Caravana jurnaliștilor a ajuns la Soroca

0
102

Un grup de jurnaliști din România, Ucraina și Moldova au ajuns la Soroca, pentru a vedea impactul proiectului  “Bijuterii Medievale – cetățile Soroca, Suceava şi Hotin”, în care fortăreața de pe Nistru a fost reabilitată. Acest proiect, face parte din Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, în cadrul cărui au fost realizate 140 de proiecte din cele trei țări.

Jurnaliștii vizitează o parte dintre obiectivele vizate în  proiecte, pentru a vedea ce s-a întâmpalt cu banii din Program, ne-a comunicat Adriana Necula, coordonator de informare, publicitate și selecție în cadrul secretariatului tehnic comun al Programul Operațional Comun “România-Ucraina-Republica Moldova”.

În șase zile, cât durează caravana, jurnaliștii vor parcurge circa 1500 km, pentru a vedea obiective renovate din toată aria eligibilă a programului: Juțețele Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea din România; regiunile Odesa, Cernăuți, precum și câteva raioane din regiunile Hmelnițk, Ivano-Frankivsc și Ternopol din Ucraina; întreg teritoriul Republicii Moldova.

“Am fost la Chișinău, unde am văzut proiectul de la Universitatea de Medicină și farmacie, carea fost partener de proiect al universităților de medicină și farmacie din Iași și Odesa. Toată lumea a fost impresionată de realizările din acest proiect. O să mergem și la Iași, la Facultatea de Medicină săvedem ce s-a întâmplat și acolo. Suntem la Soroca astăzi și o să ne ducem și la Suceava, să vedem ce s-a întâmplat cu cealaltă bijuterie medievală, așa cum este titlul proiectului. Ieri am fost la Serviciul Vamal al Republicii Moldova, care a fost lider de proiect într-un proeict mare de infrastructură, în care s-a dotat laboratorul vamal central și s-a dotat laboratoarele mobile pentru studiul alimentelor și al produselor petrolier”, a menționat Adriana Necula.

Despre reabilitarea Cetății Soroca în cadrul proiectului “Bijuterii Medievale – cetățile Soroca, Suceava şi Hotin”, jurnaliștilor le-a vorbit Stela Zabrian, secretara Consiliului raional.

“S-au făcut lucrări importante. Cetatea era într-o stare nu prea bună. Acum, vedeți, are cinci cupole. Anterior nu avea nici una, din această cauză apa se acumula în Cetate, umiditatea era foarte mare. Acum, pentru că sunt cupole, fortăreața se păstrează mai bine. Nouă ne-a reușit să facem mai mult decât era preconizat în proiect. Grație unor economii făcute la procesul de convertire am reușit să acoperim toate cinci și nu trei turnuri, cum era prevăzut în proiect. Totodată a fost amenajat parcul din preajma cetății”, a mai menționat doamna Zabrian.

Pentru reabilitarea Cetății Soroca, au fost alocați peste două milioane de euro din bugetul total al proiectului “Bijuterii Medievale – cetățile Soroca, Suceava şi Hotin” de circa 3,3 milioane euro.

Jurnaliștii au rămas plăcut impresionați de felul în care arată Cetatea Soroca în prezent.

“Am văzut Cetatea pe internet, dar mă aflu pentru prima dată la Soroca. Sunt impresionat de cele constatate. Într-adevăr este un obiectiv turistic care merită să fie vizitat și ne bucurăm că Moldova a reușit să acceseze aceste fonduri, pentru a introduce această bijuterie în circuitul turistic internațional. Cred că se cunoaște foarte puțin despre faptul că aveți deja și infrasctructură la înălțime, drumuri și tot ceea ce este necesar pentru tiriștii să vă viziteze, pentru că turismul, până la urmă este o sursă foarte importantă de venit”, a opinat Romeo Creciun, jurnalist din Cernăuți.

Ulterior grupul de jurnaliști se vor deplasa la Cernăuți, Suceava, Stânca, Costești, Iași, Vaslui, Galați, Izmail și alte localități în care au fost realizate proiecte în cadrul Programul Operațional Comun “România-Ucraina-Republica Moldova”.


Articolul precedentS-au născut în perioada 9-16 octombrie 2017
Articolul următorGala filmului românesc pentru copii a ajuns la Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.