Au reînceput cercetările la Cetatea Soroca, parte a celei de-a doua etape de restaurare a fortăreței / VIDEO

1
147

ION TENTIUC cercetător ştiințific, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: „E un vârf de săgeată, probabil că e sfârșitul secolului 15, început de 16. Iată că Cetatea Soroca ne oferă surprize, surse documentare noi pentru a scrie o istorie adevărată a acestei Cetăți.”

Arheologii folosesc şi un detector de metale. Toate obiectele descoperite în zona cetăţii vor fi minuţios analizate după care vor fi expuse la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca. Cercetările în zonă au început încă din anul 2012.

GRIGORE PĂUN arheolog: „Au fost efectuate, datorită acestui detector foarte multe obiecte istorice, artefacte care ne poate da cu precizie perioada construcției fortăreței. Am avut marea onoare şi ocazie să ating personal cu mâna de istorie.”

Aproape zilnic, cercetările scot la lumină obiecte de o mare valoare istorică. Arheologii au descoperit şi o podea amenajată din cărămidă, datând din secolul al 17-lea.

ION URSU director, Institutul Patrimoniului Cultural: „Urmează să descoperim contraforții, care nu au fost cercetați până acum, pentru a fi ridicați la nivelul interiorului cetății pentru a da o imagine mai clară ce a fost la sfârșitul secolului al 17-lea şi pentru a valorifica la maxim acest monument deosebit.”

Cercetătorii au la dispoziție trei saptămâni pentru a încheia lucrările derulate printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Fortăreața este acum închisă pentru vizitatori.

Articolul precedentTurneul la fotbal pentru copii dedicat memoriei ziaristului Ion Spinei nu a avut învinși – doar învingători!
Articolul următorSe așteaptă deconectări programate ale energiei electrice în Iarova, Oclanda, Cremenciug, Sobari și alte localități
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.