Ce interese are OdN şi pe cine “sapă” reporterii noștri?

0
29

La şedinţa ordinară a Consiliului orăşenesc Soroca unul din capetele de afiş a fost şi… Observatorul de Nord. Poate cu altă ocazie acest lucru ar fi fost chiar şi o „onoare”, dar în cazul dat este vorba de o simplă bătaie de apă în piuă şi de nişte supoziţii pe cât de false, pe atât de rău mirositoare (exact ca apele pline de rahat ale Nistrului). Or, toate au început după raportul despre activitatea ”Regiei Apă-Canal Soroca” SA, prezentat de directorul Dumitru Palamarciuc, care a dat de înţeles că lucrurile nu stau tocmai rău, iar dacă mai există şi ceva probleme, acestea sunt născocite, în linii mari, de ziariştii de la OdN. Ba mai mult, cică, reporterii noştri ar avea careva interese şi nu fac altceva decât… „ să danseze cum le cântă primarul Victor Său”. Despre faptul că cei din administraţia întreprinderii au fost invitaţi, în repetate rânduri, la redacţie pentru a explica oamenilor cum stau lucrurile în realitate şi pentru a da replicile cuvenite primarului şi altor „răutăcioşi” nu s-a spus nici un cuvânt.

De altfel, tactica utilizată de şeful întreprinderii – „Cea mai bună apărare este atacul” este uşor de înţeles şi nu poate fi criticată de dragul criticii — la urma urmei, arătaţi-mi şi mie omul care este gata să-şi taie creanga de sub propriile picioare. Dă de bănuit pasivitatea şi indiferenţa aleşilor locali, care atâta vreme au aşteptat acest raport (cel puţin mai mulţi consilieri ni s-au destăinuit anterior „pe sub garduri, prin magazine şi prin alte locuri publice” că este greu să-i aduci pe cei de la Apă-Canal Soroca la şedinţa consiliului şi să le ceri socoteală), care au luat apă în gură şi care au dat de înţeles că cele spuse de domnul Palamarciuc sunt adevărate (vorba ceea: „молчание — знак согласия”). Adică, şi în opinia lor OdN are interese ascunse, promovează anumite politici, toarnă zoi în capul unor oameni nevinovaţi şi „sapă” pe cineva. Nu de alta, dar cu excepţia unei consiliere şi a primarului Victor Său (care, normal, şi-a apărat poziţia şi care este un executor şi nu poate face nimic din capul lui) toţi ceilalţi (!!!) au luat apă în gură. Unde a dispărut „curiozitatea” aleşilor locali şi de ce aceştia au procedat după principiul „mortului în popuşoi” unul Dumnezeu ştie. De ce aceştia se chicoteau şi aproape că se ţineau de burtă de la miştourile ieşite din gura unui consilier cu funcţie de răspundere la această biată întreprindere este greu de înţeles. De altfel, parcă-i văd pe unii consilieri cum se supără pe mine că le-am lezat din autoritate, dar… citiţi ce scrie pe frontispiciul ziarului şi o să înţelegeţi nişte lucruri despre care aţi uitat. Mai cu seamă că nu este prima dată când aleşii poporului dau dovadă de duplicitate în vorbe şi acţiuni… Ca să fiu înţeles corect — redacţia noastră nu a avut, nu are şi nu va avea vreodată nevoie de „avocaţi în haine de consilieri” şi, implicit, nu pretinde ca cineva să ne ia apărarea, dar n-ar fi rău ca aceştia să nu uite că ”Regia Apă-Canal Soroca” nu este un SRL ordinar, ci o SA, în care acţionar majoritar este CO Soroca, dar nu Ion sau Gheorghe. Mulţumim măcar că aleșii locali i-au permis redactorului-coordonator T. Mitrofan să dea replica de rigoare şi să explice unele lucruri care sper să pună punctele pe „i”.

… Nici Vadim Şterbate, nici Tatiana Mitrofan, nici subsemnatul nu râvnesc vreo funcţie în cadrul SA ”Regia Apă-Canal Soroca”, deoarece considerăm că prea multe persoane întâmplătoare s-au perindat pe acolo în ultimii ani.

Apropo, despre interesele redacţiei şi pe cine „sapă” reporterii noştri. Cu privire la interese lucrurile sunt clare — OdN este direct interesat ca staţia de epurare să fie construită, fiindcă să ne fie ruşine că avem o Cetate renovată cu mirosuri greu de suportat în coastă, iar investigaţia făcută de Vadim Şterbate este un răspuns la solicitarea colegilor din Ucraina, care au sesizat nişte lucruri despre care trebuie să cunoască toată lumea. Adică, vrând-nevrând, această problemă a depăşit graniţele Sorocii şi s-a transformat într-o problemă cu tentă internaţională. În loc să caute nod în papură, persoanele cu funcţii de răspundere ar trebui să fie primii interesaţi în aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. La rândul nostru, OdN promite să dea tribună tuturor persoanelor interesate şi să taie acest nod gordian care sufocă toată lumea. În ceea ce priveşte „săpatul” vă spun cu toată certitudinea — nici Vadim Şterbate, nici Tatiana Mitrofan, nici subsemnatul nu râvnesc vreo funcţie în cadrul acestei întreprinderi, deoarece considerăm că prea multe persoane întâmplătoare s-au perindat pe acolo în ultimii ani.

P.S. În opinia mea, marea problemă a RM nu este nici sărăcia, nici miliardul furat: bani s-au furat, se fură şi se vor fura, probabil, şi în viitor, iar săraci au fost şi vor fi nu doar la noi. Lucrul cel mai rău pe care putea să-l facă clasa politică moldovenească este acela că guvernanţii, indiferent cum s-au numit aceştia, au putut să omoare în oameni încrederea în aceea că pot exista şi oameni care îşi fac cinstit şi onest şi dezinteresat meseria. Ne va fi foarte greu, poate mau greu decât ne putem imagina, să readucem lucrurile în albia normală, dar… trebuia măcar să încercăm.

Articolul precedentAu fost examinate mai multe unități de transport pentru rutele urbane (FOTO)
Articolul următorЗаключенные, которые больше не возвращаются в тюрьмы
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.