Cele mai frecvente greșeli la plantarea pomilor pe care ar trebui să le eviți

0
315
sursa foto: imagine creată de IA

Plantarea pomilor în grădina necesită atenție și pregătire adecvată. Urmează câteva sfaturi pentru a evita câteva greșeli comune și pentru a te bucura de copaci sănătoși și viguroși.

Sapi gropile în ziua plantării

Cu cât sapi gropile mai din timp, cu atât solul se aerisește și se îmbogățește. Acest lucru va ajuta foarte mult pomii în formare, prin prevenirea apariției unor boli și favorizarea dezvoltării rădăcinilor. Este recomandat ca gropile în care vei planta pomii fructiferi să fie săpate cu câteva zile și chiar luni înaintea plantării. Astfel, locul se sterilizează, iar riscul că puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus, pentru că se activează microflora din sol și pământul se aerează.

Faci gropi prea mici sau dimpotrivă, prea adânci

Atât gropile prea mici, cât și gropile foarte adânci, sunt două greșeli care pot afecta prinderea pomilor fructiferi. Așadar, evită să sapi gropi prea mici care pot sufoca rădăcinile și le va forța să stea într-o poziție nefirească. Este de preferat să lărgești groapa de plantare, dacă simți că aceasta nu este suficient de spațioasă pentru rădăcinile pomilor. De asemenea, nu săpa gropi foarte adânci, deoarece la o adâncime prea mare, ele sunt private de oxigen, căldură și nutrienți, iar în aceste condiții lăstarii vor crește foarte greu.

Adaugi îngrășământ la plantare

Din prea bună intenție, dar neștiință, probabil îți vei dori să oferi un start pomilor fructiferi și le vei adăuga îngrășăminte la plantare. Nu este bine! Deoarece aceste substanțe sunt puternice pot produce arsuri la nivelul rădăcinii și tulpinii încă în formare, ceea ce va duce la uscarea pomilor.

Plantezi copaci cu rădăcinile răsucite

Rădăcinile încurcate pot provoca înfometarea copacului, suferință pe tot parcursul vieții și chiar moartea. Când pomii sunt în recipiente, rădăcinile încep să crească. Dacă nu au suficient spațiu în ghivece, vor începe să se înfășoare. Ieșirea din situație este simplă: tăiați rădăcinile. Înainte de plantare, descurcați cu grijă rădăcinile și tăiați-le pe cele prea răsucite.

Plantezi pomi deshidratați

Cu cât mai scurtă este perioada dintre scoaterea pomilor din pepinieră și plantarea acestora, cu atât pomul se prinde mai bine. Dacă pomii au fost stratificați înainte de plantare (au fost depozitați pentru perioada de iarnă în șanțul de stratificare sau în depozite speciale) aceștia sunt deshidratați. De aceea, este recomandat ca înainte de plantare a astfel de pomi, aceștia să fie puși cu sistemul radicular în apă (pe o perioadă de circa 24-48 de ore.

Plantezi pomii prea apropiați

Calcularea numărului de pomi pentru spațiul disponibil se face numai după ce ai stabilit specia de pomi fructiferi pe care vrei să o plantezi în această toamnă, deoarece trebuie să ții cont de distanță necesară dintre pomi. Mărul, părul, piersicul, vișinul, caisul și prunul au nevoie de o distanță minimă de 4 metri distanță între rânduri, 3 metri distanță între pomi. Pentru cireș și nuc distanța recomandată între rânduri și între pomi este de 5m.


Articolul precedentSoroceanul Vitalie Damașcan continuă seria de goluri în al treilea meci consecutiv
Articolul următorVremea la Soroca: prognoza meteo pentru luni, 1 aprilie 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.