Bărbat internat la psihiatrie după ce a profanat mai multe morminte din cimitirul satului său

0
213

Un bărbat dintr-o localitate din raionul Florești a fost internat într-un spital de psihiatrie cu supraveghere obișnuită, după ce a fost găsit vinovat de profanarea mai multor morminte din cimitirul satului său. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Soroca, sediul Florești, în urma expertizei psihiatrice care a stabilit că acesta nu avea discernământ în momentul comiterii faptelor.

Incidentul a avut loc în luna mai 2024, când mai mulți locuitori ai satului au descoperit că mai multe cruci din lemn și metal au fost distruse în cimitir. Printre cei afectați se numără persoane care și-au găsit mormintele rudelor devastate, lumânările aruncate și monumentele vandalizate.

Martorii au relatat că bărbatul, aflat într-o stare avansată de ebrietate, a fost văzut dormind sub gardul cimitirului, după ce ar fi fost instigat de câțiva copii din sat să comită actele de vandalism. Aceștia l-ar fi filmat în timp ce distrugea crucile.

Procesul s-a desfășurat în absența inculpatului, dar cu participarea reprezentantului său legal. Instanța a luat în considerare expertiza medicală, care a stabilit că bărbatul suferă de o tulburare psihică gravă, ce îl face incapabil să își controleze acțiunile.

Procurorul a solicitat absolvirea de răspundere penală și aplicarea unor măsuri de constrângere cu caracter medical, argumentând că inculpatul nu reprezintă un pericol penal, ci are nevoie de tratament specializat.

Apărarea a susținut, de asemenea, că inculpatul nu trebuie pedepsit penal, ci internat pentru îngrijire medicală adecvată.

În baza probelor, instanța a dispus:

  • Absolvirea de răspundere penală;
  • Internarea inculpatului într-o instituție psihiatrică cu supraveghere obișnuită la Spitalul de Psihiatrie Bălți;
  • Escortarea acestuia de către Inspectoratul de Poliție Florești, după intrarea în vigoare a sentinței.

Locuitorii satului sunt încă afectați de acest incident, deoarece cimitirul este un loc sacru pentru comunitate, iar distrugerea mormintelor a generat un val de indignare și tristețe. Deși părțile vătămate nu au cerut despăgubiri materiale, incidentul a adus în prim-plan lipsa de îngrijire a persoanelor cu probleme psihice și riscurile pe care le pot reprezenta acestea, mai ales în lipsa unui tratament corespunzător.

Cazul scoate în evidență necesitatea unei monitorizări mai stricte a persoanelor cu afecțiuni psihice, precum și responsabilitatea comunității de a interveni înainte ca astfel de incidente să degenereze.


Articolul precedentGreșeala pe care o fac oamenii cu periuța de dinți electrică
Articolul următorUn motănel român a câștigat titlul de cel mai frumos motan din Europa
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.