Atenție la ciuperci! În anul 2019 în raionul Soroca au fost înregistrate 6 cazuri de intoxicație…

0
39

Intoxicația cu ciuperci  prezintă o urgență în sănătatea publică , rapiditatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului-pot  salva viața bolnavului.

Cu cât simptomele apar mai rapid cu atâtintoxicația este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greața,voma, diarea, transpirație excesivă. După 6 ore bolnavul poate suferi de cefalee și agravare stărilor de vomă.  După 72 de ore pot apărea complicații severe hepatice și insuficiența renală ce poate duce la sfârșit letal.Există și unele ciuperci care devin toxice când sunt consumate în combinație cu alcool. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanțe toxice și devin necomestibile.

Pe parcursul anului 2019 în Republica Moldova au fost înregistrate 81 cazuri se intoxicații cu ciuperci, afectând 88 persoane, inclusiv copii sub 17 ani și 2 decese la persoane mature.Cele mai afectate teritorii în anul 2019 au fost mun Chișinău, mun. Bălți, raioanele Soroca, Hîncești, Ialoveni, Edineț. În raionul Soroca pe parcursul  anului  2019 au fost înregistrate 6 cazuri de intoxicații cu ciuperci.

În scopul neadmiterii înregistrării cazurilor de intoxicații cu ciuperci recomandăm: Nu procurați ciuperci de la persoane ce le comercializează pe marginea drumui și în locuri neautorizate; Ciupercile care nu le cunoașteți sau care vă provoacă suspecții nu le degustați și nule consumați,mai ales în  formă crudă; Nu colectați ciupercile,chiar și cele comestibile , cunoscute din parcuri din parcuri,din vecinătatea  drumurilor,din preajma gunoiștilor, deoarece în aceste zone ciupercile acumulează substanțe toxice; Nu implicați în procesul de colectare copiii.-Nu dați copiilor ciuperci în calitate de alimente; Nu  conservați ciupercile în condiții casnice prin ermetizare.În procesul de spălare  necalitativ pot rămâne particule de sol  în care se pot găsi forme Bacteria Clostrdium Botulinic; La primele simptome de intoxicație este necesar de adresat urgent după asistență medicală.

Până la acordarea asistenței medicale persoanei intoxicate sa i se  petreacă spălături gastrice cu apa la  temperatura camerei. Conștientizarea pericolului intoxicațiilor cu ciuperci și respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul sporit pentru sănătatea și viața populației.

Autor Ion Coșman,  Șef Secție Protecția Sănătății SP Soroca                                               

 

 

 


Articolul precedentNu vor ajunge pe mesele moldovenilor:  21 de tone de cartofi  au fost întoarse de la hotarul țării
Articolul următor+107 cazuri noi de COVID-19 în republică: Și în raionul Soroca sunt noi cazuri de infecție
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.