Ce trebuie să știi dacă vrei să fii student în România

0
725

Știm că de-abia începi să-ți refaci programul de somn după câteva săptămâni în care nu ai dormit învățând pentru BAC. Privești fotografiile de la banchetul de absolvire și încă mai ai emoții. S-au afișat rezultatele de la examen. Ai promovat! Ești bravo! Dar ți-a mai rămas un pas care te va duce către visul tău – admiterea la Facultate.

Mulți dintre absolvenți aleg să-și petreacă anii de studenție la o universitate din România. Pentru a ajuta viitorii studenți să nu se piardă în valul de informații de pe internet, Federația Tinerilor Basarabeni (FTB) a inițiat campania de informare și consiliere privind studiile în România. Ei vin cu o serie de precizări care v-ar putea fi utile.

În categoria ROMÂNI DE PRETUTINDENI (ETNICI ROMÂNI) sunt incluși:

  • BASARABENII, MOLDOVENII și alte etnonime folosite;
  • CETĂȚENII ROMÂNI (posesori ai certificatului de cetățenie românesc sau și ai certificatului de naștere românesc) și CETĂȚENII ROMÂNI cu DOMICILIUL ÎN STRĂINĂTATE (posesori ai pașaportului românesc cu domiciliul în altă țară decât România).

În conformitate cu metodologia de școlarizare, ETNICII ROMÂNI pot opta pentru:

-locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare (la BUGET) și CU BURSĂ;

-locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare (la BUGET) și FĂRĂ BURSĂ;

-locuri de studii cu plata taxelor de școlarizare (la CONTRACT).

De reținut:

↗️ unele universități delimitează locurile de studii cu plata taxelor de școlarizare oferite ETNICILOR ROMÂNI (un exemplu: UAIC);

➡️ unele universități NU delimitează locurile de studii cu plata taxelor de școlarizare oferite ETNICILOR ROMÂNI, astfel concurând cu cetățenii români pentru locurile la taxă (un exemplu: UBB);

➡️unele universități e posibil să nu ofere deloc locuri cu plata taxelor de școlarizare ETNICILOR ROMÂNI.

⏹ Taxa de școlarizare pentru ETNICII ROMÂNI este echivalentă cu valoarea celei pentru cetățenii români, pentru specializarea respectivă.

!‼️ Dacă ETNICII ROMÂNI sunt admiși la taxă, atunci în toți anii de studiu per ciclu vor fi la taxă. Indiferent de perseverența acestora, NU e posibil trecerea pe loc bugetat.

Începând cu anul universitar 2023-2024, va intra în vigoare un nou Proiect de Lege privind școlarizarea ETNICILOR ROMÂNI. Acesta stipulează următoarele:

✅ Majorarea burselor de ETNICI ROMÂNI, pentru ciclul licență și masterat, până la valoarea bursei sociale a fiecărei universități (maxim până la 700 RON/lună), ceea ce înseamnă că valoarea bursei de ETNIC ROMÂN va fi diferită în funcție de universitate;

✅ Majorarea burselor pentru studenții etnici români de la ciclul de studii universitare de doctorat. Acestea vor avea o valoare de până la 1800 RON/lună;

✅ Acordarea burselor de ETNICI ROMÂNI pe toata durata anului calendaristic, inclusiv în timpul vacanței de vară;

✅ Acordarea dreptului studenților ETNICI ROMÂNI să concureze pentru bursele de merit și/sau performanță, în aceleași condiții ca cetățenii români.

❗️Locul bugetat obținut de către ETNICII ROMÂNI poate fi pierdut. În dependență de metodologia internă a universității respective, dacă ETNICII ROMÂNI acumulează un anumit număr de credite audiente, atunci pot fi transferați la taxă.

❗️Dacă ETNICII ROMÂNI sunt admiși din start cu bursă de etnic român, aceasta este păstrată pe întreaga durată a ciclului de studiu (condiția minimă constă în obținerea unei medii generale anuale de minim 5,00).

‼️ Bursa de etnic român NU se redistribuie. Astfel, dacă ETNICII ROMÂNI sunt admiși fără bursă de etnic român, NU o vor putea obține pe durata ciclului de studiu, chiar dacă ar avea o medie generală anuală mai bună decât ultimul ETNIC ROMÂN de la aceeași universitate/facultate.

Mihaela Ciobanu


Articolul precedentCazul italianului mort la Alexandru cel Bun: Ce povestesc iubita și vecinii / VIDEO
Articolul următorSergiu Pilipețchi despre istorie, operă și Maria Cebotari la “Interviu cu Soroceni” / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.