Casa părintească, în pericol

0
41

La redacţia ziarului “Observatorul de Nord” s-a adresat soroceanca Lidia Ioniţă cu rugămintea de a o ajuta. Casa părintească în care locuiesc părinţii ei are mai multe fisuri, iar aceştia sunt bătrâni şi nu o pot repara. Femeia se teme că într-o zi construcţia s-ar putea prăbuşi.

“Mama a cumpărat casa în 1967, afirmă Lidia Ioniţă. Când a cumpărat-o ea era bună, acum însă casa se lăţeşte şi se duce pe vale. Problema este din cauza că acolo fuge pământul, iar părinţii nu au puterea să repare casa şi nici noi nu-i putem ajuta. Am scris cerere şi m-am adresat la primăria satului ca să ne ajute, dar ni s-a spus de acolo că ne pot da doar zahăr sau orez. Ne-am adresat deja şi la raion şi ni s-au dat 600 de lei, dar nu putem face nimic cu aceşti bani. Ne trebuie cam 20-30 de mii de lei. Piatra este scumpă, dar şi chirpici ne mai trebuie”.

Am mers la Rubleniţa pentru a vedea situaţia reală din gospodăria Mariei şi a lui Simion Rusu. Casa are într-adevăr mai multe fisuri, dar nu se văd urme ale alunecărilor de pământ. “Eu am cumpărat această casă când m-am măritat şi nu am ştiut că aici fuge pământul, căci eu trăiam în cealaltă parte, în Delniţă, lângă biserica veche, îmi spune proprietara gospodăriei Maria Rusu. Ştiu că această casă este clădită din chirpici şi când am fost mai tânără şi puteam, făceam reparaţie şi totul era bine, dar acum cu pensia de 800 de lei ce pot face?”.

Am discutat şi cu primarul comunei Rubleniţa, care zice că primăria nu poate interveni în această situaţie, mai ales că nu este unica. “Ştiu de acest caz, am fost să vizitez această casă, ne-a declarat Vitalie Muntean, primarul comunei Rubleniţa. Veranda nu este o construcţie capitală făcută la început, ci o lipitură, iar toate lipiturile acestea întotdeauna dau semnul lor peste ani. Şi acolo au apărut crăpăturile. Acolo casa nu se râscheşte, pur şi simplu s-a desprins camera care a fost adăugată şi care nu are temelie. Nu poate primăria să ajute, nu sunt bani, când am venit eu la conducerea satului, primăria avea 380 mii lei datorii pentru Căminul Cultural şi ne-au fost blocate conturile. Nu am o grămadă de bani de unde pot să rup şi să le dau lor”.

Maria Rusu: “Casa a început a crăpa în an, când a dat uscăciunea asta. Am intrat atunci în verandă şi când am văzut, am plâns, credeam că se râscheşte cu totul”.

Anterior a fost creată o comisie compusă din arhitectul raionului, reprezentantul Direcţiei Situaţii Excepţionale şi inginerul cadastral al primăriei Rubleniţa, care au examinat casa. Aceştia au constatat că “sunt necesare intervenţii şi executarea unor lucrări de reparaţie şi consolidare a construcţiilor sus-menţionate pentru eliminarea fisurilor”.

Vitalie Muntean, primarul comunei Rubleniţa: “Nu poţi să spui pe seceta aceasta că au loc alunecări, sunt lucruri diferite. Când sunt alunecări, se duce o mahală, se duce totul. Dar aici este vorba doar de o gospodărie în care nu s-a făcut construcţia ca lumea de la bun început”.

Totodată, arhitectul raionului Ion Golovatâi ne-a spus că un verdict care să certifice dacă sunt sau nu semne ale alunecărilor de teren o pot constata doar specialiştii de la Chişinău, cum ar fi experţii Institutului de Geologie şi Seismologie. Până atunci proprietarii nu pot fi catalogaţi ca “sinistraţi în urma calamităţilor naturale”.

Dacă aveţi o problemă, care credeţi că merită atenţia publicului, puteţi să sesizaţi redacţia „Observatorul de Nord”, iar noi ne vom documenta şi vom cere opinia celor vizaţi. Aceasta o puteţi face şi fără a ieşi din casă — accesaţi www.odn.info.md/sesizeaza-o-problema şi completaţi formularul. Dezvoltarea paginii web a ziarului „Observatorul de Nord” este unul din obiectivele proiectului “Presa locală – dezvoltare prin digitalizare”, implementat de publicaţia independentă „Observatorul de Nord” şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Articolul precedentOmul şi Artistul care a intrat în istoria Teatrului Naţional de la Bălţi
Articolul următorPun pariu: majoritatea concurenţilor electorali nu văd 15.000 de voturi cum nu-şi văd ceafa fără oglindă!
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.