ION TENTIUC cercetător ştiințific, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: „E un vârf de săgeată, probabil că e sfârșitul secolului 15, început de 16. Iată că Cetatea Soroca ne oferă surprize, surse documentare noi pentru a scrie o istorie adevărată a acestei Cetăți.”
Arheologii folosesc şi un detector de metale. Toate obiectele descoperite în zona cetăţii vor fi minuţios analizate după care vor fi expuse la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca. Cercetările în zonă au început încă din anul 2012.
GRIGORE PĂUN arheolog: „Au fost efectuate, datorită acestui detector foarte multe obiecte istorice, artefacte care ne poate da cu precizie perioada construcției fortăreței. Am avut marea onoare şi ocazie să ating personal cu mâna de istorie.”
Aproape zilnic, cercetările scot la lumină obiecte de o mare valoare istorică. Arheologii au descoperit şi o podea amenajată din cărămidă, datând din secolul al 17-lea.
ION URSU director, Institutul Patrimoniului Cultural: „Urmează să descoperim contraforții, care nu au fost cercetați până acum, pentru a fi ridicați la nivelul interiorului cetății pentru a da o imagine mai clară ce a fost la sfârșitul secolului al 17-lea şi pentru a valorifica la maxim acest monument deosebit.”
Cercetătorii au la dispoziție trei saptămâni pentru a încheia lucrările derulate printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Fortăreața este acum închisă pentru vizitatori.
Când se va deschide fortăreața ca sa o putem vizita?