Sănătate
Anual, începând cu anul 2013 ,în a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată Ziua națională de renunțare la tutun. Genericul din anul curent este “Renunțarea la tutun – o decizie pentru viață “, accentuând beneficiile pentru viață și sănătate a renunțării la consumul oricărui produs ce conține tutun și pentru a oferi sprijin celor care doresc să renunțe la acest viciu.
Epidemia de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care s-a confruntat omenirea, cauzând anual decesul a peste 8 milioane de persoane. Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate din cei care îl folosesc. Industria tutunului pentru a-și menține veniturile este permanent în căutarea de noi consumatori și deseori aceștia sunt adolescenții și tinerii. Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Fumat-16,3% din adolescenții de 13-15 ani sunt fumători activi. Totodată circa 10 % din adolescenți consumă alte tipuri de produse de tutun, decât țigările obișnuite:3,9% dintre ei consumă produse de tutun care nu arde (IQOS ) și 17,7% – țigarete electronice. Potrivit datelor preliminare a Studiului comportamentelor de sănătate a adolescenților de 11-15 ani 28,3% de băieți și 22,0% de fete consumă țigări electronice. De menționat, că nicotina din e-țigarete este un aditiv extrem de dependent, care afectează creierul în dezvoltare a adolescenților și dublează șansele de a deveni fumător în viața de adult.
Renunțarea la tutun este o alegere important pentru sănătatea dumneavoastră și merită efortul. Cu susținere și hotărâre, puteți reuși să depășiți această dependență și să trăiți o viață mai sănătoasă.
3 sfaturi pentru renunțarea la fumat:
SFATUL 1 :Alcătuiți un plan de acțiune. Faceți evaluarea statului de fumător: de ce fumați, care sunt situațiile, persoanele, locurile obiectele care „cer” o țigară. Dacă știi de ce fumezi, vei putea anticipa momentele în care îți va fi mai greu și vei găsi alternative sănătoase ca să eviți momentele dificile.
SFATUL 2:Consultarea unui specialist. Numărul celor care reușesc să se lase de fumat cerând ajutorul specialiștilor este semnificativ mai mare decât a celor care reușesc să se lese de fumat singuri.
SFATUL 3:RenunțațI dintr-o data. Marea majoritate a celor care s-au lăsat de fumat au reușit prin renunțare dintr-o data
Maria CERNOPÂSCAIA,
medic specialist la Centrul de Sănătate Publică Soroca