Bibliotecile publice au informat peste 30 000 de cetățeni despre noul sistem electoral

0
16

Pe parcursul ultimelor luni, peste 780 de biblioteci publice din republică au devenit un spațiu neutru de informare a cetățenilor în domeniul electoral grație proiectului „Promovarea informării alegătorilor”. La baza conceptului inițiativei stau ultimele modificări din Codul Electoral și adoptarea noului sistem electoral – cel de tip mixt.

De-a lungul anilor, bibliotecile și-au păstrat rolul de promotori ai educației civice, fiind instituții publice unde cetățenii pot discuta despre cele mai importante evenimente și inițiative din societate. Anume de aici a pornit ideea de a lansa un proiect de informare a cetățenilor în domeniul electoral prin intermediul rețelei de biblioteci publice din țțară: „Proiectele anterioare ne-au demonstrat că bibliotecile publice pot servi ca o platformă pentru realizarea celor mai diverse proiecte la nivel local. Iar atunci când a apărut necesitatea de a informa populația despre schimbările apărute recent în sistemul electoral, IREX a înaintat conceptul acestui proiect Ambasadei SUA și, împreună cu partenerii noștri, am echipat bibliotecarii cu competențele necesare pentru a informa cetățenii. Rezultatele înregistrate până la acest moment sunt impresionante – peste 30 000 de persoane au beneficiat de sesiunile informative organizate în biblioteci,” a menționat Iurii Datii, Director IREX Moldova.

Rezultatele proiectului „Promovarea informării alegătorilor” au impresionat nu doar coordonatorii proiectului, ci și bibliotecarii și partenerii prezenți la conferința de totalizare a campaniei de informare, organizată pe 13-14 februarie. Până la acest moment:

  • 32 de raioane sunt acoperite de proiect
  • 782 bibliotecari au fost instruiți
  • 30 500 cetățeni au participat la activitățile de informare în domeniul electoral
  • 4 300 instruiri și sesiuni informative au fost desfășurate, în total, în biblioteci

Pe parcursul ultimelor patru luni, bibliotecarii din rețeaua bibliotecilor publice, care au beneficiat anterior de instruiri specializate livrate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, au informat cetățenii despre specificul noului sistem electoral mixt, structura circumscripțiilor electorale, amplasarea secțiilor de votare și care sunt sursele de informare cu privire la concurenții electorali, devenind astfel ambasadori ai educației electorale la nivel regional. Angela Caraman, Directorul adjunct CICDE, a menționat: „Cu siguranță, au fost atinse obiectivele propuse de proiect și chiar mai mult – participantele și participanții la proiectul gestionat de către IREX au schimbat atitudinea cetățenilor față de tema alegerilor. Ne dorim să existe o continuitate și să promovăm mai departe informația din domeniul electoral prin intermediul ambasadorilor noștri în teritoriu.”

Natalia Coțofană, Șefa Bibliotecii Publice Corbu din raionul Dondușeni, este una dintre beneficiarele proiectului. Aceasta afirmă că „În timpul sesiunilor de instruire organizate pentru locuitorii din localitate, am observat că majoritatea persoanelor cu care am interacționat nu știu că sistemul electoral a fost modificat recent. Aceștia au foarte multe întrebări și, într-adevăr, explicațiile și materialele informative oferite de bibliotecari sunt foarte necesare. Cu toate că se transmite foarte multă informație la televizor, la radio, dar e mult mai binevenit și eficient când se discută direct cu cetățenii și fiecare persoană are posibilitatea de a adresa întrebări sau a solicita explicații mai detaliate.

 

 

 

Proiectul ”Promovarea informării alegătorilor” este implementat de IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Asociația Presei Independente și Asociația Presei Electronice din Moldova. Proiectul, precum și toate produsele dezvoltate în cadrul acestuia, nu sunt în niciun fel afiliate politic, nu promovează actualul sistem electoral sau concurenți electorali specifici. Toate activitățile și materialele au caracter exclusiv informativ și nu reflectă neapărat opinia Ambasadei SUA în Moldova și/sau a organizației IREX.


Articolul precedentÎntâmpinăm oaspeții Republicii Moldova cu drag și cu mărțișoare!
Articolul următorUna din două: ORI COALIȚII (MONSTRUOASE), ORI ALEGERI ANTICIPATE!
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.