Varza murată, mai mult decât un aliment. Un medic explică beneficiile

0
300

  Varza murată este un aliment de bază în bucătăriile din Europa de Est și nu numai, recunoscută atât pentru gustul său unic, cât și pentru beneficiile sale pentru sănătate. Doctorul Mihail Pautov din România, cunoscut pentru videoclipurile din domeniul medical pe care le publică pe rețelele sociale, a explicat că varza murată este plină de beneficii pentru sănătate, scrie stiri.md

Totodată, specialistul a vorbit și despre procesul de murare, cum ajută murăturile la sănătatea microbiomului și care sunt nutrienții pe care îi conține varza murată, nutriențifoto varză murată esențiali pentru corpul uman, transmite Știri.md.

Mihail Pautov explică că, din perspectivă științifică, murarea este un proces de conservare prin fermentare, care folosește un mediu de saramură – apă amestecată cu sare – pentru a crea condiții anaerobe. În acest mediu, bacteriile lactice „bune” transformă zaharurile naturale din varză în acid lactic, iar acest proces oferă alimentului un gust specific, îl conservă și îi îmbunătățește proprietățile nutritive.

„Este important de menționat că fermentația nu este doar o metodă tradițională, ci și una naturală, cu care organismul uman este obișnuit de milenii. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit această tehnică pentru a conserva alimentele și pentru a le face accesibile pe tot parcursul anului”, spune doctorul.

Mihail Pautov subliniază că, pe lângă gustul său delicios, varza murată conține fibre și minerale esențiale. Datorită procesului de fermentare este un aliment cu un conținut scăzut de calorii, ideal pentru cei care urmează o dietă de slăbire.

„Varza murată este o sursă importantă de vitamine, cum ar fi vitamina C și vitamina K, esențiale pentru sănătatea oaselor și a sistemului circulator. Nu în ultimul rând, varza murată este un aliment care poate contribui la o digestie sănătoasă datorită acidului lactic produs în timpul fermentației, iar conținutul său de potasiu ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale”, explică el.

Specialistul menționează că, într-o dietă echilibrată, consumul moderat de varză murată nu va contribui la un surplus de sare. Totuși, dacă se consumă cantități mari, precum un kilogram sau două pe zi, s-ar putea să devină o problemă din cauza conținutului de sare.

„Pe de altă parte, varza murată ajută la reglarea digestiei datorită fibrelor sale, având între 3 și 4 grame de fibre la 100 de grame. De asemenea, aceasta protejează inima prin aportul de potasiu. Un alt beneficiu important este îmbunătățirea absorbției unor nutrienți esențiali, cum ar fi magneziul. Studiile arată că varza murată poate facilita absorbția magneziului în intestin, un mineral care se absoarbe mai greu. El se găsește în mod natural în alimente precum fructele și legumele, iar varza murată contribuie la o absorbție mai eficientă a acestuia, comparativ cu suplimentele sintetice. Mai mult, varza murată are și proprietăți anticancerigene. Cercetările sugerează că populațiile care includ alimente fermentate, cum ar fi varza murată, au o rată mai scăzută de cancer, în special cancer de colon și de pancreas. Deși nu poate înlocui tratamentele pentru cancer, varza murată, parte integrantă a unui stil de viață sănătos, poate contribui la prevenirea unor astfel de afecțiuni”, afirmă Mihail Pautov.

Totuși, medicul susține că varza murată din comerț nu oferă aceleași beneficii ca cea preparată acasă.

Deși unele produse nu conțin conservanți, este posibil să găsești varză murată cu aditivi, așa că este important să verifici eticheta. În plus, pentru a fi păstrată pe rafturi mult timp și pentru a rămâne accesibilă ca preț, varza murată comercială este, de obicei, pasteurizată. Acest proces presupune expunerea produsului la temperaturi ridicate pentru a distruge bacteriile rămase, ceea ce face ca probioticele și bacteriile benefice să fie aproape inexistente. Astfel, deși vei avea un produs murat, acesta nu va aduce aceleași beneficii pentru sănătate ca varza murată făcută acasă”, mai spune specialistul.

În acest sens, Mihail Pautov a prezentat o rețetă și a explicat modul de preparare a verzei murate „ca la mama acasă”.

„Cum să faci varză murată simplă acasă: Nu ai nevoie de un butoi mare de plastic, cum folosea bunica, pentru a face varză murată pentru tot anul. O poți pregăti chiar și pentru o săptămână. Ce îți trebuie? O varză albă, clasică, pe care o găsești la piață. Alege una de mărime medie sau mare, destul de matură. Începe prin a îndepărta părțile moi ale verzei. Tot ce e moale poți să folosești la salată sau poți să arunci. Rămâi doar cu părțile tari ale frunzelor. După ce ai curățat varza, ai două opțiuni: o poți lăsa cu frunzele întregi sau o poți tăia mărunt, în feliuțe de aproximativ cinci milimetri, care sunt ideale pentru murat.

După ce ai tăiat varza, pune-o într-un bol și începe să o masezi. Masează bine pentru a crea microfracturi în frunze, eliberând sucul natural al verzei. Acest suc va conține zaharurile naturale și bacteriile care vor ajuta la procesul de fermentare.

Pentru fiecare kilogram de varză, adaugă o linguriță de sare și continuă să masezi până când sucul începe să se adune în bol. După aproximativ zece minute, când vezi că s-a strâns suficient suc, transferă varza, împreună cu sucul, într-un borcan de sticlă de unul sau doi litri. Poți adăuga și jumătate de linguriță de zahăr pentru a sprijini fermentarea. Zahărul va fi transformat în acid lactic în timpul fermentației, așa că nu te îngrijora dacă nu va rămâne dulce.

Pentru un plus de aromă, poți adăuga în borcan morcov, sfeclă, dovleac, măr, ardei iute, frunze de dafin, hrean sau usturoi. Aceste ingrediente vor contribui la gustul și textura verzei murate.

Dacă sucul nu este suficient pentru a acoperi complet varza, adaugă apă fiartă, răcită la temperatura camerei. Este important ca borcanul să rămână deschis, pentru a permite gazelor să iasă. Poți pune un capac cu găuri sau o farfurie deasupra, pentru a lăsa aerul să circule.

Păstrează borcanul în bucătărie, la temperatura camerei. Cu cât este mai cald, cu atât procesul de murare va fi mai rapid. După 5-7 zile, gustă varza și amestecă din când în când, pentru a te asigura că se murează uniform. Atunci când varza are gustul dorit, transferă borcanul în frigider, unde poate să reziste până la o lună, deși, cel mai probabil, se va termina mult mai repede.

Dacă ai folosit varza mărunțită, poți pune o greutate pe ea, pentru a o menține complet scufundată în suc, asigurându-te că nu va rămâne la suprafață și nu se va oxida”, explică Mihail Pautov.

Colaj: Știri.md
Articolul precedentAu uitat de vechile războaie. Litigiul Dodon vs Năstase a fost scos de pe rol
Articolul următorCity break-urile nu mai sunt la modă. Află de la noi ce este în trend
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.