La 26 aprilie se împlinesc 31 de ani de la unul dinte cele mai grave accidente nucleare, cel de la Cernobâl. În ajun, la Soroca, au fost comemoraţi participanţii la lichidarea consecinţelor catastrofei nucleare, trecuţi din viaţă la scurt timp după implicarea în lucrări sau pe parcursul anilor.
Sorocenii, membri „Asociaţiei participanţilor la Cernobâl”, condusă de Grigore Calistru, s-au întrunit pentru a-şi comemora colegii trecuţi din viaţă. Aceştia au ţinut un minut de reculegere în memoria lor şi au depănat amintiri. Totodată a fost audiat imnul participanţilor la lichidarea consecinţelor în urma catastrofei nucleare din 1986… Au ţinut discursuri de recunoştinţă pentru riscul la care au fost supuşi cu voie sau fără de voie şi jertfa pe care au adus-o pentru a diminua efectul catastrofei, reprezentantul Guvernului în teritoriu Vladimir Ceban, vicepreşedintele raionului Soroca Vladimir Nicuţa, comandantul interimar al Centrului Militar Teritorial Sergiu Chistrea, şeful Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Dumitru Zgardan, reprezentanţii primăriei orăşului Soroca. În cadrul ceremoniei de comemorare, toţi participanţii la activităţile de după accident, au fost decoraţi cu Crucea comemorativă „Participant la lichidarea consecinţelor catastrofei din 1986, de la Centrala Atomo-Electrică de la Cernobâl”.
Potrivit vorbitorilor, din raionul Soroca au fost mobilizaţi 56 de persoane. Chiar dacă au revenit acasă în familii, acek eveniment tragic le-a marcat viaţa pentru totdeauna. Dintre cei 40 de participanţi, 35 au grad de invaliditate sever.
La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul mai multe zile la rând, au fost răspândite în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactive. Circa 25.000 de persoane au murit numai după ce au participat la decontaminarea zonei, dar o statistică exactă despre numărul deceselor cauzate de această catastrofă nu există.