Cine, cum şi când va opri vandalii să ne distrugă oraşul?!!

0
56

La intersecţiile principale ale Sorocii au fost instalate indicatoare de orientare cu denumirile străzilor. Iniţiativa primăriei este una bună şi se pare că va fi utilă nu doar turiştilor ci şi locuitorilor municipiului. Dar bucuria că se mai face ceva frumos în oraş este adumbrită de întrebarea: oare pentru cât timp? Şi nu mă refer la faptul că materialul din care sunt făcute e fragil sau că nu sunt înfipte bine, ci la “tradiţia” noastră de a strica cam tot ce se face pentru acest oraş.

Ne-am bucurat de fiecare dată când prin parcuri erau instalate bănci, ca mai apoi acestea să fie vandalizate. Între timp şi urnele au fost ţintite de vandali. Biblioteca stradală din parcul “Mihai Eminescu” a fost şi ea doborâtă, ce-i drept făptaşul a fost prins. Estrada de vară este devastată sistematic. Cetatea a fost restaurată cu investiţii pe care bugetele locale nu le-ar fi acoperit, iar iluminarea din jurul fortăreţei urma să pună în valoare şi pe timp de noapte Cartea de vizită a Sorocii, dar şi aici nu a fost să fie. Corpurile de iluminare de la poalele cetăţii au fost sparte una câte una, de parcă încurcau cuiva. A venit apoi rândul felinarelor din Parcul “Grigore Vieru”. Iar noi, ceilalţi, asistăm neputincioşi la acest dezastru, cu gândul la ce mai urmează…

Şi totuşi — cine, cum şi când va opri vandalii să ne distrugă oraşul?!! La această temă am discutat cu Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Soroca, în gestiunea căruia este şi cetatea. “Nu aş putea sta eu sau altcineva să păzească noaptea becurile, zice domnul Bulat. Dar este poliţia, care trebuie să patruleze oraşul şi mai ales zona cetăţii. Acolo se învârtesc mulţi, pun maşinile, poate beau vin şi rachiu, apoi “li se ridică tensiunea”, fac năzdrăvănii şi distrug”.


Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Soroca: “Nu aş putea sta eu sau altcineva să păzească noaptea becurile. Dar este poliţia, care trebuie să patruleze oraşul şi mai ales zona cetăţii”.


Alexei Patrașcu, şeful Serviciului de Amenajare și Înverzire al municipiului, ne spune dezamăgit că eforturile lor de a înfrumuseţa localitatea sunt ignorate de răuvoitori. “Ce putem să facem mai departe?, să nu facem nimic în oraş, îmi răspunde acesta. Dacă nu se va face nimic nici nu se va fărâma nimic. Camerele video nu vor ajuta, noaptea se vede rău de pe ele. Poliţia ar trebui să-şi facă obligaţiunile. În ultimul timp au fost sustrase 17 becuri led, a câte şaizeci de lei fiecare şi au fost sparte mai multe sticle de la felinare. Firma care a pus felinarele şi-a asumat răspunderea şi le-a betonat din nou. După ce le-am betonat, a doua zi dimineaţă unul era răsturnat. Fiecare trebuie să aibă grijă de tot ce facem noi, altfel nu o să ajute nici camera de supraveghere şi nici nimic. Dacă omul şi-a pus în gând să fărâme, înseamnă că va fărâma şi nu poţi tot colţul să-l pui sub camera video. Ar trebui să instalăm la fiecare felinar câte o cameră de supraveghere, aşa iese. Totul depinde de responsabilitatea omului, dacă îi place ce facem noi, păstrează”.

Veaceslav Rusnac, şeful Inspectoratului de Poliţie Soroca, crede însă că o soluţie ar fi anume instalarea camerelor de supraveghere pe care să le poată monitoriza poliţia. “Camerele vor ajuta. Noi acum implementăm un proiect cu instalarea camerelor video în localităţile raionului, am vrea să fie şi în oraş acest lucru. Va fi o soluţie binevenită pentru a identifica persoanele care comit aceste contravenţii. Proiectul este planificat pentru toate localităţile, deja am început discuţiile la Nimereuca, Slobozia-Vărăncău, Dubna, Parcani, Redi-Cereșnovăț şi alte sate.


Alexei Patrașcu, şeful Serviciului de Amenajare și Înverzire al municipiului: “Fiecare trebuie să aibă grijă de tot ce facem noi, altfel nu o să ajute nici camera de supraveghere şi nici nimic. Dacă omul şi-a pus în gând să fărâme, înseamnă că va fărâma şi nu poţi tot colţul să-l pui sub camera video”.


Toţi primarii au fost de acord, iar camerele urmează să fie instalate de administraţia publică locală şi agenţii economici. Camerele vor fi conectate la pupitrul poliţiei şi vor fi monitorizate. Dacă vor fi instalate camere de supraveghere performante şi în municipiul Soroca, unde colaboratorii poliţiei din oraş cunosc cam la 70% la sută din locuitorii oraşului, va fi mai uşor să-i identificăm. Aceste contravenţii sunt comise de obicei de minori, fiindcă un om în vârstă nu se duce să distrugă banca sau felinarul”. Şeful poliţiei locale ne-a mai spus că oamenii legii cercetează în prezent două dintre cazurile de vandalism care au avut loc în parcul “Grigore Vieru” şi în parcul “Mihai Eminescu”.

Apropo, una dintre versiunile poliţiei în privinţă “răsturnării” felinarelor instalate la sfârşitul anului trecut în parcul “Grigore Vieru” este şi faptul că nu au fost puse corespunzător. “Colaboratorii plutonului de patrulă şi santinelă îşi făceau serviciul şi au depistat acele felinare răsturnate. Le-au fotografiat, iar noi ne-am sesizat şi cercetăm acest caz. Una dintre versiuni este că nu s-au făcut calitativ lucrările de instalare ale felinarelor”, ne-a declarat Veaceslav Rusnac. I-am întrebat şi pe unii consilieri orăşeneşti, despre care ar putea fi soluţia pentru a opri acest proces de vandalizare. Educaţia şi amenzile, au fost răspunsurile primite.


Alexei Patrașcu, şeful Serviciului de Amenajare și Înverzire al municipiului: “Fiecare trebuie să aibă grijă de tot ce facem noi, altfel nu o să ajute nici camera de supraveghere şi nici nimic. Dacă omul şi-a pus în gând să fărâme, înseamnă că va fărâma şi nu poţi tot colţul să-l pui sub camera video”.


Consiliera locală Anastasia Televca afirmă că educaţia ar fi cheia problemei. “Părerea mea ca cetăţean al oraşului este că chestia asta ţine de educaţie. Cei care devastează nu au cei șapte ani de acasă. De aici unii strigă în gura mare că trebuie să facem oraşul frumos, iar primăria încearcă prin bugetul minim pe care-l are să facă toate aceste lucruri frumos, dar pe de altă parte se strică. Probabil, de lucru ar avea aici poliţia, căci lucrurile astea nu se fac ziua în amiaza mare, când văd toţi. Cei de la poliţie poate ar trebui să scoată mai multe persoane pe timp de noapte. Dacă ar stabili şi o amendă pentru aşa chestie. Îmi aduc aminte când a fost vandalizată biblioteca stradală din parcul “Mihai Eminescu”, persoana a fost depistată şi dată pe mâna poliţiei. Martorii nu ar trebui să rămână indiferenţi, dar să facă un apel la poliţie şi să spună că uite ce se face acolo. Amendarea răufăcătorilor va fi de învăţătură pentru toţi”.

Cu amendarea derbedeilor este de acord şi consilierul local Artur Lesco. “Legi dure cu aplicare imediată. Amenzi mari însoțite de muncă neremunerată în folosul comunității. Să aibă posibilitatea polițiștii să amendeze infractorii, iar amenzile sa fie vărsate în bugetul local. Altfel cum de luptat?”

Însumate, aceste soluţii ar putea stăvili fenomenul care ne face viaţa mai tristă, dar cu ce am putea contribui şi noi, cetăţenii de rând, ca să oprim acest dezastru?

Articolul precedentGazdele și ospeții și-au împărțit egal punctele
Articolul următorPremiul III pentru soroceni
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.