Ce face România pentru Republica Moldova

0
47
Ana Bejan, Prof., preşedintele Fundaţiei „Gr. Vieru”
Ana Bejan, Prof., preşedintele Fundaţiei „Gr. Vieru”

Evenimentele dureroase evocate în această vară mi-au răscolit memoria istorică și sentimentele de neam. La 28 iunie 1940, Basarabia a fost ruptă cu forța și anexată samavolnic la Uniunea Sovietică, primul și al doilea val de deportări în anii 1941, 1949 cu 22.648 și, respectiv, 35.796 de intelectuali, oameni gospodari și copii au fost duși în vagoane de vite în Siberia și Kazahstan. Și noi pupăm mâna care ne bate. Președintele Igor Dodon vrea ca mătușa Maria, cu tot respectul, să decidă ce istorie trebuie să se studieze în licee și universități. Politicienii pun batista pe țambal când e vorba de destinul nostru sau declară că ”are actele în regulă”. Mulți au actele în regulă, primesc burse, pensii de la Statul Român, dar urăsc România. Vă asigur, clipa istorică este aproape.
Totul se construiește pe minciună la noi. Pe mine m-au mințit la școală. Noi, cei care am trăit în URSS, am învățat știința Minciuna introdusă de Rusia Sovietică. Și, din păcate, am promovat și noi minciuna generațiilor tinere. Eu îmi cer iertare de la elevii mei. Generația oamenilor sovietici nu și-a făcut mea culpa și a transmis minciuna ca un destin. Nu pot explica ce se întâmplă cu noi. Cât timp vom mai orbecăi în această viață, urând trecutul istoric, istoria, limba.

Suntem români. Iar aceasta înseamnă că drumul nostru spre Uniunea Europeană duce, în primul rând, spre București. Sângele apă nu se face. Frații rămân frați, orice s-ar întâmpla. Există un acord de ajutor nerambursabil între România și Republica Moldova de 100 milioane de euro. Au fost folosiți pentru reconstrucția satului Cotul Morii, afectat de inundații. Au fost procurate 100 de microbuze școlare. Se mai pregătește o donație de 96 de microbuze. Peste 900 de instituții preșcolare vor fi renovate. Peste 800 au fost date în exploatare. În total, pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova Executivul de la București a alocat 26 milioane de euro. Au primit ajutor pentru grădinițe și primăriile Racovăț, în sumă de 2 milioane lei, și Visoca, în sumă 1 milion 200 mii lei. Aceste grădinițe sunt frecventate de copiii de toate etniile.

În 2010, România a donat un milion de cărți. Mii de studenți și liceeni își fac studiile în România. În anul 2017 sunt acordate 2250 de burse pentru tinerii din Republica Moldova. Un milion de euro a costat renovarea Muzeului de Artă al Moldovei, acordat de Guvernul României. 1,8 milioane de euro vor fi alocați pentru construcția unui nou sediu al teatrului ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din or. Cahul, precum și renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău.

Ați uitat că traseul de gazificare Iași-Chișinău a fost finanțat și de România și va continua construcția până la Chișinău? 31,5 mii de euro va costa construcția podului Iași-Ungheni. Astfel, se va deschide autostrada Ungheni — Iași — Târgul Mureș. Cheltuielile vor fi suportate de partea română. Acum vă întreb: de ce le este frică de România, de ce urăsc poporul român? Nu este o întrebare retorică. Le este frică pentru că au complexul inferiorității, sunt frustrați, pentru că nivelul de cultură este mic, pentru că se fură liber, n-avem DNA.
Acum vă întreb: Quo vadis? (încotro?), domnilor cetățeni? Pe mine m-au mințit la școală…

”În vremea putredă și goală
Pe mine, frate, cum să-ți spun,
Pe mine m-au mințit la școală
Că-mi ești dușman, nu frate bun.” (Gr. Vieru)
Punem speranța în generația tânără. Ea trebuie să facă istoria.

Ana Bejan, Prof., preşedintele Fundaţiei „Gr. Vieru”


Articolul precedentOUTLET HOUSE aduce mărci europene la Soroca
Articolul următorSfatul specialistului: Canicula poate UCIDE
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.