul de Sus (AREAP) din or. Edineţ este o organizaţie neguvernamentală ce implementează proiectul ”Reţea de promovare a incluziunii sociale orientate asupra comunității în Republica Moldova”, proiect finanţat de către Agenţia de Dezvoltare a Austriei şi PROMENTE din Austria.

Ne propunem să sprijinim incluziunea persoanelor cu nevoi specialei în societate prin crearea si desfăşurarea diferitor ateliere de ergoterapie, să ajutăm aceste persoane care au nevoie de noi. Pentru viitor planificăm să dezvoltăm antreprenorialul social.

Proiectul este susţinut de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, conlucrăm cu Internatul psihoneurologic din Brânzeni, Edineţ. De asemenea avem o colaborare frumoasă cu Internatul psihoneurologic din Bădiceni, Soroca, unde avem susţinerea domnului director şi sunt create ateliere de lucru cu lemnul, atelier de ergoterapie şi o mică brutărie sau cofetărie socială, unde beneficiarii sunt încadraţi în activitate. Acestea sunt create prin proiectul finanţat de către ADA şi PRO MENTE.

Vrem să avem susţinerea APL de nivelurile I şi II, pentru a putea aplica la alte proiecte şi fonduri şi să menţinem tot ce testăm acum în cadrul acestui proiect.

Experienţa şi succesul unei astfel de instituţii deschise mai devreme la Edineţ a motivat dezvoltarea serviciilor de incluziune socială în mai multe regiuni din ţară. Prin proiectele implementate de Asociația Raională de Educare a Adulților Prutul de Sus (AREAP) au fost crate Cluburi Împreună în Edinet, Brinzeni, Bădiceni, Soroca, Bălți, Dubăsari și Chișinău.

Soroca nu este o alegere întâmplătoare, susţine Vasile Gafiuc, preşedintele Asociaţiei Regionale de Educare a Adulţilor din Suceava (AREAS), unul dintre partenerii proiectului.

„Acesta este un proiect de suflet, un proiect cu continuitate, pe care l-am pilotat întâi la Edineţ, unde se bucură de un succes deosebit. Nu întâmplător am ajuns la Soroca, am avut un om aici care ne-a atras, este vorba despre domnul Ion Gulica (directorul Internatului psihoneurologic din Bădiceni), care ne-a demonstrat că avem cu cine lucra. Atelierele din Bădiceni valorizează calităţile persoanelor, fiecare persoană are ce oferi comunităţii şi fiecare persoană are abilităţi. Misiunea acestui centru de incluziune socială este să demonstreze comunităţii că aceste persoane, care sunt marginalizate la ora actuală, pot să ofere ceva, au abilităţi şi pot fi consideraţi ca un stâlp în comunitate”.

Inna Şoimu, coordonatoarea locală a centrului, a menţionat pentru Observatorul de Nord: „În activitatea de zi cu zi vom desfăşura multe ocupaţii cu beneficiarii, precum activităţi artizanale sau de captare a atenţiei, jocuri şi activităţi recreative de grup etc. Sper împreună cu autorităţile publice locale şi raionale să reuşim să ne dezvoltăm şi să facem lucruri frumoase”.

Actualmente „Clubul Împreună” din Soroca are zece beneficiari, iar numărul acestora poate creşte, astfel centrul lasă uşa deschisă pentru persoanele cointeresate.

Totodată, societatea poate susţine activitatea şi dezvoltarea centrului prin procurarea lucrărilor realizate de beneficiarii centrului la expoziţiile organizate în Soroca, prin activitate de voluntariat, prin donaţii de haine şi obiecte utile în activitate.

„Clubul Împreună” din Soroca se află pe adresa: str. Ion Creangă 23 A.
„Clubul Împreună” din Soroca se află pe adresa: str. Ion Creangă 23 A.

Potrivit datelor Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, în raionul Soroca sunt înregistrate circa 6000 persoane cu dezabilități.


Articolul precedentEtapă neagră pentru gazde: doar un punct din 15 posibile!
Articolul următorScriitorul Igor Volniţchi şi-a lansat cartea la baştină (VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.