Intoxicația cu ciuperci prezintă o urgență în sănătatea publică , rapiditatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului-pot salva viața bolnavului.
Cu cât simptomele apar mai rapid cu atâtintoxicația este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greața,voma, diarea, transpirație excesivă. După 6 ore bolnavul poate suferi de cefalee și agravare stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicații severe hepatice și insuficiența renală ce poate duce la sfârșit letal.Există și unele ciuperci care devin toxice când sunt consumate în combinație cu alcool. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanțe toxice și devin necomestibile.
Pe parcursul anului 2019 în Republica Moldova au fost înregistrate 81 cazuri se intoxicații cu ciuperci, afectând 88 persoane, inclusiv copii sub 17 ani și 2 decese la persoane mature.Cele mai afectate teritorii în anul 2019 au fost mun Chișinău, mun. Bălți, raioanele Soroca, Hîncești, Ialoveni, Edineț. În raionul Soroca pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 6 cazuri de intoxicații cu ciuperci.
În scopul neadmiterii înregistrării cazurilor de intoxicații cu ciuperci recomandăm: Nu procurați ciuperci de la persoane ce le comercializează pe marginea drumui și în locuri neautorizate; Ciupercile care nu le cunoașteți sau care vă provoacă suspecții nu le degustați și nule consumați,mai ales în formă crudă; Nu colectați ciupercile,chiar și cele comestibile , cunoscute din parcuri din parcuri,din vecinătatea drumurilor,din preajma gunoiștilor, deoarece în aceste zone ciupercile acumulează substanțe toxice; Nu implicați în procesul de colectare copiii.-Nu dați copiilor ciuperci în calitate de alimente; Nu conservați ciupercile în condiții casnice prin ermetizare.În procesul de spălare necalitativ pot rămâne particule de sol în care se pot găsi forme Bacteria Clostrdium Botulinic; La primele simptome de intoxicație este necesar de adresat urgent după asistență medicală.
Până la acordarea asistenței medicale persoanei intoxicate sa i se petreacă spălături gastrice cu apa la temperatura camerei. Conștientizarea pericolului intoxicațiilor cu ciuperci și respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul sporit pentru sănătatea și viața populației.
Autor Ion Coșman, Șef Secție Protecția Sănătății SP Soroca