Direcția Situații Excepționale a mun. Soroca atenționează că perioada caniculară impune multe riscuri. Anume în această perioadă se majorează numărul cazurilor de înec.
Numai de la începutul anului acesta pe teritoriul Țării s-au înecat 23 de persoane, dintre care 4 copii. Majoritatea cazurilor de înec se datorează: Scăldatul în stare de ebrietate; Scăldatul în locurile neamenajate; Nesupravegherea minorilor atât în apă cât şi pe malurile bazinelor acvatice etc.
În vederea evitării situațiilor de risc, dar și cazurilor fatale de înec, este necesar de respectat următoarele reguli de comportament pe apă: scăldați-vă doar în locuri special rezervate şi amenajate; nu utilizați pentru navigație mijloace confecționate individual, ce nu suportă greutatea şi se pot răsturna; nu înotați departe de mal, în deosebi, pe saltele cu aer sau anvelope din cauciuc; supravegheați permanent copiii atunci când se află în apropierea apei și nu le permiteți să stea singuri pe malurile bazinelor acvatice; evitați intrarea în apă în perioada caniculară, după expunerea îndelungată la soare, pentru a preveni șocul termic; nu vă aflați în apă prea mult timp, pentru a evita suprarăcirea și supra obosirea organismului; evitați scăldatul de unul singur mai ales în timp de noapte; dacă nu știți să înotați sau înotați rău nu vă scăldați singur și nu intrați în apă mai sus de brâu; nu intrați în apă sub influența alcoolului; utilizați veste de salvare atunci când practicați activități nautice sau pescuitul cu barca; nu vă scăldați în timpul furtunii, păziți-vă de valuri; nu vă scăldați în râuri unde sunt maluri abrupte cu curenți rapizi de apă sau în lacuri cu albii nămoloase, plante, pietre; nu vă scăldați când temperatura apei este mai joasă de 18oC și a aerului 22 de grade Celsius.
Recomandări pentru copii: Nu mergeți singuri la scăldat și nu intrați în apă fără permisiunea și supravegherea unui adult; Nu vă jucați în apă în zone adânci și nu săriți în apă de pe pontoane; Învățați să înotați în siguranță doar sub supravegherea unui instructor, în piscine și zone de agrement dotate cu stații de salvare; În cazul în care vedeți pe cineva în pericol în apă, cereți ajutorul unui adult sau apelați 112 — nu încercați să salvați singuri.
Atenție !!! Doar prin respectarea regulilor de siguranță pot fi reduse cazurile tragice, fiind astfel salvate vieți omenești.
În caz de situații de urgență apelați 112.
Eugeniu DOGA, Șef SP al DSE mun. Soroca, maior al serviciului/intern