Beciul domnesc de la Lăpuşna

0
115

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Unul dintre cele mai vechi târguri dintre Nistru și Prut este şi satul Lăpuşna, din preajma Hânceştiului, care era o vamă importantă în prima parte a secolului al XV-lea. Se consideră că Domnul Moldovei Alexandru Lăpuşneanu, pe numele său adevărat Petre Stolnicul, s-a născut anume în această localitate deşi nu sunt dovezi scrise ale acestui fapt.

Aici s-au mai păstrat vestigii medievale care par a aparţine fostei Curţi Domneşti, doar că din acea construcţie a rămas până astăzi doar pivnița medievală construită din piatră și cărămidă. Beciul Curții Domnești aşezat în preajma vechii mori a fost zidit temeinic, aşa că a ajuns până în zilele noastre, ba chiar a fost folosit până nu demult pentru depozitarea producţiei agricole. Legendele locale spun că beciul ar avea legătură cu celelalte catacombe ce se găsesc în mai multe mahalale ale satului.

De urmele acestor galerii dau adesea sătenii în timpul lucrărilor agricole sau atunci când sapă vreo groapă. În Lăpuşna se mai păstrează o construcție ce datează din perioada medievală – fundamentul bisericii „Sf. Voievozi Mihail și Gavriil”. Locaşul a fost reconstruit de câteva ori, ultima dată în 1818, fiind sfințit de Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Cercetătorii au găsit unele dovezi ce argumentează că actuala biserică este ridicată pe temelia celei domneşti.

Construirea replicii fostei curţi domneşti, dar şi restaurarea pivniţei, lucrări care sunt deja în toi, ar putea reda Lăpușnei importanţa de altă dată.


Articolul precedentNoi săpături la Cetatea Soroca (FOTO)
Articolul următorPLAJĂ fără nisip, umbrele și șezlonguri
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.